Enis Rıza Sakızlı İle Belgesel Günleri Ece Ayhan Kültürevi’nde Gerçekleşti
Ece Ayhan Sivil Girişimi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin belgesel alanında en önemli isimlerinden Enis Rıza Sakızlı’nın yürütücülüğünde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi sinema bölümünden birçok öğrencinin ve sinemaya ilgi duyan pek çok kişinin katılımıyla Ece Ayhan Kültürevi’nde gerçekleşen belgesel günleri belgesel sinema üzerine bilgi ve deneyim paylaşımının yanı sıra önemli belgesellerin gösterimiyle de katılımcılara nitelikli bir tartışma alanı sundu.
Belgesel günleri kapsamında 2 Nisan Cumartesi günü Enis Rıza’nın seçkisiyle Citizenfour, The Salt of The Earth, Listen To Me Marlon filmleri izlenerek her filmin ardından katılımcılarla film üzerine değerlendirmeler, eleştiriler yapıldı. Filmler konu seçimlerinden, anlatım tekniklerine, kamera kullanımlarından, sinematografik pek çok ögeye kadar Enis Rıza’nın katkılarıyla kritik edildi.
3 Nisan Pazar günü ise The Act of Killing/Öldürme Eylemi adlı filmin gösteriminin ardından Enis Rıza’nın yürütücülüğünde katılımcılarla bir belgesel atölyesi gerçekleşti. Belgesel sinema tarihi üzerine genel bilgiler veren Enis Rıza, belgesellerin farklı disiplinleri bir araya getiren, derinlemesine bir araştırma/inceleme gerektiren uzun yıllar devam eden, yoğun bir emek isteyen işler olduğunu belirterek temel problemin gerçeklik olduğunu ifade etti.
“Bağımsızlık” ve “Yaratıcılık” kavramlarının belgesel sinema için önemine değinen Enis Rıza sanatsal üslubun, bağımsız tavrın ve sinematografinin iyi bir belgeseli belirleyen en önemli yapıtaşları olduğunun altını çizdi.
Bir belgeselin nasıl çekilebileceğine ilişkin kısa filmler ve farklı örneklerle açıklamalar yapan Enis Rıza sadece ilginç bir konu seçiminin değil, bu konuya ilişkin toplanılan veriler, yapılan derinlemesine araştırmalar neticesinde konunun içselleştirilmesinin, ritim ve müzik duygusunun, empatiyle belli bir mesafeden bakma arasındaki çatışmanın yarattığı geriliminden beslenmenin de önemli olduğunu belirtti.
İyi bir belgeselci olabilmek için çok okumanın, nitelikli bir ilginin, merakın, gözlemin, çok film izlemenin, seçilmiş bir ahlaki tavrın, cesaretin, ilişki kurmanın, hikayelerin peşine düşebilmenin, konunun nasıl anlatılabilineceğine ilişkin düşünsel tartışmaların gerekli olduğunu ifade eden Enis Rıza, atölye boyunca katılımcıların sorularını yanıtlayarak kendi deneyimlerini de aktardı. Atölye sonrasında da sinema öğrencileriyle sohbet etti.
Ece Ayhan Sivil Girişimi, Türkiye’nin duayen belgeselcilerinden Enis Rıza Sakızlı’yı konuk etmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, Ece Ayhan Kültürevi’nde sinema üzerine benzer atölye çalışmalarını sürdürmek özellikle sinema öğrencileriyle mesleğin duayenlerini yan yana getirerek bilgi ve deneyim paylaşımını sürekli hale getirmek istediklerini belirtti. Ece Ayhan Sivil Girişimi ayrıca Çanakkale’de kültür-sanat alanındaki tartışmaları zenginleştirmek ve sanatsal üretimi paylaşmak yönündeki çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...