Gırgır Balıkçıları Protesto İçin Denize Açılmadı
Gırgır balıkçıları, 1 Eylül itibariyle başlayan av sezonu için “rastgele” diyerek denize açılmak yerine, 24 metre kararını protesto etmek için limanda kaldı.
Çanakkale’nin Biga İlçesi’ne bağlı Kemer Köyü Limanı’nda av sezonuna hazırlanan gırgır balıkçıları, avlanma sahalarının 11’den 24 metre derinliğe çıkarılmasıyla büyük bir şok yaşadı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca, 2012-2016 yıllarında geçerli olacak su ürünleri avcılığının kapsamını belirleyen yeni sirkülerde, gırgır balıkçılarının avlanma sahaları 11 metreden 24 metre derinliğe çıkarıldı. Sirkülerin açıklanmasıyla birlikte gırgır balıkçılarının isyanı başladı. Kemer Su Ürünleri Kooperatifine bağlı 7 gırgır teknesinin reisleri ortak karar alarak, 1 Eylül’de başlayan av sezonu için denize açılmadı. Gece yarısından itibaren demir alarak avlanmaya çıkması gereken gırgır balıkçıları, 24 metre kakarını protesto etmek amacıyla Pazartesi gününe kadar limanda kalmaya karar verdi.
Kemer Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı ve “Yılmazlar 5” gırgır teknesinin sahibi Mustafa Çiftçi ile diğer teknelerin reisleri ve tayfaları, Kemer Limanı’nda toplanarak, tepkilerini dile getirdi. Balıkçılar bu yıl sirkülerde 2012-2016 yıllarını kapsayacak değişikliğin yapıldığını, bu kapsamda gırgırların Eylül ve Aralık ayları arasında avlanma sahalarının 11 metre derinlikten 24 metre derinliğe çıkarıldığını, tepkilerinin de buna olduğunu belirtti.
BUNLAR GÖÇ BALIKLARI
Mustafa Çiftçi, Türkiye denizlerinde göç balıklarının hakim olduğunu söyledi. Dolayısıyla balığın Kuzey Ege Denizi’nden Çanakkale Boğazı’na girmesi ve Marmara ile Karadeniz’e açılmasının havyarlı döneme rastladığını kaydeden Çiftçi, “Biz bu balığı yasaklar kapsamında 4,5 ay süreyle koruyoruz. Korumaya da devam edeceğiz. Ancak göç balıkları Karadeniz’de havyarını döktükten sonra yavrusunu yanına alır, büyütür ve tutulacak hale gelir. Ardından da Marmara ve Ege Denizi’ne doğru yol alır. Bu balıklar yolculukları süresince 10-15 metre derinlikte seyrederler” dedi.
KİMLER BUNUN PEŞİNDE?
Gırgırların avlanabilecekleri derinliğin 24 metreye çıkarılmasının balıkçılık sektörünü tamamen bitirdiğini öne süren Çiftçi, “Bugün yaklaşık 150 bin kişiye ekmek veren, milyonlarca dolarlık girdi sağlayan ve devlete vergi ödeyen sektörü birileri öldürmeye çalışıyor. Bunun kim olduğunu halen daha çözemedik. Kimler bunun peşinde? Avrupa Birliği’nde bunun böyle olduğunu söylüyorlar. Avrupa Birliği’nin coğrafi kıyılarıyla bizim coğrafi kıyılarımızın bir olması mümkün değildir. Biz bu balığı tutmazsak komşumuz Yunanistan, İtalya, İspanya tutacak. Biz de ondan sonra onlardan bu balığı satın alacağız. Gırgırların 24 metre derinliğe çıkarılan avlanma sahasının eski sirkülerde olduğu gibi kalmasını talep ediyoruz. Bu nedenlede şu anda hazırlıklarımızı tamalamamıza ve av yasağı sona ermesine rağmen, gırgır balıkçıları olarak denize açılmadık. Sayın bakanımız sirkülerde bir iyileştirme yapacağını açıkladı. Bu nedenle Pazartesi gününe kadar denize açılmayarak, yapılacak iyileştirmeyi bekleyeceğiz. İyi haberler gelirse Türk ekonomisine katkıda bulunmaya ve Türk halkına ucuz balık yedirmeye devam edeceğiz” dedi.
‘Aksoy Kardeşler’ gırgır teknesinin reisi Hakkı Kemerli de, yıllardır aynı yerlerde balık avladıklarını belirterek, “Şimdi bize diyorlar ki 24 metre derinlikte avlanacaksınız. 24 metre derinlikte biz birşey bulamayız ki. Balık burada da kalmayacak. Ege Denizi’ne doğru yol alacak. Biz burada balığı tutamazsak denize çıkmamızın bir anlamı yok” diye konuştu.
‘Uysal 1’ gırgır teknesinin reisi Naci Karabiber de, av yasağı konusunda Avrupa Birliği’nin baz alınmasını eleştirdi. Karabiber, “Avrupa bizi bağlamaz. Avrupa her yaz balıkçısını finanse ediyor. Bize soran varmı 4,5 aydır ne yapıyorsunuz diye. Buradaki her teknenin en küçük yaz masrafı 100 bin liradır. Bunu kimse sormuyor. Eğer Avrupa Birliği’ne uyacaksak bizi de yazın finanse etsinler. Biz gırgırcıyız. Biz olmadan hiç kimse deniz balığı yiyemez” dedi.
[Kaynak: canakkeleninrehberi.com]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...