GMKA’nın Son Destek Programına 305 Proje Başvurdu

04 Mart 2014

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), son destek programına Çanakkale ve Balıkesir’den 305 proje başvurusu yapıldı. Ajans’ın verdiği 14 Milyon 200 bin TL destek için, başvurusu yapılan projelerle talep edilen destek miktarı ise 68,3 Milyon TL’yi buldu.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, 16 Aralık 2013 tarihinde açıkladığı Mali Destek Programlarının başvuruları tamamlandı. Ajansı’nın en büyük mali destek mekanizmalarından biri olan programların bu yılki konusu bölgede öne çıkan öncelikli sektörlerin desteklenmesi ve sosyal kalkınma olarak belirlenmişti.

2014 Yılı Mali Destek Programları başvuruların tamamlanmasının ardından, toplam bütçesi 14 Milyon 200 bin TL olan destek programları için toplam 305 Proje teklifi geldi.

Yapılan proje başvurularının 141 adedi Öncelikli Sektörler Mali Destek Programı için gelirken 164 adeti ise Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı için geldi.

Projelerin toplamına bakıldığında ise başvurusu tamamlanan projelerin %30’u Çanakkale ve ilçelerinden, %70’i (214 adet) Balıkesir ve ilçelerinden 91 adet ile yapıldı.

Başvuran 305 adet projenin toplam bütçesi yaklaşık 114,7 Milyon TL. Başvuru yapılan projeler kapsamında Ajanstan istenen destek miktarı ise yaklaşık 68,3 Milyon TL olarak gerçekleşti. Böylece Balıkesir ve Çanakkale’den gelen başvurular ile Mali Destek Programlarının toplam bütçesinin yaklaşık 4,8 katı kadar destek talep edilmiş oldu.

Değerlendirme süreçleri başlıyor
Ajans’ın destek programına başvuruların tamamlanmasından sonra sıra değerlendirme sürecinde. Kalkınma Ajansları, destek programları kapsamında yapılan proje başvurularını, dört aşamadan oluşan sıkı bir değerlendirme sürecinden sonra destek sağlıyor. Projeleri teslim aldıktan sonra GMKA, değerlendirme süreçlerine müdahale etmiyor ve değerlendirmenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi sağlıyor.

Değerlendirme sürecinin ilk aşamasına alınan projeler, öncelikle usul ve eksik evrak yönünden inceleniyor. Eksik evrakı olan projelere evrakları tamamlatılıyor ve bu aşamada şekil yönünden uygun olmayan projeler reddedilerek, başvuru sahiplerine red mektupları gönderiliyor. İkinci aşamada ise bir önceki aşamayı geçen projeler bölge dışından istihdam edilen Bağımsız Değerlendiriciler tarafından teknik ve mali değerlendirilmeye alınıyor. Her proje birbirinden habersiz 2 bağımsız değerlendirici tarafından Başvuru Rehberlerinde ilan edilen değerlendirme tablosuna göre incelenerek puanlanıyor ve değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılıyor. 65 puan alan projeler başarılı bulunuyor. Ancak bu puanın alınması projenin destek alacağı anlamına gelmiyor. Bu aşamadan sonra gerek görülen projeler ön izleme sürecine alınarak bazı projeler yerinde inceleniyor. İncelemeler sonucunda, proje bütçesinde de gerekli görülmesi halinde revizyon yapılabiliyor. Son aşamada ise Değerlendirme Komitesi tarafından bölgesel öncelikler dikkate alınarak projeler ve değerlendirmeler inceleniyor. Tüm bu aşamaları geçen projeler Yönetim Kurulu onayına sunuluyor. Yönetim Kurulu’nun onaylamasının ardından değerlendirme süreci tamamlanmış oluyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir