GMKA’nın İlk Mali Destek Programı Kapsamında Desteklenen Projeler Tamamlandı
Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın kurulduktan sonra çıktığı ilk mali destek programı olan İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında desteklenen projeler tamamlandı.
GMKA’dan yapılan açıklamada ilk tamamlanan projelerden biri olan Royal Foods firmasının “Teknoloji Yatırımı ile Sağlıklı Yeni Ürünler, Yeni Pazar” projesinin başta Biga ve Çanakkale olmak üzere bölgeye katma değer sağladığı belirtildi.
Biga Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Royal Foods firması Güney Marmara Kalkınma Ajansı‘nın 2010 yılında çıktığı ilk destek programından aldığı destekle üretimini ve istihdamını artırmış durumda olduğu ifade edilirken; firma ortağı Erdil Çağlayan, Ajans desteklerinin hem sürdürülebilir gelişmeye ve istihdam yaratmaya hem de kendileri gibi ihracatçı kuruluşların kaliteli ürünler üretmesine destek sağladığını söyledi.
Projenin genel amacının Güney Marmara Bölgesinde, başta Çanakkale ve Biga olmak üzere közlenmiş biber, turşu ve konserve üretimi yapan Royal Foods’un Ajanstan aldığı destekle kuracağı yeni ayıklama, közleme, yıkama, parçalama ve dolum hattıyla toplam üretim kapasitesinin ve ürün çeşitliliğinin artırılması, kalite ve üretim hijyenin en üst düzeye çıkartılması, istihdamın artırılarak bölgede sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın teşvikine ve özellikle tarım sektörünün sürdürülebilir bir perspektifle bölge ekonomisine katkısının artırılmasına katkı sağlamak olarak belirlendiği vurgulanırken toplam proje bütçesi 367 bin TL olan ve bu miktarın 183 bin TL’sini Ajanstan hibe olarak alan Royal Foods’un aldığı destekle, ileri bir teknolojiye sahip yeni üretim hattının kurulmasıyla daha verimli, kaliteli ve AB standartlarında ürün işleme ve paketleme olanağına kavuştuğunun altı çizildi. Bunun yanında firma hazırladığı proje doğrultusunda üretilen ürün çeşidini, daha hijyenik ve sağlıklı üretim yapmak suretiyle rekabet gücünü ve yeni bir marka yaratılması buna bağlı olarak da istihdamını artırdığı ifade edildi.
Royal Foods’un GMKA‘nın İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Kar Amacı Güden Kuruluşlar için verdiği desteklerden, “Turizm ve tarım sektörlerinin sürdürülebilir bir perspektifle bölge ekonomisine katkısının artırılması” ile “Sınai ve ticari işletmelerin üretim, yönetim, markalaşma ve pazarlama alanlarında kurumsal altyapılarının güçlendirilmesi” önceliklerine dayandırdığı projesini GMKA’nın belirlediği önceliklere göre hazırlamasının destek programı kapsamındaki diğer projelerden çok daha önce başarıyla hayata geçirerek tamamlamasında önemli bir rolü olduğu kaydedildi.
GMKA’dan yapılan açıklamada Royal Foods firmasıyla ilgili şu bilgilere de yer verildi;
Royal Foods da yaşanan kapasite artışı, bölgedeki çiftçilere de katkı sağlıyor. Özellikle işlediği hammaddeyi başta Çanakkale olmak üzere çevre illerden temin eden Royal Foods, ham haldeki sebze ürünlerini işleyip yeni ve katma değeri yüksek bir ürün haline getirerek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Firma şu an başta Yunanistan olmak üzere AB ülkelerine, Kanada, ABD, Avustralya, Yeni Zelanda’ya bölgeden ihracat yapıyor.
Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen yatırım
Biga Organize Sanayi Bölgesinde 18 bin m2 alan üzerine kurulu Royal Foods, Yunanistan ve Türkiyeli girişimcilerin kurduğu bir firma. Firmanın Türkiye’den ortağı ise Erdil Çağlayan. Royal Foods ortağı Erdil Çağlayan 1951 yılında Yunanistan’dan göç eden bir ailenin çocuğu.Ailesi göç ettikten sonra öğretmen olan babası orada kalan Türklere eğitim vermek için tekrar Yunanistan’a dönmüş. Erdil Çağlayan Türkiye’de doğmasına rağmen ilkokulu Yunanistan’da bitiriyor, bu yüzden çok iyi bir Yunanca bilgisine sahip. Bu bilgisini de her zaman iş yaşamında kullanmış.
Erdil Çağlayan, 1983 yılından bu yana Yunanistan’la çalışmaya başlıyor. Önceleri orada bulunan ortaklarına hammadde tedarik eden Çağlayan, daha sonraları ısrarlı çalışmaları sonucunda Türkiye’de bir fabrika kurulmasına ön ayak olmuş.
Royal Foods’un Yunanistan’da bulunan ana firması 1925 yılından bu yana gıda sektörünün içerisinde ve Dünya gıda sektöründe iyi bir yer edinmişler. Firma Türkiye’de Erdil Çağlayan’ın yönlendirmesiyle kuracağı fabrika için araştırmalar yapılmış ve en iyi yerin Biga olduğu tespit edilmiş.
Biga’nın kırmızıbiberi kaliteli
Firmanın ürettikleri ana ürün közlenmiş kırmızıbiber olduğu için fabrikayı Biga’ya kurmayı kararlaştırmışlar. Biga’nın seçilmesinde birçok farklı etkenin rol oynadığını söyleyen Erdil Çağlayan, “Bu bölgede yoğunlukla ve kaliteli bir şeklide kırmızıbiber yetiştirildiği için ve bölgenin lojistik anlamında Yunanistan’a ve Gemlik limanına yakın olmasından dolayı fabrikayı buraya kurduk” şeklinde konuşuyor.Yunanistan’daki firmanın bölgeye yabancı olmadığını söyleyen Erdil Çağlayan, “Onların yaklaşık 35 yıldan bu yana Türkiye’yle ticaret ilişkileri var. İzmir’den tarım ürünleri, zeytin, asma yaprağı alıyorlardı. İskeçe’de kurulu bir fabrika daha var. 1983’ten bu yana da benimle sürdürdükleri bir iş ilişkileri vardı. Daha sonra 2004 yılında ‘neden buraya yatırım yapmayalım?’ dedik ve 2004 yılında yatırım yapmaya karar verdik” diyor.
Kurulduklarından bu yana Biga başta olmak üzere Balıkesir ve Karacabey’den hammadde aldıklarını söyleyen Erdil Çağlayan, “Biberlerin minimum %70’ini Çanakkale bölgesinden alıyoruz. Biber çeşitlerinden toplamda 6 bin tonun üzerinde bir hammadde alımı yapıyoruz. 3 bin ton da nihai ürün üretimi yapmış oluyoruz” şeklinde konuşuyor.
Ajansın desteği daha ilk aşamada başlıyor
2005 yılında Fabrikayı kurduktan ve yatırımlarını tamamlayarak çalışmaya başladıktan sonra bu arada da devlet desteklerini takip ettiklerini söyleyen Firma Ortağı Erdil Çağlayan, ilk projelerini Tarımsal ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumuna yaptıklarını ancak projelerinin Çanakkale’de başarılı bulunmasına rağmen, daha yeni yatırımları gözettikleri için Ankara’da projelerinin elendiğini söylüyor.“İlerleyen süreçte Kalkınma Ajansının belli bir konularda destek verdiğini duyduk” diyen Erdil Çağlayan, biz de bir proje hazırlayalım diye yola çıktıklarını söyledi. Çağlayan, proje hazırlık sürecini ise “Hazırlık süreci çok çabuk oldu. Belki de daha iyi bir proje hazırlayabilirdik ama yine de biz projemizin iyi olduğunu düşünüyoruz. Projeyi ben ve bir yardımcı arkadaşla birlikte hazırladım. Projenin içeriği yeni bir üretim hattı kurulmasıyla daha verimli iş yapar hale gelmek, AB standartlarında ürün işleme ve paketleme yapmak, daha hijyenik ve daha sağlıklı üretim yapmak suretiyle rekabet gücümüzü ve kapasitemizi artırarak yeni pazarlar elde etmeye yönelik olarak hazırladık” sözleriyle anlatıyor.
Proje hazırlanmasında Ajanstan çok büyük destek aldıklarını söyleyen Erdil Çağlayan, “Ajansın desteği daha proje hazırlaması aşamasında başlıyor. Bilgilendirme toplantıları düzenleyerek, projenin nasıl hazırlanması gerektiği konusunda bilgiler vererek yol gösteriyorlar. Ajansa her başvurduğumuzda yardımları ve doğru yönlendirmeleri ile projemizi verdik” diye söz ediyor.
Projemiz kabul edilince çok sevindik
Hazırladığımız projeyi Ajans’a verdikten sonra çok geçmeden projenin kabul edildiğini öğrendiklerini söyleyen Firma Ortağı Erdil Çağlayan, Proje bütçemiz Ajans tarafından uygun bulundu ve bütçemizin kabul edildiği söylendiğinde sevindik. Çünkü eksikliklerimizi daha teknolojik makinelerle daha iyi hale getirebileceğimizi düşündük.Projeyle özellikle hijyen konusunda çok iyi yatırımlar yaptıklarını söyleyen Çağlayan, “Hatlarımızı ve fabrika tabanını kolay bir şeklide temizlenebilir hale getirdik. Ajanstan aldığımız destekle yaptığımız yatırımları 2011 üretim sezonuna yetiştirmek istiyorduk ancak makinelerin tesliminde bazı aksaklıklar oldu ve sezona yetiştiremedik. Bazı makineleri sezonda kullandık ancak tüm makinelerin kullanımı bu sezon olacak” diyor.
Ajans desteğinden sonra asgari bir %20 kapasite artışını sağlayacak yatırım yaptıklarını söyleyen Firma Ortağı Erdil Çağlayan, “Fabrikamızda şu haliyle yıllık ortalama 45 kişi çalışıyor. Sezonda bu sayı 150’ye kadar çıkabiliyor. Ajanstan aldığımız destekten sonra 12 ila 15 kişilik bir istihdam artışını sağladık” diyor.
Firma Ortağı Erdil Çağlayan proje kapsamında Royal Foods’un aldığı hizmet ve ekipmanları ise şöyle sıralıyor: Bir adet döner fırçalı biber soyma makinesi, bir adet Rondel kesim makinesi, bir adet metal dedektörü, bir adet paslanmaz çelik platform, bir adet seçme bandı, bir adet biber közleme makinesi, bir adet dizel forklift, bir adet temizlik sistemi, bir adet inkjet yazı makinesi, bir adet tam otomatik bilgisayarlı dolum makinesi, yüz adet afiş, beş adet flama, beş bin adet katalog, bin adet CD ve bir internet sitesi.
Ajansın sürdürülebilir gelişmeye katkısı büyük
Etraftaki benzer işi yapan firmalara ve hammadde tedarik ettikleri üreticilere bu tür desteklerden yararlanmaları konusunda tavsiyede bulunduklarını söyleyen Erdil Çağlayan sözlerini şöyle tamamlıyor: “Sadece biz değil destek alan diğer kuruluşlarda Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın büyük fayda sağladığını söylüyorlar. Ajans destekleri sürdürülebilir bir gelişmeye, istihdam yaratmaya ve bizim gibi ihracatçı kuruluşların kaliteli ürünler üretmesine destek sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Ajans faydalanabileceğimiz bir program çıktığında tekrar proje hazırlayıp başvurmayı düşünüyoruz. Ajansla çalışmanın faydalı olduğunu gördük”.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...