Gülçin Karaca’nın Gözünden “Kıyıda” Bir Çanakkale
Gülçin Karaca’nın farklı tekniklerde çalışmalarından oluşan “Kıyıda” sergisi, 30 Haziran tarihine kadar Çanakkale Yazar ve Sanatçı Evi’nde…
Genç kuşak akademisyen sanatçılardan Gülçin Karaca, Çanakkale sahillerinde yaptığı eskizlerden hareketle kağıt, tuval, ahşap, sac ve bulunmuş nesneler gibi farklı yüzeyler üzerinde pentür, desen, kolaj teknikleriyle ürettiği çalışmalarıyla, doğup büyüdüğü kent olan Çanakkale’yi ziyaret ediyor.
Anadolu Üniversitesi’nde lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik çalışmalarını tamamlayan Karaca, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde doktor öğretim üyesi olarak çalışmakta. Türkiye genelinde Eskişehir, Nevşehir, İstanbul, Denizli, Muğla, Malatya, Ankara, İzmir, Antalya gibi kentlerin yanı sıra Almanya, Norveç, Hollanda, Yunanistan, İtalya, Çin’de uluslararası akademik ve sanatsal projeler içerisinde yer alan sanatçı, Çanakkale’den ilham alan kişisel sergisi “Kıyıda” ile ilk kez Çanakkaleli sanatseverlerle buluşuyor.
Karaca’nın resimleri pastoral ve romantik sahil tasvirleri olmanın ötesinde, sahil manzaralarının, betonlaşmış kent dokularının ve tenha iç mekanların iç içe geçtiği tekinsiz bir atmosfer yaratıyor. Dijital imgelerle üst üste binen fırça darbeleri, bantlarla oluşturulan mimari dokular, günümüz insanın hem özel mekanıyla, hem kamusal alanla, hem de doğayla kurduğu öznel ilişkinin ve arayışlarının kıyılarında geziniyor. “Kıyıda” sergisinde, kıyı kavramını çoklu anlam katmanlarıyla ele alan Karaca, bu yaklaşımını şöyle tarif ediyor:
“Serginin başlığı olan ‘Kıyıda’ Çanakkale’nin bir kıyı kenti olmasına gönderme yapıyor olsa da, aslında yaşamın kıyısında olma kavramını irdeler. Dünyaya geldiği andan itibaren bir kıyıda yaşayan insan, evi olan dünyanın kıyılarını şehirleşmeyle değiştirir. Bu değişim her an kıyıyı terk etme tehlikesinde olan insanın yerleşme ve kalıcı olma isteğiyle ilişkilendirilebilirse bile, ironik olan yaşanılan yerin ve özün yani kıyının doğasının da değişiyor olması ve bu durumun yine insanın doğasına etki etmesidir.”
Çanakkale’nin denizle olan ilişkisinin farklı bir yorumuyla karşılaşmak ve Gülçin Karaca’nın özgün üretimlerini tanımak isteyenler, 30 Haziran 2018 tarihine kadar Çanakkale Yazar ve Sanatçı Evi’nde devam eden sergiyi ziyaret edebilir.
Deniz Erbaş Son Yazıları...
- 25/04/2020 Yarın Aslında Bugündü
- 21/06/2018 Gülçin Karaca’nın Gözünden “Kıyıda” Bir Çanakkale
- 14/02/2018 Yeni Hemşehrilerimiz: “Ragıp İncesağır”
- 31/01/2018 Yeni Hemşehrilerimiz: “Hakan Kumuk”
- 17/01/2018 Yeni Hemşehrilerimiz: “Nurcan Güzel & Münir Karataş”
- 10/01/2018 Yeni Hemşehrilerimiz: “Yaşar Gürsoy”
- 03/01/2018 Yeni Hemşehrilerimiz: “Serhan Kelleözü”
- 27/12/2017 Yeni Hemşehrilerimiz: “Esra Yurttut”
- 15/11/2017 “burada / şimdi” Mahal’de!
Yorumlar...
Henüz yorum yok...