ÇTSO’da Dış Ticaret Eğitim Semineri Gerçekleşti

04 Nisan 2013

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO), ihracata ilgi duyan, başlamak isteyen, ihracat yapan ve pazar payını artırmak, yeni pazarlar bulmak isteyenlerin katılabileceği Dış Ticaret Eğitim Semineri düzenledi.

ÇTSO Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenen Dış Ticaret Eğitim Seminerinin açılış konuşmalarını ÇTSO Başkanı Bülend Engin ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner yaptı. Açılış konuşmalarının ardından seminerin başarı öyküleri kısmında Tatlan Tatlıları Yetkilisi ve ÇTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Bahar Yurt sunumunu gerçekleştirdi.

ÇTSO Başkanı Bülend Engin yaptığı konuşmada ekonominin gelişiminin önemli göstergelerinden birinin dış ticaret olduğunu ifade ederek dış ticaretin çok kapsamlı olduğunu, Türkiye’de dış ticaret olgusunun 1980’lı yıllardan sonra ortaya çıktığını belirtti. Profesyonel bir yönetici olarak, dış ticaret konusundaki deneyimlerini ve yaşadıklarını aktaran Engin, 1980 öncesi dönemde yüksek gümrük vergileri ve ABD gibi pazarlara ihracatın güçlüklerini dile getirdi: “Turgut Özal dönemiyle birlikte ihracatçıya teşvikler gelmiş ancak sıkıntılar hemen bitmemiştir. Eleman sıkıntısı sebebiyle ne yazık ki ben de mektepli değil, alaylı ihracatçıların arasına katılmak durumunda kaldığım. Türkiye’de temsilcilik açmamış Amerikan, Avrupa ya da çok uluslu büyük tekelci şirketlerle ihracat yaptım.”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner ise yaptığı konuşmada cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflendiğini hatırlattı. İhracatta önemli olanın, bir ürüne katma değer katmak olduğunu vurgulayarak, Çanakkale ekonomisi hakkında şu bilgileri verdi: “Belli başlı büyük firmaları dışarıda bıraktığınızda, Çanakkale’nin ihracatta kendisinden bekleneni veremediğini söyleyebiliriz. Oysa her alanda potansiyeli çok yüksek bir ilimiz. Çanakkale Türkiye’nin en batısında, demiryolları yok, karayolları zayıf dersek, yani ulaşım teorisiyle bunu açıklamaya çalışırsak çok doğru olmaz. Buradan çıkan devlere bakarsanız, örneğin İÇDAŞ, demir çelik gibi ulaşımın çok ciddi masraflar tuttuğu bir sektörde çalışıyor. Kalebodur’un işi seramik, çok ağır ve taşınması güç. Çimento ve Doğtaş’ın mobilyası da öyle. Ulaşım elbette önemli ama tek belirleyici değil. Önemli olan, başka marifetler ortaya koyabilmek. O marifetlerin, Çanakkale’deki sektörlerde ne kadar ortaya çıkarılabileceğine bakmak lazım.”

Daha sonra geçilen seminerde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nden Cengiz Karabayır, tarım ve gıda ürünlerinin ihracatında karşılaşılan zorluklara değindi ve ihracat desteklerinden söz etti. Karabayır, özellikle fuarlara yönelik olarak katılımcılara önemli miktarda destek sağlandığını ifade etti. ABİGEM Uzmanı Ayşe Müge Ak ise ihracatçıların sabırlı ve kararlı olması, bütçe hazırlaması gerektiğini belirterek, ilk adımın bütün şirketin ihracata inanması ve ürünlerin ihracata hazır olması olduğunu vurguladı.

Toplantıya DEİK’ten katılan Türk-Yunan İş Konseyi Başkan Vekili Tevfik Bilgen, Türk-İspanyol İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi İrfan Güler ve İtalyan Ticaret Merkezi Uzmanı Ömer Doğan da Avrupa Birliği ve ülke pazarlarının özelliklerini, vize başta olmak üzere AB pazarlarına girişte karşılaşılan zorlukları ve başka ülkelerdeki çalışma kültürlerini anlattı.

[Kaynak: bugun.com.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir