“Hatırlamak ve Anlatmak için Şehre BAK”, Diyarbakır’da

03 Haziran 2015

BAK 2015’in ikinci atölye çalışması; Balıkesir, Batman, Çanakkale, Diyarbakır, İzmir, Mardin, Muğla, Şırnak ve Urfa’dan 24 gencin katılımıyla 23-29 Mayıs 2015 tarihlerinde Diyarbakır’da gerçekleşti.
Mart 2015’te proje gruplarının ve konularının belirlendiği İzmir buluşmasının ardından, katılımcılar, fotoğraf ve video projelerinin yapım öncesi son hazırlıklarını tamamlamak üzere Diyarbakır’da bir araya geldi.Çanakkale’deki ilk atölyeden bu yana proje önerilerinin geliştirilmesi için çalışan gruplar, fotoğraf ve video projeleriyle ilgili çekime yönelik çalışmalarla yapım hazırlıklarını tamamladılar. Proje gruplarının çekimleri Haziran-Eylül 2015 aylarında öngörülen BAK şehirlerinde gerçekleşecek.

Atölye programında ayrıca misafir eğitmenler eşliğinde fotoğraf, video ve multimedya alanlarında kolektif çalışma deneyiminin ve çekime yönelik teknik detayların paylaşıldığı oturumlar yer aldı. Fotoğraf alanında teknik destek eğitimi vermek ve NarPhotos deneyimini paylaşmak üzere fotoğrafçı Serra Akcan, Anahit Hayrapetyan ve Serpil Polat, multimedya alanında destek sunmak için sanatçı Sevgi Ortaç, video alanında çekime yönelik deneyim paylaşımı için tecrübeli belgesel kameramanı ve görüntü yönetmeni Koray Kesik gençlerle buluştular.

Programda, ayrıca, çekim senaryosu, iş akışı ve çekim sürecine yönelik diğer ön hazırlıklar üzerine danışmanlarla detaylı oturumlar düzenlendi. Yapım ve yapım sonrası süreçlerin koordinatörü Gökçe İnce, katılımcılarla çekime ve kurguya yönelik bazı ön bilgiler paylaştı ve teknik ekipmanın kullanım biçimleri konusunda bir oturum gerçekleştirdi. İlk buluşmada olduğu gibi Diyarbakır Atölyesi’nde de kentin kültürel yapısının gözlemlenebileceği bir kent gezisi düzenlendi. Şeyhmus Diken’in Diyarbakır tarihi üzerine yaptığı söyleşi ile sona eren bu gezinin yanı sıra, katılımcılar atölye süresince “Sırlanmış Zaman” Fotoğraf ve Multimedya Sergisi’nin ve Diyarbakır Kent Müzesi’nin açılışına katıldılar. Diyarbakır buluşması sırasında BAK atölyelerine Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliği yaptı.

BAK atölyelerinin danışmanlığını fotoğraf alanında Geniş Açı Proje Ofisi’nden Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler, video alanında docİstanbul–Belgesel Araştırmaları Merkezi’nden Can Candan ve Berke Baş, kültürel incelemeler ve sosyal bilimler alanında ise İrem İnceoğlu ve Zeynep Gönen yapıyor.

BAK, Türkiye’nin farklı bölgelerinden birbirinden uzak şehirlerden gelen gençlerin, yaşadıkları farklı coğrafyaları ve birbirlerini tanımalarını; şehirlerin hikâyelerini video ve fotoğraf projeleri aracılığıyla beraber çalışarak aktarmalarını sağlayacak bir ortak kültürel üretim projesi. Proje kapsamında Diyarbakır’daki ikinci buluşmayı takiben, fotoğraf ve video çalışmalarının çekim ve kurgu süreçleri tamamlanacak ve 2016 yılında bir sergi ve gösterim programı çerçevesinde İstanbul, Diyarbakır ve İzmir’de izleyiciyle buluşacak.

Anadolu Kültür ve Diyarbakır Sanat Merkezi tarafından yürütülen BAK projesi Mott Vakfı, Açık Toplum Vakfı ve İsveç Başkonsolosluğu tarafından destekleniyor.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir