“Hamidiye Tabyaları Turizme Kazandırılacak”
Hamidiye Tabyası, Çanakkale Savaşlarının 100. yıldönümü olan 2015 yılında yenilenen yüzüyle karşımıza çıkacak. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen projenin, yaklaşık 17 milyon liraya mal olması bekleniyor.
Çanakkale ili Barbaros Mahallesi’nde bulunan tarihi Hamidiye Tabyası’nda restorasyon çalışmaları başlatıldı. Konuyla ilgili tabyalarda bir basın toplantısı düzenleyen Ak Parti Çanakkale Milletvekili ve Ak Parti Çanakkale Belediye Başkan adayı Mehmet Daniş, Çanakkale Savaşları’nda önemli bir savunma sağlayan tabyaların yaklaşık 17 milyon liraya mal olacak bir projeyle yeniden hayat bulacağını ifade etti.
Projenin Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütüldüğünü belirten Daniş, 18 Mart 2015 yılına kadar tamamlanması beklenen proje ile tabyaların yeni kültürel ve turizm alanlarına kavuşacağını kaydetti. Daniş, proje kapsamında gerçekleştirilecek yenilikler hakkında şunları söyledi: “Burası kentin adeta nefes aldığı bir bölge.105 dönümlüm tarihi tabyaların bulunduğu alanı halkın kullanımına açmak bizim en büyük arzumuzdu. Projelendirme çalışmalarının ardından bu bölgeyi kültür merkezine haline getirmekten yanayız. Tabyaların içinde Çanakkale savaşlarına ait müzeler olacak. 105 dönümlük alanda spor alanları ve dinlenme alanları oluşturacağız. Çalışmalar 2015 yılına bitmiş olacak.Tabyaların hepsinin içi ve dışı restore edilecek, su izolasyonu sağlanacak. İlk 6 bonet müze haline getirilecek. Her biri farklı temada olacak. 4 bonette kültürel alan olacak. Birinci ve sekizinci büyük bonetler, bunların içinde 8 oda var. Buraları kültür alanı haline getirilecek. 105 dönümlük bir alan var. Sportif amaçlı bir alanlar yapılacak. Girişin sol tarafı da daha çok sosyal alan, yeme-içme, dinlenme alanları olacak. Mevcut ağalar korunacak ve diğer bölgeler de ağaçlandırılacak. Bu şekilde Çanakkalelilere hizmet edecek. Tabyaların önündeki alan ise, yeni kordon ve mevcut kordonla birleştirilerek, Çanakkale sahili tek kordon haline getirilecek. Yıllarca burası askeriyenin elindeydi. Askeriye tarafından idare ediliyordu. Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığımızın talebi ve bizim girişimlerimizle burası bakanlığa devredildi. Yıllarca atıl olarak kalan, kullanamadığımız, kapısından belki giremediğimiz bu alanın hem Çanakkale’ye hem turizme kazandırılmıyor olması kentimiz açısından çok önemli.”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...