Eceabat’ta “Buğday Tarımı, Sorunları ve Çözüm Yolları” Konulu Toplantı Yapıldı
Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden, Buğday Yetiştirme Tekniği Uzmanı Dr. Sami Süzer ve Buğday Islahçısı Dr. İrfan Öztürk’ün katılımıyla “Buğday Tarımı, Sorunları ve Çözüm Yolları” konulu toplantı yapıldı.
23 Ocak Perşembe günü Eceabat Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Gölcük’ün koordinasyonunda gerçekleşen toplantıya İl Müdürü Mustafa Akkuş, Şube Müdürü Başak Egesel, Eceabat Ziraat Odası Başkanı İsmet Alçalar, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ve hububat üreticileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş şunları söyledi:
“Dünyanın kuruluşundan bu günümüze değin özellikle ülkemiz insanları için iki adet, en önemli ihtiyaç maddemiz vardır. Bunlardan birincisi su diğeri ise sofralarımızı süsleyen ekmektir. Topraktan itibaren çeşitli aşamalardan geçerek buğday, un, ekmek ve mamulleri haline dönüşmektedir. Ekmek, yeteri kadar kullanılması durumunda insan sağlığını olumlu yönde etkileyen, besin elementleri yönünden zengin bir besin kaynağımızdır. Bir söz var; ‘Tasarruf ettikçe zenginleşeceğiz, zenginleştikçe tasarrufumuz artacak’ diye. Bu sözü gerçekten çok önemsiyorum. Tasarruf, israf etmemek gibi hususlara dikkatimiz çekiliyor. Yani bitkisel üretimde ilaç ve gübre kullanırken insan sağlığını düşünüp israf etmeyeceğiz. Tarlamızı sularken yine israf etmeyeceğiz. Bakanlığımızın ekmek israfını önlemekle ilgili bir kampanyası var. Ancak bizlerin her türlü israftan kaçınması lazımdır. Az önce toplantıya gelmeden önce İlçe Ziraat Odası Başkanımızla da sohbet ederken söyledim; Üzerinde durup düşüneceğimiz iki büyük değerimiz var. Bunlar ‘sıhhat ve boş vakit’ diye. Sıhhatli gıdalarla besleneceğiz ve hiç boş vaktimizde olmayacak. Çok çalışacağız, üreteceğiz neticede güçlü olup zenginleşeceğiz. Geniş zamanlarımızın kıymetini bileceğiz. Bu günlerde tarımsal üretime hazırlanma aşamasındayız. Kış ayındayız ve senenin başındayız. Bu günlerimizi de şimdi yapmakta olduğumuz gibi eğitim programları ile değerlendireceğiz. Teknolojide sınır yoktur. Dünya ile rekabet edebilmek için tarımsal gelişmeleri bir bütün halinde takip edip talep doğrultusunda ürünler üretmemiz lazım. Bu kapsamda İlçe Müdürümüzden böyle bir talep geldi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden arkadaşlarımızda bu talebe karşılık kırmadılar ve bu gün bu saatlerini bizlere ayırdılar. Kendilerine, çalışma arkadaşlarıma ve katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Buğdayla ilgili olarak 2013 yılı İlimiz gerçekleşmelerini de verip sözü arkadaşlara bırakıyorum. Çanakkale Buğday Üretiminin %7’sini Eceabat İlçesi, %24’ünü Gelibolu İlçesi üretiyor.”
Toplantıda sunum yapan, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünden, Buğday Yetiştirme Tekniği Uzmanı Dr. Sami Süzer ve Buğday Islahçısı Dr. İrfan Öztürk, ilçedeki hububat tarlalarında görülen kök ve kök boğazı hastalıkları ve derine ekimden kaynaklanan sararmaların tohum ilaçlaması ve ekim derinliğinin ayarlanması ile önlenebileceğini kaydettiler. Verimli ve kaliteli bir üretim için kültürel tedbirlerin tam olarak uygulanmasını, bitki hastalık ve zararlıları konusunda tarım teşkilatı ile birlikte hareket edilerek entegre mücadele yapılmasını, gübrelemenin analiz sonuçlarına göre zamanında yapılamasını ve bölgeye uygun kaliteli buğday çeşitlerinin denenerek ekilmesini gerektiğini belirttiler.
Toplantıda buğday çeşitleri, gübreleme, gübre çeşitleri, toprak işleme, hastalık ve zararlılar ile hasat konusunda üreticilere güncel bilgiler verildi.
BUĞDAY İLE İLGİLİ İSTATİKİ BİLGİLER
2012 Yılı TÜRKİYE Buğday Ekiliş Alanı: 63 319 883 Dekar
2012 Yılı TÜRKİYE Buğday Üretim Miktarı: 16 800 000 Ton
2013 Yılı Çanakkale Buğday Ekiliş Alanı: 824 100 Dekar
2013 Yılı Çanakkale Buğday Üretim Miktarı: 326 909 Ton
İl Ekonomisine Katkısı: 205 952 670 TL.
2013 Yılı Eceabat Buğday Ekiliş Alanı: 55 400 Dekar
2013 Yılı Eceabat Buğday Üretim Miktarı: 22 779 Ton
Eceabat İlçe Ekonomisine Katkısı: 14 350 770 TL.
2013 Yılı Gelibolu Buğday Ekiliş Alanı: 191 450 Dekar
2013 Yılı Gelibolu Buğday Üretim Miktarı: 79 602 Ton
Gelibolu İlçe Ekonomisine Katkısı: 50 149 260 TL.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...