ÇOMÜ’de Orman Yangınları Masaya Yatırıldı
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Coğrafya ve Çevre Topluluğu tarafından Troia Kültür Merkezinde “Orman Yangınları” konulu panel gerçekleştirildi.
Panelde bir konuşma yapan ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Türkeş, mevsimlik tahminlerin yangınla mücadelede önemli olduğunu belirterek, ?Yangınla savaşımda hava araçlarının durumu, su haznelerinin durumu, yangın söndürme takımlarının özelliği önemlidir. Orman yangınlarını izleme, belirleme ve öngörü önemli araçtır. Bağıl nem, rüzgar hızı, yağış tutarı, yağış süresi, hava durumu ve hava sıcaklığı da önemli etkendir “dedi.
Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant ise orman yangınları ve tarım konusuna değindi. Nalbant, orman yangınları sonucu sadece ormanların yanmadığını, aynı zamanda tarım alanlarının da önemli oranda zarar gördüğünü belirterek, ? Ormanlar karbon ve oksijen kaynakları, su depolarıdır, doğal barajlarımızdır” dedi.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Bölge Müdürü Vehbi Tutmaz ise Türkiye’de orman alanlarının 21 milyon hektar olduğundan bahsederek, yarısının verimsiz olduğunu söyledi. Tutmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de ormanlar daha çok sahil şeridin de toplanmıştır. Bu yüzden en çok orman yangını Ege ve Akdeniz sahil şeridinde çıkmaktadır. Ormanların ekonomik, ekolojik ve sosyal değerleri vardır. Çanakkale orman bölge müdürlüğünün genel sahası 1.822.484 hektardır. Çanakkale’nin yüzde 54’ü ormandır. Orman yangınlarını etkileyen faktörler, yanıcı madde, hava halleri, arazi yapısıdır. Sıcaklığın yüzde 30’un üzerinde olması, nispi nemin yüzde 40’ın altında olması ve rüzgarın saatte 20 kilometreden fazla esmesi tehlikelidir. Ülkemizde yangınların çıkış nedenlerinin yüzde 57?si ihmal, yüzde 6’sı kasıt, yüzde 16?sı kaza, yüzde 4?ü yıldırım, yüzde 17?si ise meçhuldür ” dedi.
İHA
Yorumlar...
gürkan kurt
12/03/2009 00:41Sıcaklık "yüzde 30" olmaz. "Sıcaklığın 30°C'nin üzerinde olması" şeklinde değiştirilmesi gerekir, cümlenin o kısmının.