ÇOMÜ’den Bülend Engin ve Mehmet Özkan’a Fahri Doktora

01 Ekim 2013

Fahri Doktora Unvanı için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde (ÇOMÜ) bulunan Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ile ÇTSO Başkanı ve İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, beraberindeki heyet ile Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’i makamında ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) senatosu tarafından Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan ile ÇTSO Başkanı Bülend Engin’e İşletme dalında yapmış oldukları çalışmaların yanı sıra üniversite kent işbirliklerine sunmuş oldukları katkılardan dolayı verilen fahri doktora unvan törenine geçildi.

ÇOMÜ Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirilen fahri doktora unvan töreni Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Tören Tamer Bektaş yönetimindeki ÇOMÜ Oda Orkestrasının müzik dinletileri ile devam etti. Müzik dinletilerinin ardından ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner bir konuşma yaptı.

“Akademik çalışmalarda en üst düzey doktoradır”
Rektör Laçiner, akademik çalışmalarda en üst düzeyin doktora olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Formal bir doktora uzun yıllar süren eğitim, sınavlar, araştırma ve yazılan tezler sonucunda elde edilir. Bir kişinin doktora derecesine ulaşması için ilk öğretimden itibaren ortalama 24 yıl geçmesi gerekir. Fahri (onursal) doktora ise bu derece için gerekli formal şartlar yerine getirilmeksizin, unvan verilen kişinin akademik alana veya uygulamalarına yaptığı yenilikler ve diğer katkılar göz önünde bulundurularak ona fahri (onursal) olarak doktora verilmesi, böylece yapmış olduğu katkının bir üniversite tarafından tanınmasıdır. Derece, onu alanı onurlandırmak ve çevresine yapmış olduğu katkıları duyurmak için verilir. Karar üniversitelerin akademik kurullarınca alınır. Bu dereceyi alan kişinin herhangi bir okulu bitirmiş olmasına veya benzeri diğer akademik şartları yerine getirmiş olmasına ihtiyaç yoktur. Formal eğitim almış, hatta doktorası olan kişilere de o alanda veya başka bir alanda fahri doktora derecesi verilebilir. Hatta günümüzde fahri doktora alan kişilerin büyük çoğunluğunun akademisyenler olduğu görülmektedir.”

“Fahri doktora katkısı tecrübeler ile sabit kişilere verilir”
Kimi uzmanlara göre fahri doktoranın formal doktoradan daha kıymetli olduğunu, çünkü formal doktorasını tamamlamış kişinin aynı başarıyı hayatta devam ettirip ettiremeyeceği henüz belli olmadığını belirten Rektör Laçiner, “Fahri doktora, katkısı tecrübeler ile sabit kişilere verilir. İşin doğrusu formal ve fahri doktora arasında herhangi bir ayrım yapmamaktır. Birçok üniversite fahri doktora verdikleri kişiyi ‘doktor’ olarak adlandırır. ÇOMÜ de bu üniversiteler arasındadır” dedi.

Fahri doktora ünvanının tanınmış akademisyenlere, siyasetçilere, bürokratlara, sanatçılara, sporculara ve hayırseverlere sıklıkla verildiğini ifade eden Laçiner, “Doktora, sınavlarla ve tezlerle alındığı gibi hayatta geçilen zorlu testler ve elde edilen başarılarla da alınmış sayılmalıdır” dedi.

Özellikle siyasilere verilen doktoraların zaman zaman tartışma konusu olabildiğini belirten Rektör Laçiner, “Oysa ki bir devlet başkanı veya başka bir siyasi makam aynı zamanda hayatta bir konuda gösterilmiş bir başarıya da işaret eder. Bu nedenle önemli siyasi figürlere fahri doktora verilmesi bir gerçeğin teyididir. Bu bağlamda 100’den fazla fahri doktora almış devlet adamları dahi vardır” dedi.

“Doktora kişiyi filozof yapar”
Üniversitelerin eğitim veren ve bilimsel faaliyetlerde bulunan yerler olduğu kadar, standart koyan ve o standartlara göre kişilerin yeterliliklerini de teyit eden kurumlar olduğunu belirten Rektör Laçiner, “Dört yıllık lisans eğitiminin sonunda verilen diploma, yetki diplomasıdır. Yüksek lisans da ise yüksek yetkiye sahip olursunuz. Lisans diplomasına sahipseniz bir işte çalışabilirsiniz. Doktora ise kişiyi filozof yapar. Doktora dediğimiz derece, bir alanda söz sahibi yapar kişiyi. Bu konuşabilirlik yetkisini şahıs üniversite gibi kurumlardan alabileceği gibi, hayatın içerisinde profesyonel çalışma alanında göstermiş olduğu performans, oraya yapmış olduğu katkı ile de sağlayabilir. Bir avukat, bir ses sanatçısı, bir sporcu illa bir üniversitede bu katkıyı vermek zorunda değildir. Fahri doktora, fahri yüksek lisans, fahri profesörlük gibi unvanlar bu maksatla konulmuştur. Üniversitelerin üniversite dışında, yetkinliğini alanında kanıtlamış olan kişilerin bu donanımlarını teyit etmesi maksadıyla konulmuş bir unvandır” dedi.

“Kişiler daha büyük başarılar için teşvik edilmeli ve başarılı oldukları vakit de takdir edilmeli”
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Senatosu olarak hayatta profesyonel yollarla doktor seviyesine gelmiş kişilere fahri doktora derecesini vermeye çalıştıklarını ifade eden Laçiner, “Bunu verirken hem bir durum tespiti yapılıyor, hem de derece alan kişi bir yönüyle toplum ve bilim dünyası adına cesaretlendirilmiş ve takdir edilmiş oluyor. Gerçekten kişi ne kadar başarılı olursa olsun başarısının takdir edilmesini ister. Başarı ve başarılı insanlar takdir edildikleri yerlerde kalır ve çoğalırlar. ÇOMÜ olarak bizim en önemli görevlerimizden biri de budur, kişileri daha büyük başarılar için teşvik etmek, başarılı oldukları vakit te onları takdir etmek. Fahri dereceler bu misyonun sadece bir örneğidir. Aslında ÇOMÜ olarak verdiğimiz her sertifika, diploma ve belge cesaretlendirme, tespit ve standart koyma görevimizin bir parçasıdır” dedi.

“Özkan, Biga’nın gelişmesinde eğitime verdiği önemle de ön plana çıkmış bir isim”
Laçiner, ÇOMÜ olarak bugün yerelde büyük başarılara imza atmış iki isme daha fahri doktora derecesini takdim ettiklerini belirterek, Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan’a verilen fahri doktora ünvanının gerekçesi hakkında bilgiler verdi. Laçiner, “Sayın Mehmet Özkan, yeni unvanıyla Dr. Mehmet Özkan Biga’da belediyecilik alanında pek çok uzmanın takdirini kazanmış bir kişi. Ayrıca Sayın Özkan Biga’nın gelişmesinde eğitime verdiği önemle de ön plana çıkmış bir isim. Kendisinin Biga’da Üniversite öğrencilerine ve biz de dahil tüm eğitim kurumlarına katkısı tartışılamaz. Özellikle Biga’da ayrı bir üniversitenin kurulmasına inanması, bu hayali her gün yaşıyor olması ayrı bir sevindirici noktadır. Kendisine ÇOMÜ Senatosu oy birliğiyle fahri doktora derecesinin verilmesini kararlaştırmıştır, hayırlı olsun” dedi.

“Engin’in kent-oda ilişkilerine, sanayi-eğitim kurumları ilişkisine katkıları önemli”
Laçiner, ÇTSO Başkanı ve İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’e verilen fahri doktora ünvanının gerekçesi hakkında ise şunları söyledi: “Sayın Bülent Engin, yeni unvanıyla Dr. Bülent Engin ise gerek İÇDAŞ’taki faaliyetleri, gerekse Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’ndaki katkıları ve kazandırdığı yeniliklerle ÇOMÜ Senatosu tarafından oy birliğiyle fahri doktora derecesini almaya hak kazanmıştır. Kendisinin kent-oda ilişkilerine, sanayi-eğitim kurumları ilişkisine katkıları da mutlaka ifade edilmelidir. Kendisini de tebrik ediyorum ve hayırlı olsun demek istiyorum.”

Rektör Laçiner, ÇOMÜ’nün bundan sonra da yerelde, ulusalda ve uluslararası alanda büyük başarılar göstermiş, hayatın içinde doktor düzeyine erişmiş kişilere fahri dereceler vermeye devam edeceğini kaydetti.

Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner’in konuşmasının ardından Özkan ile Engin’e verilecek fahri doktora unvan tören programına geçildi.

Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan’ın özgeçmişinin okunmasının ardından ÇOMÜ Senatosu’nun aldığı fahri doktora kararı Rektör Laçiner tarafından okundu. Sonrasında ise fahri doktora payesi Mehmet Özkan’a törenle takdim edildi.

“Bugün benim için bir onur günüdür”
Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan törenin ardından yaptığı konuşmada, “Bugün benim için bir onur günüdür. Hizmet bayrağını çok daha enginlerde dalgalandırmak için daha özenli, daha dikkatli ve daha heyecanlı bir şekilde çalışacağız” dedi.

Kendi adına çok özel bir anı yaşadığını söyleyen Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yaptığımız hizmetin çalışmanın illaki birileri tarafından görülmesi, takdir edilmesi, onanması beklentisinde değiliz. Aslında siyaset kurumunda biraz bu karşılık beklentisi vardır. Bizim ruh dünyamız, değerler anlayışımız çok da herkesin bizi alkışlaması, takdir etmesini gerektirmiyor. Yani bir iyilik, bir güzellik üretiniz atınız denize, yaratılmışlar bilmezse halik bilsin anlayışı biraz daha gönül dünyamızda ağır basıyor.”

Özkan, yerel yönetim-üniversite işbirliğini başından beri ısrarla ve dikkatle sürdürmesinin fark edilmiş olmasının kendisini çok mutlu ettiğini ifade ederek, “Bugün bizim için bir onur günüdür. Bize bu lütufta bulunan, bu unvanı layık gören senatomuzun çok değerli üyeleri başta Sayın Rektörümüz olmak üzere her birine çok teşekkür ederim. İnşallah takdir ettikleri bu unvana, bu ödüle layık olmak için bundan böyle elimizden gelen gayreti göstereceğimizi ifade etmek istiyorum. Bundan sonra hizmet bayrağını çok daha enginlerde dalgalandırmak için herhalde daha özenli, daha dikkatli ve daha heyecanlı bir şekilde hizmetimizi sürdüreceğimizi düşünüyorum” dedi.

“Biga Üniversitesi ideali daha hızla hedefine yaklaşacak”
Bundan böyle Biga’da bütün dinamiklerin, sivil toplum kuruluşlarının, kamu yöneticilerinin ve tüm halkın çok arzuladığı Biga Üniversitesi idealinin daha hızla hedefine yaklaşacağını kaydeden Özkan, ÇOMÜ Dergi’nin kapağında yer alan Biga Kütüphanesi haberinin kendisi için çok kıymetli olduğunu vurguladı. Özkan şunları söyledi:

“Türkiye’nin en büyük fakülte kütüphanesini Biga’ya kazandırmış olduk”
“Türkiye’nin en büyük fakülte kütüphanesini Biga’da yapmak ve yapma konusunda önemli katkılar sunmak bize nasip oldu. Üniversitemiz projesini hazırladı biz ihalesini yaptık. Kaba inşaatını bizzat öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. Üniversitemiz iç teçhizatını tamamladı ve şu anda 60 bin kitabı olan ama 300 bin kitap kapasiteli Türkiye’nin en büyük fakülte kütüphanesini Biga’ya kazandırmış olduk. Yabancı Diller Hazırlık Okulunun ihtiyaç olduğunu ve öğrencinin burada kalmak zorunda olduğunu söylediler ve onu da üstlenelim dedik. Terzioğlu Vakfına bir miktar sorumluluk yükledik, bundan önceki Valimize teklif ettik o da kabul buyurdular. İhalesi yapıldı ve şu anda tamamlanmak üzere. Biz daha ileri bir seviyede öğrencilerimizin ulaşım sorununu çözmek üzere planlar yapmaktayız. Bir de ulaşım konusunda hafif raylı sistem projemizi de dillendirmeye başladık. Öğrencimizin Biga’dan kampüse ulaşımında çok ileri bir teknoloji olan sistemi getirteceğiz. Öğrencilerimizin ihtiyacına bakışımız, anlayışımız bugünkü gibi devam edecek”.

Biga Belediye Başkanı Mehmet Özkan’a fahri doktora payesinin verilmesinin ardından ÇTSO Başkanı ve İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’e fahri doktora payesi verilme törenine geçildi.

ÇTSO Başkanı ve İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin’in özgeçmişinin okunmasının ardından ÇOMÜ Senatosu’nun aldığı fahri doktora kararı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Gülendam tarafından okundu. Sonrasında ise fahri doktora payesi Bülend Engin’e törenle takdim edildi.

“Bugün hayatının en anlamlı ve güzel günlerinden biri”
Bülend Engin törenin ardından yaptığı konuşmada, bugün hayatının en anlamlı ve güzel günlerinden birini yaşadığını kaydederek, “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizin bana verdiği bu çok kıymetli fahri doktorluk unvanı için başta Rektörüm olmak üzere üniversitemizin tüm bilim insanlarına en içten ve samimi teşekkürlerimi sunuyorum. Bu unvanı başka bir üniversiteden alsaydım elbette yine mutlu olurdum. Ancak hizmet etmekten büyük onur duyduğum Çanakkale’mizin gözbebeği olan Onsekiz Mart Üniversitesi’nin fahri doktorluk unvanını almak beni çok daha mutlu etti. Üniversitemizin hem yurtiçinde hem yurtdışında dünya akademik çevreleriyle yarışan hatta bazılarını geride bırakan çok değerli çalışmaları olduğunu biliyorum. Hep birlikte üniversitemizi sadece Türkiye’nin değil, dünyanın ilim ve bilim merkezi yapmaya ben de söz veriyorum. Yeniden teşekkürlerimi sunuyorum, çalışmalarınızda başarılar diliyorum”.

Fahri doktora törenine ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, İdare Mahkemesi Başkanı Orhan Çıldıroğlu, Biga Kaymakamı Fatih Genel, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Enver Aydın, İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu ile üniversite yöneticileri, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir