Deniz Şehitleri Gelibolu’da Törenle Anıldı

04 Nisan 2009

56 yıl önce İsveç şilebiyle çarpışan Dumlupınar denizaltısında şehit olan 81 denizcimiz ile diğer şehit denizciler, Çanakkale’nin Gelibolu ilçesindeki Dumlupınar Denizaltı Anıtı önünde düzenlenen törenle anıldı.

Gelibolu fener altı mevkiinde bulunan Dumlupınar Anıtı’ndaki tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Denizaltı Sevenler Derneği Gelibolu Şube Başkanı Kemal Dalgıç, şehit denizcileri unutmalarının mümkün olmadığını belirterek, “56 yıl önce 1953 yılında meydana gelen Dumlupınar deniz kazasında, 1942 yılında Atılay denizaltısında ve 1941 yılında Refah denizatlısında yaşanan menfur kazalarda 247 seçkin denizaltıcı subay, astsubay ve erimiz şehit oldu. 1988 yılında kurulan Denizaltını Sevenler Derneğinin düşünce ve fikirleri ile Deniz Kuvvetleri’ni temsil eden bu anıt, Gelibolu’da 2002 yılında yapıldı. Dünyanın en büyük denizaltı anıtı olarak literatüre giren bu anıt nedeniyle her sene ayrı bir ülkede kutlanan Dünya Denizaltıcılık günü, 2011 yılında Gelibolu’da kutlanacak. Bunun bütün ulusumuza, denizcilerimize ve denizaltı şehitlerimize armağan olmasını diliyorum” dedi.

Törende bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mustafa Özacar ise Türk denizcilik tarihinde üç büyük faciada hayatını kaybeden 247 denizciyi rahmetle andıklarını belirterek, “Bundan tam 56 yıl önce Çanakkale Nara Burnu önlerinde İsveç bandralı Naboland şilebiyle çarpışan Dumlupınar denizaltısı ile bu facianın öncesinde Refah gemisi ve Atılay denizaltısında şehit olan mürettebatı saygıyla anıyoruz. Çanakkale Boğazı Nara Burnu önlerinde İsveç bandıralı Nabolant ile çarpışan Dumlupınar denizaltımızda 81 denizcimiz eşlerine, ailelerine kavuşamadan gerçek sevgilileri olan denizin karanlık sularında şehit olmuşlardır. O günkü kazadan kurtulan 5 gazimizden 2’si daha sonra hayatını kaybetmiş, 3 gazimiz ise bugün yaşamakta ve o 3 kişiden biri olan Hüseyin İnkaya bugün aramızda bulunmaktadır. Yorgun, bir o kadar da onurlu ve gururlu gazimize hoş geldiniz diyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Kaymakam Adnan Çakıroğlu, Çanakkale Boğaz Komutanı Tümamiral Serdar Dülger, 2. Kolordu Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Necati Kızıldağ, Belediye Başkanı Mustafa Özacar ve Gazi Hüseyin İnkaya tarafından denize çelenk bırakılmasıyla tören sona erdi.

DUMLUPINAR FACİASI NASIL OLMUŞTU?

Dumlupınar denizaltısı, 3 Nisan 1953 yılında Nato tatbikatından dönerken Çanakkale Boğazı’nda Nara ile Bigalı arasında kalan bölgede, gece saat 02.00 sıralarında İsveç bandıralı Nabolant isimli şileple çarpıştı. Kazanın ardından mürettebattan 5 kişi, bölgede bulunan gümrük botuyla kurtarılırken, yara alan denizaltı kısa sürede sulara gömüldü. Dumlupınar denizaltısının çarpıştığı haberinin alınmasının ardından bölgeye intikal eden yetkililer, sabaha karşı 06.40 sıralarında denizaltının su sathına doğru olan kısmında bir telefon şamandırası gördü. Denizaltının kumandanı Albay Zeki Adanır, bu telefon aracılığı ile mürettebatı ile bağlantı kurmayı başardı. Denizaltının kıç torpido dairesinde bulunan Selami Çavuş, bulunduğu yerde kendisi ile birlikte 22 kişinin hayatta olduğunu belirterek, oksijenin gittikçe azaldığını söyledi. Çavuş, oksijenin azaldığı dakikalarda içeride bulunan diğer Mehmetçiklerin dua ve ezan okuduklarını ifade etti. Saat 13.30’u gösterdiği sırada, denizaltıda bulunanlarla son kez telefon irtibatı kuran yetkililer, Selami Çavuş’un, “Vatan sağ olsun” sözlerinden sonra denizaltıyla bir daha görüşme sağlayamadı.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir