Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2. Daire Başkanı Nesibe Özer’den Önemli Açıklamalar

27 Ekim 2011

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Adalet Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, amaçlarının yargıyı hızlandırılıp daha kısa sürede sonuç alınmasına katkı sağlamak olduğunu belirtti.

Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan söyleşinin açılış konuşmasını yapan Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, “Adalet Günü” nedeniyle düzenlenen katılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Nesibe Özer ile 2. Daire Üyesi Hüseyin Serter’e teşekkür etti.

Ardından ilk konuşmayı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Nesibe Özer yaptı. Özer, yeni HSYK’nın en önemli amacının yargının hızlandırılmasına katkı sağlamak olduğunu belirterek, “Bütün amacımız, yargının hızlandırılması ile vatandaşın adalet hizmetine en kısa sürede ulaşması ve sonucunu en kısa sürede almasıdır. Yani adaletin iyi işlemesinin sonucunun vatandaşa yansıması lazım. Vatandaş sonuca ulaşamadığı sürece adaletin iyi işlemesi, kurumların çok iyi konuma sahip olması, çok iyi binalara sahip olması pek onu ilgilendiren bir durum değil. Nihai olarak onun istediği, yargıya daha hızlı ulaşması ve daha hızlı sonuç alabilmesidir. Bütün çabalarımız işte bunun için” dedi.

“HER UYUŞMAZLIK VE ANLAŞMAZLIĞIN MAHKEMEYE GELMESİNDEN YANA DEĞİLİZ”
Nesibe Özer, özellikle sporda ihtisas mahkemelerinin kurulması konusunda yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “Bazı konularda ihtisaslaşmalı mıyız, yeterli sayıda ihtisas mahkemelerimiz mi olmalı? Yoksa genel ihtisas mahkemeleri mi olmalı? Bunun dünyada farklı örnekleri var. Bazı ülkelerde sadece sulh hakimleri var. Bunlar birçok işe birden bakabiliyor. Hatta hukuk ve ceza mahkemeleri ayrı olmayan ülkeler dahi var. Bazı ülkelerde de ihtisaslaşma var. Ayrıca ihtisaslaşmanın hukuku öldürdüğü fikrini söyleyenler de var. Biliyorsunuz sporda şiddetle ilgili bir kanunda, yasadan kaynaklanan hangi ceza mahkemelerinin davalara bakacağı konusunda yüksek kurulun bir karar alması gerekiyordu. Nisan ayında 3 Numaralı Ceza Mahkemesi’nin buna bakması kararlaştırıldı. Eğer o yerde birden fazla mahkeme varsa 3 Numaralı Asliye Ceza, ağır cezalarda da 3 Numaralı Ağır Ceza Mahkemelerinin bakması konusunda bir karar aldık. Niye 3 numara diye sorabilirsiniz. O da şundan kaynaklandı. Bizde genel kanunlar dışında özel kanunla düzenlenmiş birçok alan var. 1 Numaralı Ceza Mahkemeleri kaçakçılık suçlarına bakar ve bu kanundan kaynaklanır. 2 Numaralı Ceza Mahkemeleri basın suçlarına bakar ve o da Basın Kanunu’ndan kaynaklanır. Dolayısı ile bazı merkezlerde işlerin yoğunluğu bakımından 1 ve 2 numaralı mahkemelere iş yüklemiş olduğu için 3 numaraları mahkemeler seçildi.”

Nesibe Özer, birçok anlaşmazlığın Tahkim Kurulu’na gitmesinin çok güzel bir olay olduğunu da belirterek, “Bu ayrıca sadece sporda değil, hukukun değer alanlarında da yaygınlaştırılması gereken bir sistem. Yani her uyuşmazlık ve anlaşmazlık mahkemeye gelmesin. Dünya standartları da Avrupa standartları da bunu istiyor. Bu nedenle biz uzlaşma denilen bir müesseseyi oturtmaya çalışıyoruz. Maalesef benim kişisel görüşüm ama Ceza Muhakemeleri Kanunu’nda bu uzlaşma yanlış geldiği için Türkiye’de bu konunun uygulanmasında çok ciddi sıkıntılar var” diye konuştu.

DENİZ FENERİ SAVCILARININ GÖREVDEN ALINMASI
Toplantıda Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Başkanı Nesibe Özer’e bir soru yönelten Çanakkale Baro Başkanı Avukat Tülay Ömercioğlu, Deniz Feneri savcılarının neden görevden alındığını sordu. Bu konuda açıklama yapmaktan kaçınan Özer, “Ülkede sadece Deniz Feneri ile ilgili değil, başka davalar ile ilgili de birtakım yazılar yazılıp çiziliyor. Ancak bunlar halen önümüzde soruşturma dosyası olarak duruyor. Bu konuda herhangi bir şey söylememiz mümkün değil. Çünkü hakimlerin karar verecekleri konularda konuşması kanunen mümkün değil. Bu sebeple bu konuda bir şey söylememiz, yorum yapmamız söz konusu değil. Buradan ısrar söylüyorum. Sadece Deniz Feneri ile ilgili değil, güncel birtakım soruşturmalar ile ilgili bütün bilgileri kamuoyu ile paylaşmak diye bir mükellefiyetimiz yok. Zaten bu konuda yapılabilecek bir açıklama en çok bizim meslektaşlarımızı yaralar. Özel hayatın gizliliği diye de bir şey var. Dolayısı ile bu özel hayatın gizliliğine tecavüz etmeyecek bir şekilde bilgilerin değerlendirilmesi kurulda yapılır. Aynı şey mahkemeler için de geçerlidir. Bizler birer hakimiz ve önümüzdeki soruşturma ile ilgili bir açıklama yapamayız” diye konuştu.

“YENİ HSYK İNSAN ODAKLI BAKIŞ AÇISINA SAHİP”
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Daire Üyesi Hüseyin Serter ise konuşmasında yeni oluşumun yargının hızlanmasına etkisi olduğuna inandığını belirterek, “Biz burada bu işe emek veriyoruz. Milletimize daha hızlı ve etkin bir hizmet nasıl verebiliriz bunun için çaba sarf ediyoruz. Yeni HSYK’nın en önemli değişikliklerinden birisi de bakış açısı oldu. Bunu önceki dönemi karalama adına söylemiyorum. Benim sözlerimden öyle bir şey anlaşılmasın. Biz şu an insan odaklı bir bakış açısını benimsiyoruz. Adalet bekleyen insanlara daha iyi ve hızlı, toplum vicdanını rahatsız etmeyen adaleti ulaştırmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Serter, yeni HSYK’nın olumlu yönlerinin dışında eleştirilecek yönlerinin de bulunduğunu belirterek, “Buradan bir özeleştiri de yapmak istiyorum. Örneğin hakim ve savcılar hakkındaki şikayetlerde 3. Daire tarafından harekete geçildikten sonra bakan onayının olması gerekiyor. Bakanın onaylamadığı konularda soruşturma yapılamıyor. Belki eleştirilecek hususlardan birisi bu olabilir. Bunun dışında hakim ve savcı adaylarının alınması konusunda kurulun şu anda çok fazla bir etkinliği yok. Sadece 3. Daire mesleğe kabul kararı verebiliyor” şeklinde konuştu.

Söyleşiye Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal,ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Belediye Başkan Vekili Celal Karakaş, Baro Başkanı Tülay Ömercioğlu ile avukatlar ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir