Gelibolu’nun Kurtuluşunun 91. Yıl Dönümü Kutlandı
Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 91’nci yıl dönümü, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Olumsuz hava koşulları nedeni ile çelenk sunma programının yarıda kaldığı bu yılki kutlamalara kültürel etkinlikler damga vurdu.
Benazus’tan fotoğraf sergisi
Etkinlikler kapsamında, ilk olarak 25 Kasım 2013 Pazartesi günü saat 16.30’da Atatürk Kültür Merkezi’nde Yazar ve Atatürk fotoğrafları derleyicisi Hanri Benazus’un “Fotoğraflarla Atatürk” sergisinin açılışı yapıldı.
Yazdığı kitapların 20’ncisi Atatürk ve yakın tarih üzerine olmak üzere 61 kitabı bulunan, yıllarını Atatürk’ün bilinmeyen ve farklı yönlerini gösteren fotoğrafları toplamaya adayan Hanri Benazus, sergi açılışı öncesi yaptığı konuşmada, “Gelibolu’da bulunmaktan mutluluk duyuyorum. 84 yaşındayım ve daha önce Gelibolu’ya niye gelmediğim için kendime kızıyorum. Bana Gelibolulular ile buluşma fırsatını veren Belediye Başkanı Sayın Özacar’a ve ADD Şube Başkanı Sayın Şener’e teşekkür ediyorum” dedi.
4 bin 800 civarında fotoğrafı bulunan Yazar Hanri Benazus, 200 adet fotoğrafı Atatürk Kültür Merkezi’nin ikinci katında Gelibolu halkı ile buluştururken, serginin açılışını Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Mustafa Özacar, eşi Birhan Özacar ve yazar Benazus birlikte gerçekleştirdiler.
Atatürk ile ilgili kitaplarını da kurduğu stantta sergileyen Benazus, okuyucularına kitaplarını imzalayarak sundu.
İrdesel’den imza günü
Gelibolu’nun 91’nci yıl kurtuluş programı 25 Kasım günü yine bir kültürel etkinlik ile devam etti. Unesco tarafından 2013 yılının Piri Reis yılı ilan edilmesi nedeniyle Gelibolu Belediyesi’nin kültür hizmeti olarak bastırdığı, Yazar Mehmet İrdesel’in “Piri Reis Hayatı ve Eserleri” isimli kitabının imza günü Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Yazar İrdesel, bu kitabı yayımlamak için kendisine bu fırsatı veren Belediye Başkanı Özacar’a teşekkür ederek şöyle konuştu: “Gelibolu’ya yedek subaylık hizmetinden sonra 56 yıl önce geldim. Gelibolu’da Ziraat Bankası’ndan emekli olduktan sonra, kendimi Gelibolu’nun tanıtımına adadım. Edebiyata ve tarihe olan tutkum nedeniyle geldiğim bu şehri tanımak için araştırma yapmaya başladım ve ilk kitabımı 1961 yılında yazdım.Dünyaca ünlü Gelibolulu denizci, haritacı ve ilim adamı olan Piri Reis ile ilgili ilk kitabımı 1975 yılında yazdım”
Yüzüak da kitaplarını tanıttı
Gelibolu’nun 91’nci yıl kurtuluş programı kültürel etkinlikleri kapsamında aynı gün, gazeteci-yazar Recep Yüzüak da Gelibolu Savaşları ve Gelibolu’nun tanıtımı ile ilgili çıkardığı kitapları tanıttı.
Çelenk sunma töreni
91’nci yıl kutlama programı, 26 Kasım günü 2. Kolordu Karargahı önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ile devam etti. Saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından aniden etkisini gösteren rüzgar ve şiddetli yağmur nedeniyle program yarıda kesilmek zorunda kaldı. Çelenk sunma törenine katılan protokole dahil personel, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, askeri erkan, ilk ve orta dereceli okulları temsilen öğrenci grupları hava muhalefetinden dolayı zor anlar yaşadılar.
Bu programın ardından saat 11.00’de Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyeleri ile birlikte 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç’e şükran ziyaretinde bulundular.
Şehitler için Mevlid
Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 91’nci yıldönümü nedeniyle, Gelibolu Belediye Başkanlığı tarafından tüm şehitler için saat 11.30’da Gazi Süleyman Paşa Camiinde mevlit okutuldu. Kaymakam Nazlı ve Belediye Başkanı Özacar’ın da katıldığı mevlidin ardından vatandaşlara pilav ve ayran ikram edildi.
Vatandaşa hamsi dağıtıldı
Bu yıl ilk kez kurtuluş bayramı etkinliklerine katılan Gelibolu Karadenizliler Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği tarafından halka 1 ton hamsi ızgara yapılarak dağıtıldı. Atatürk Meydanı’nda yakılan beş dev mangalda Karadenizliler Kalkınma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kerim Seyisoğlu ve üyelerinin hazırladığı hamsiler pişirilerek vatandaşlara ekmek arasında ikram edildi.
Mangal başında balıkları ızgara yapan Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Dernek Başkanı Seyisoğlu ve yönetim kurulu üyeleri birlikte horon oynadı. Seyisoğlu “Gelibolu’nun Kurtuluş yıldönümüne Karadenizliler Derneği olarak bir katkımız olsun istedik ve bir hamsi şöleni yaptık. Bu tür etkinliklerimizi ileri ki kurtuluş yıldönümlerinde sürdüreceğiz” dedi.
Sportif Etkinlikler
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından Kurtuluş Bayramı nedeniyle okullar arası satranç, masa tenisi turnuvası ve kros yarışmaları düzenlendi. Müsabakalarda dereceye girenlere ödülleri Kaymakam Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar ve Gençlik Hizmetleri Spor İlçe Müdürü Alpay Çardak tarafından öğretmenevinde düzenlenen programda takdim edildi.
Benazus’tan konferans
91’nci yıl kutlama programında Atatürk ile ilgili özel koleksiyonunu sergileyen Yazar Hanri Benazus, 26 Kasım günü “Niçin Atatürk” konulu bir de konferans sunumu gerçekleştirdi. Programın açılışında ADD Gelibolu Şube Başkanı Rufat Şener, kısa bir konuşma yaptıktan sonra Belediye Başkanı Özacar da Benazus’a üzerinde Atatürk maskı bulunan bir plaket sundu.
Atatürk’e ait 1500 adet fotoğrafın slayt sunumu eşliğinde katılımcılara seslenen Hanri Benazus, “Niçin Atatürk? konusunu konuşmak, hele hele Atatürk öldükten sonra üzerinden çok uzun uzun yıllar geçse de bir matem havası içerisinde geçirmek, gerçeklere ulaşmak bir başka hüner ister. Zaten tarihe mal olmuş kişiliği ile yaptıkları ve söyledikleriyle örnek olmuşböyle büyük önderler doğaldır ki hem yaşadıkları çağa hem de ileriye dönük çağlara damgalarını vurmuş vemazlum milletler için bir meşaleve rehber olmuşlardır” dedi.
“Mustafa Kemal Atatürk’ü sevmek demek O’nu vatan ve namus bilmektir” diyen Benazus, “O’nu fikri hür, vicdanı hür gençler gibi sevmektir. Bağımsızlığı ve özgürlüğü sevmek gibi sevmektir. Bir tek şey önemlidir. Türkiye, Türkiye, Türkiye…” sözleriyle salonda bulunan izleyicilerden büyük alkış aldı.
Gelibolu Nusret’e koştu
Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanılmasında büyük emeği olan, Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda aslına sadık kalınarak inşa edilen Nusret Mayın Gemisi de kurtuluş programı etkinlikleri kapsamında Gelibolu’da ziyarete açıldı.
Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda aslına sadık kalınarak 9 Ekim 2009’da inşa edilmeye başlanan, 27 Eylül 2010’da denize indirilip 8 Mart’ta Çanakkale’ye getirilen ve 18 Mart 2011 tarihinde ziyarete açılan 38,8 metre uzunluğundaki TCG Nusret Gemisi, Gelibolu İskelesi’nde demirledi. Geminin ilçeye geldiğini duyan öğrenci ve vatandaşlar, Nusret’i ziyaret edip, anı fotoğrafı çektirdi.
Gemi komutanı Deniz Üsteğmen Burak Kandaş, Gelibolu Belediyesi’ni ziyaret ederek Başkan Özacar’a geminin sembol şapkasını hediye etti. Daha sonra gemiyi ziyaret eden Kaymakam Namık Kemal Nazlı, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç ve Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar’a gemi komutanı tarafından bilgi verildi. Üsteğmen Kandaş, amaçlarının Nusret Mayın Gemisi’nin kahramanlık hikayesi ile Türk denizcilik tarihinin eşsiz bir sayfasını oluşturan Çanakkale Deniz Zaferi’ni başta çocuklar ve gençler olmak üzere tüm kesimlere tanıtmak ve anlatmak olduğunu söyledi.
Kurtuluş şenliği
Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 91’nci yıldönümü nedeniyle, Atatürk Kız Meslek Lisesi konferans salonunda şenlik programı düzenlendi.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Özacar, 91 yıl önce Türk Ulusu’nun her türlü imkansızlık ve olumsuzluğa rağmen özgür yaşama iradesini kendisine ilke edinerek, dünya emperyalizmine karşı amansız bir mücadele verdiğini, bu mücadele sonucu onurlu, özgür ve bağımsız yaşama hakkını kazandığını, bu başarısıyla da dünya uluslarına örnek ve önder olduğunu vurguladı. Özacar, tarihe ismini altın harflerle yazdırmış Gelibolu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü Türkiye Cumhuriyeti’nin uygar, çağdaş ve aydınlık yüzlü bireyleri olarak gurur ve güven duygularıyla kutlamanın mutluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.
Gecede 2. Kolordu Komutanlığı bölge bandosu tarafından verilen konser büyük bir ilgi ile izlendi. Yarbay Kemal Tufan yönetimindeki bando, izleyicilere marşların yanı sıra popüler şarkılardan da örnekler sundu. Daha sonra sahne alan Halk Eğitim Merkezi bünyesinde oluşturulan Gelibolu Türk Halk Müziği korosu da izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı. Müzik öğretmeni Timur Doğan yönetimindeki koronun söylediği türküler protokol üyeleri ve vatandaşların büyük beğenisini kazandı.
Gecenin sonunda Atatürk Meydanı’nda havai fişek gösterisi sunuldu.
[gelibolu.bel.tr]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...