Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden 7 Mayıs Dünya Astım Günü Açıklaması
Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü 7 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle yayımladığı mesajda astım hastalığı ve hastalığın ülkemizdeki durumu hakkında bilgilendirmede bulundu.
Mesajda şu ifadelere yer verildi:
“Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Astım Hastalığı, tüm dünyada her yaş grubunda yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilemektedir. Astım nedeniyle tüm dünyada her yıl 250 bin kişinin öldüğü tahmin edilmektedir.Bu doğrultuda Küresel Girisim (GINA-www.ginasthma.org) önderliğinde sürdürülen ve Sağlık Bakanlığımız ve Türk Toraks Derneği işbirliği ile Ülkemizde de koordineli mücadele çalışmalarına yer verilen Dünya Astım Günü aktivitelerinde temel amaç, bu hastalığı mücadele ve önleme programları dahilinde kontrol altına alınması, ayrıca astımlı hastaların yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.
Astım; Solunum yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar halinde seyreden kronik bir hastalıktır.
Hastalığın belirtileri, akciğerlerdeki hava yollarının etrafındaki kasların beraberce daralması ya da kasılmasıyla meydana gelir. Bunun sonucunda soluk alıp vermek zorlaşır. Soluk borusundaki bu daralma ve beraberinde oluşan iltihaplanma, hırıltılı solunum, öksürük, nefes darlığı gibi sonuçlara yol açar. Tedavi edilmezse uzun dönemde akciğer fonksiyonlarının kaybına neden olabilir.
Astım hastalığının tanısı solunum fonksiyon testi, alerji testleri ve akciğer filmi ile konur. Astım hastalığının tedavisinde ilk yapılacak olan, başta sigara olmak üzere tetikleyici faktörlerden uzak durmaktır. Astımın kronik bir hastalık olması nedeniyle tedavi ömür boyudur. Hiçbir şikâyet olmasa bile ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Aksi takdirde her astım atağında solunum yollarındaki iltihabi durum biraz daha ağırlaşır. Hasta ile hekim arasındaki işbirliği çok önemlidir. Koruyucu ilaçlar, yakınmaları ve atak oluşumunu önlemektedir. Rahatlatıcı ilaçlar ise yakınma ve atakları düzeltmektedir.
Ülkemizde ve dünyada kontrol altına alınan astım hasta sayısı giderek artmaktadır. Ancak henüz istenen düzeyde değildir. Güncel verilere göre ülkemizde üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına başvuran astımlılarda dahi tam kontrol oranı %22 bulunmuştur. Halen 4 astımlıdan biri yılda bir kez astım krizi nedeniyle acil servise başvurmaktadır. Astım kontrolünü güçleştiren etkenler arasında ilaçların doğru ve düzenli kullanılmaması dışında, sigara dumanı gibi tetikleyicilere maruz kalmak ve obezite sayılabilir. Ülkemizde astımlı hastaların %10’undan fazlasının halen sigara içmekte olduğu ve %30-40’nın obez olduğu bildirilmistir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylastırdığı gösterilmiştir.
Ülkemiz genelinde olduğu gibi İlimizde de Çanakkale Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda halkımızın farkındalığının arttırılması, astımlı hastalarımızın bilinçlendirilmesi amacıyla yürütülen faaliyetlerimiz kapsamında İlimizdeki AVM’lerde sağlık kuruluşlarımızda stantlar kurulması, kurulan stantlarda afiş broşür dağıtımı astım kontrol testi uygulanması planlanmıştır.
Bu etkinliklerde tüm halkımızın katım ve desteğini bekliyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.Dr. Burhan KÜTÜK
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü”
Yorumlar...
Henüz yorum yok...