Hamidiye Tabyalarında Kepçeli Restorasyon!

07 Nisan 2014

Çanakkale savaşının kazanılmasında büyük öneme sahip olan Hamidiye Tabyaları, restorasyon çalışmaları görüntüleri ile şaşkınlık yarattı. İhaleyi alan yüklenici firmanın restorasyon çalışmaları sırasında kepçe kullanması sosyal medyada büyük tepki çekerken vatandaşlar çalışmaları “Vahşet” olarak tanımladı.

Çanakkale Barbaros Mahallesi sahil kesiminde 105 dönümlük arazi üzerinde bulunan tarihi Hamidiye Tabyaları’nın restorasyon ihalesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda yapıldı. 17 milyon TL’ye ihale’yi alan yüklenici firma restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. 18 Mart 2015 tarihine yetiştirilmesi beklenen restorasyon projesiyle ilgili şubat ayında açıklama yapan Ak Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş, “Tabyaların hepsinin içi ve dışı restore edilecek, su izolasyonu sağlanacak. İlk 6 bonet müze haline getirilecek. Her biri farklı temada olacak. 4 bonette kültürel alan olacak. Birinci ve sekizinci büyük bonetler, bunların içinde 8 oda var. Buraları kültür alanı haline getirilecek. 105 dönümlük bir alan var. Sportif amaçlı alanlar yapılacak. Girişin sol tarafı da daha çok sosyal alan, yeme-içme, dinlenme alanları olacak. Mevcut ağaçlar korunacak ve diğer bölgeler de ağaçlandırılacak. Bu şekilde Çanakkalelilere hizmet edecek. Tabyaların önündeki alan ise, yeni kordon ve mevcut kordonla birleştirilerek, Çanakkale sahili tek kordon haline getirilecek” ifadelerine yer vermişti. Sosyal medyada bir vatandaşın son çalışmalar ile ilgili fotoğraflar paylaşması ise tepkilerin çığ gibi büyümesine neden oldu. 5-6 Nisan 2014 tarihlerinde iş makineleri ile restorasyon çalışması yapıldığını belirten vatandaşlar, tabyanın bu nedenle hasar gördüğünü ertesi günlerde ise iş makinesi yerine normal işçilerin alanda çalışmaları sürdürdüğünü dile getirdi. Hamidiye Tabyaları ile ilgili şikayetleri İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’ne ilettiklerini belirten vatandaşlar, ayrıca denetleyici kurulun yakında Çanakkale’de olacağını ifade etti. İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü yetkilileri de konuyla ilgili detaylı bilgi verilemeyeceğini söyledi.

“GEREKLİ OLMADIKÇA İŞ MAKİNESİ KULLANILAMAZ”
Hamidiye Tabyaları’nda gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları hakkında açıklama yapan Çanakkale Mimarlar Odası üyesi Mimar Ö. Bahattin Köylü, “Restorasyon , bir kültürel mirası gelecek kuşaklara taşımak için yapılır, hatıraları yok etmek için değil, yaşatmak için yapılır. Bu da özen isteyen tüm detayların titizlikle değerlendirildiği bir çalışma ister. Özellikle kazılarda çok gerekli olmadıkça iş makinesi kullanılmaz, toprak altı bir çok detayı barındırır ve bu detaylar restorasyonun gidiş hattına yön verir” dedi. Bir restorasyonun niteliğini gösterilen özen ve kıymetin belirleyeceğini söyleyen Köylü, “Bonetlerin üstündeki toprak tabakası gelen düşman mermilerini absorve etmesi için yapılır, yapının orijinal parçasıdır. Yapıya ait bu çatı örtüsünün zorunlu yalıtım haller dışında bozulmaması aynen korunması gerekir. Eğer yalıtım zorunluluğu varsa el kazısıyla açılarak üstüne geçici bir çatı örtüsü konarak dış etkilerden korunması sağlanır. Kentlinin projeden haberdar olmadığı, ne yapılacağının bilinmediği, kamusal alanlardaki proje süreçlerinin katılımcı ve şeffaf gerçekleşmesi gereklidir” diye konuştu.

Öte yandan patlamamış top mermisi riski de taşıyan bölgede, iş makinesi ile yapılan çalışmalar hakkında yetkililerden kısa zamanda bir açıklama yapması bekleniyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir