Erenköy’deki Heyelan Devam Ediyor

20 Nisan 2013

Çanakkale – İzmir karayolunun merkeze bağlı Erenköy beldesi girişinde Ocak ayında başlayan toprak kayması devam ediyor.

Uzun yıllar Çanakkale – İzmir yolu olarak hizmet veren, geçen yaz hizmete giren yeni köprülü viyadüğün ardından sadece Erenköy Beldesi bağlantı yolu olarak kullanılmaya devam eden karayolunda meydana gelen ilk heyelanda 1800 yıllık Roma dönemine ait bir istinat duvarı ortaya çıkmıştı. Tarihi dokuyu ortaya çıkardığı için heyecan yaratan heyelan, bir hafta sonra kötü yüzünü gösterdi. Gün yüzüne çıkardığı tarihi duvarı geri almakla kalmayarak bağlantı yolunu ortadan kaldırdı. Bağlantı yolunun alt kısmında Çanakkale-İzmir karayolunun bir parçası olan köprülü viyadük de toprak kaymasından olumsuz etkilendi. Heyelanla vadiye akan toprak kütleleri viyadüğün ayaklarına dayandı.

Bu sabah bölgede meydana gelen yeni bir heyelan ile yamaçta derin yarıklar oluşurken toprağın kütlelere ayrıldığı gözlemlendi. Karayolları ekiplerinin heyelanı durdurmak için yaptığı çalışmalar engel olamazken yetkililerin çalışmalar sırasında kullandığı bir jeneratör de heyelan nedeniyle kaydı ve uçuruma yuvarlanma tehlikesi yaşadı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, ilk günden buyana yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını ileri sürdü. Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Artık burada hiçbir şekilde doğayı veya yağmuru suçlayamayız. Burada görevini yerine getirmeyenler suçlu benim kanaatime göre. İşi ehli olana vermeyenler suçlu. Heyelanla gelen bu malzemeyi temizlemek için şimdi öncekinden daha çok masraf yapmak gerekiyor. Heyelan kayma düzlemeni bulmak için yapılan sondajların hepsi tahrip olmuş durumda. Bu heyelan sondajların bile yanlış yapıldığını gösteriyor. İşi ehline verseler ve uyarıları zamanında dinleseler bunların hiç biri olmayacaktı. En azından bu son heyelan olmayacaktı. Bunun maliyeti devlet tarafından değil, yetkililer tarafından karşılanmalı. Artık bu kadar acı konuşuyorum” dedi.

Heyelanı durdurmanın tek çözümünün, yamaç eğilimini azaltacak kademeli sekilerin yapılması olduğunu belirten Prof. Dr. Doğan Perinçek, “Burada yapılması gereken, ilk başta heyelan malzemesini toparlamadan önce, yamaç eğilimini azaltmaktı. Tepeden başlayarak sekiler oluşturacak ve ondan sonra sondajları yapacaktık. Sonra kazıkları çakacaktık. Sekileri oluşturmadan bu işlem yapıldığı için yamaç eğimi yüksek kaldı, doğa dengesini bulamadı ve heyelan oldu. Şimdi kendi dengesini bulmaya çalışıyor. Eğer yamaç eğilimi azaltılsaydı bu heyelan olmayacaktı” diye konuştu.

[Kaynak: canakkaleninrehberi.com]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir