Eski Askeri Hastane Bölgesi Müze Oluyor
Eski Askeri Hastane bölgesinde yapılacak olan Askeri Sağlık Müzesi, Türkiye’de daha önce örneğine rastlanmamış bir konsept ile yapılacak. Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyacak olan Askeri Sağlık Müzesi’nin bilgilendirme toplantısı, Vali Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirildi.
1890’ların başında Sultan II. Abdulhamid Han tarafından yaptırılan Eski Askeri Hastane, 1912 tarihinde geçirdiği depremle hasar almış, Çanakkale Savaşlarında bombalanmış. 1930’ların sonunda kullanım dışı kalan Eski Askeri Hastane, yapılacak proje ile ziyaretçilere savaş döneminin sağlık ve insaniyet üzerinden anlatılacağı, döneminde edindiği misyonu tekrar yaşatmak adına zamanında merkez hastane olarak kullanılmış olması ile dönemin şartları içinde sıhhiye hizmetinin öneminin aktarılacağı çok amaçlı Askeri Sağlık Müzesi olacak. Geçtiğimiz yıl yanan yangınla arazisi hasar gören, bu sene ise bahçesinden kesilen ağaçlar ile tepkilerin odak noktası olan Eski Askeri Hastane’ye yapılacak bu değişiklik kamuoyunda pozitif yankılandı. Askeri Sağlık Müzesi tamamlandığında içerisinde, Müze Sergi Alanı, Kütüphane, Etkileşimli öğrenme odaları (webinar), Grup çalışma odaları, Kızılay ilk yardım atölyesi, Anatomi atölyesi, Tıbbı bitkiler laboratuarı, Mikrobioloji ve DNA laboratuvarı , Konferans salonu, Fuaye, Geçici sergi, Müze mağaza, İl Kültür Müdürlüğü ofis alanı, Kapalı otopark alanları bulunacak. Çanakkale’de yapılacak olan Türkiye’deki ilk Askeri Sağlık Müzesi , tarihi yaşatmak ve ülke tarihine saygı anlamında Çanakkale tarihine, kültürüne ve turizmine kazandırılması amaçlanıyor. Proje üzerinde uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeler ve çalışmalar ise devam ediyor.
Askeri Sağlık Müze projesi bilgilendirme toplantısına; Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yakup Harmanda, İstanbul Anıtlar ve Röleve Anıtlar Müdür Yardımcısı Hasan Karaya, İstanbul Anıtlar ve Röleve Anıtlar Müdürlüğü Mimari Şafak Çakmak, İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Çağman Esirgemez, Müze Müdürü Ali Atmaca, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Çanakkale Körfez Yöresel Temsil Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Derneği Başkanı Armağan Aydeğer, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Personeli Mustafa Kafkas Dereli, Sanatçı-Yazar Ahmet Yenilmez, Belgesel Yapımcısı ve Koordinatör Satuk Buğra Yenilmez, proje sorumluları ve ilgili personel katıldı.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...