ÇTSO Sayısal Takograf Hizmetini Vermeye Başladı

13 Kasım 2014

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, sayısal takograf hizmeti vermeye başladı.

Taşımacılıkta büyük öneme sahip olan sayısal takograf kartları ile profesyonel sürücülerin davranış ve faaliyetlerine ilişkin daha fazla ve güvenilir veri toplayarak, karayolu güvenliğinin artırılması amaçlanıyor. Sayısal takograf hizmeti kapsamında sürücü, şirket, servis ve denetim kartı olmak dört çeşit kart verilebiliyor.

ÇTSO’dan sayısal takograf almak isteyen sürücülerin http://staum.tobb.org.tr sitesine online kart başvurusunu ve takograf kartı ödemesini yaptıktan sonra sürücü belgesi ve kimlik fotokopileri ve asılları, ödeme dekontu ve bir adet biyometrik fotoğraf ile şahsen Odadaki uzman personele başvurması yeterli olacak.

Bazı büyük şehirlerdeki odalara bile verilmeyen, sayısal takograf verme yetkisinin ÇTSO tarafından verilmesiyle taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren üyelerin başka illere giderek zaman ve iş kaybına uğramayacaklarını ifade eden ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal, konuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Bilindiği gibi Ülkemizin de taraf olduğu “Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR)” kapsamında getirilen sayısal takograf uygulaması, 2010 yılında yürürlüğe girmiş ve ulusal otorite olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TOBB arasında protokol imzalanmıştı. Bu protokol ile sistem içerisinde kullanılacak olan sürücü, şirket, servis ve denetim kartlarının sertifikalandırılarak kişiselleştirilmek suretiyle sahiplerine ulaştırılması hususunda TOBB yetkilendirilmiştir.
Takograf cihazı karayolu araçlarının hareketinin ve sürücülerinin belli çalışma sürelerinin detaylarını otomatik veya yarı otomatik olarak göstermek ve kaydetmek için karayoluyla taşımacılık yapan araçlara monte edilmesi tasarlanan kayıt cihazıdır.
Araç kullanım sürelerini, araç hızını, Kanunun belirttiği sınırlar içinde aracın kullanımını denetleyen takograf cihazı denetlediği kayıtları da hafızasında tutuyor ve hafızasındaki kayıtları grafik veya yazılı rapor olarak verebiliyor.
Sayısal takograf uygulaması ile profesyonel sürücülerin davranış ve faaliyetlerine ilişkin daha fazla ve güvenilir veri toplayarak, karayolu güvenliğinin artırılması amaçlanmaktadır.
Avrupa Birliği’nde de 1 Mayıs 2006’dan beri tüm yeni kayıt olmuş araçlarda zorunlu olan sistem ülkemiz gibi AETR anlaşmasına taraf olan ülkelerde ise 2010 Haziran ayından itibaren zorunlu hale gelmiştir. Bu tarihten sonra tescil edilen 3,5 ton ve daha fazla eşya taşıyan araçlar ile sürücü dahil 9 ve daha fazla yolcu taşıyan araçlara uygulanmaktadır.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir