ÇOMÜ’de Makale ve Atıf Sayısında Büyük Artış
2011 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin uluslararası indeksli bilimsel dergilerde yayımlanan bilimsel makale ve ÇOMÜ yazarlarının aldığı uluslararası atıflarda önemli artışların olduğu açıklandı.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, üniversitenin bilimsel yayınlardaki başarısının her geçen gün arttığını belirterek, “Sadece YÖK ve ULAKBİM’in tanıdığı SCI-Expanded, SSCI, A&HCI, CPCI-S ve CPCI-SSH listelerinden oluşan ve Web of Science’a göre oluşturulan değerlendirmeye göre ÇOMÜ akademisyenlerinin 2011 yılında atıf indeksli uluslararası dergilerde yazdıkları makale sayısında yüzde 9,27 oranında bir artış gerçekleşti. Buna göre 2010’da 289 olan makale sayısı 2011 yılında 317’ye çıktı. Bu rakam ÇOMÜ’nün kurulduğu günden bu yana yakaladığı en yüksek rakam ve tarihi boyunca çıkmış olan tüm makalelerin de yüzde 20’sinden fazlası anlamına geliyor. Ayrıca atıflarda ise 2011 performansı çok daha büyük bir başarıya işaret ediyor. 2011’de ÇOMÜ yazarlarının atıf indeksli uluslararası bilimsel dergilerine yapılan atıf sayısı yüzde 81 arttı ve 572’den 1041’e kadar yükseldi. Uluslararası bilimsel yayınlarda Kimya, Astronomi, Çevre Bilimleri, Deniz Bilimleri, Malzeme Bilimleri Mühendisliği, Matematik, Mühendislik, Biyoloji/Zooloji, Tıp, Eğitim Bilimleri ve Arkeoloji disiplinlerinin başı çektikleri görülüyor. Burada belirtilen rakamlar sadece adı geçen indekslerde yayımlanan bilimsel makaleleri içeriyor. Oysa bu indekslere ilaveten uluslararası alanda başka indeksler de var ve ÇOMÜ akademisyenlerinin 2011 yılında bu indeksli dergilerde ve diğer dergilerde de çok sayıda bilimsel makalesi yayımlandı. Aynı şekilde ulusal indeksli ve indekssiz dergilerde de ÇOMÜ akademisyenlerinin pek çok bilimsel makalesi yayımlandı. Bu alanlarda da 2011 yılında çok büyük artışların yaşandığı gözleniyor” dedi.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner elde edilen başarının kendilerini sevindirdiğini ve duygulandırdığını belirterek, “Bu başarı hepimize ait. Bizden önce bu üniversiteye emek vermiş yöneticilerimizin çabalarını daha ileri bir seviyeye götürmeye çalışıyoruz. Bu bir bayrak yarışı. 2011 yılındaki büyüme ise göz kamaştırıcı oldu. Hemen her alanda rekor büyümeler yaşadık. Öğrenci sayısından, öğretim üyesi sayısına kadar ÇOMÜ, geçmişte görmediği büyümeleri yaşadı. Bütçemiz, kütüphanemiz, laboratuar yatırımlarımız ve daha pek çok alanda somut, rekor büyümeler var. Bizim yönetim olarak görevimiz eğitim ve bilim için gerekli altyapıyı oluşturmak ve gerekli motivasyonu sağlamak. Kitap, internet, laboratuar, malzeme, proje desteği ve diğer yatırımlarımız hep bilim insanlarımızın daha iyi ve daha çok bilim yapabilmesi için. Tüm gayretimiz öğrencilerimizin daha iyi bir eğitim alabilmesi için. Uluslararası bilimsel indeksli dergilerde yayımlanan ÇOMÜ makaleleri bilimsel kaliteyi ölçmek için kullanılan kriterlerden önemli bir tanesi. İndeksli dergi fetişizmi yapmamak lazım, ancak herkesin kullandığı bu kıstası da tamamen göz ardı edemeyiz. Bu açıdan bakıldığında ÇOMÜ’nün 2011’de olağanüstü bir başarı gösterdiği açık. Makalelerimizi Amerika, Avrupa ve tüm dünyanın daha çok onayladığı, takdir ettiği açık. 2012 verilerine baktığımızda 2011 verilerinin rahatlıkla aşılacağı da görülüyor. Başka bir ifadeyle ÇOMÜ harekete geçmiştir ve bundan sonra uluslararası bilimsel makaleler belli bir oranının altına zor iner” dedi.
“YERLEŞKELERİMİZDEKİ İNTERNET HIZINI VE KAPASİTESİNİ 4 MİSLİNE KADAR ARTTIRDIK”
Rektör Laçiner 2011 ve 2012 yatırımlarının önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek olan bilimsel yayınların da garantisi olacağını da ifade ederek; “2011 yılında büyük fedakarlıklarla bazı yeni laboratuarlar ve bilimsel deney olanaklarını arttırdık. Bu çaba 2012’de de sürüyor. Ayrıca 15 yeni laboratuarı bünyesinde barındıracak olan Merkezi Laboratuar’ın inşaatı bitmek üzere. 2012 ve 2013 yıllarında bu binanın laboratuar malzemeleri yerleştirilecek. Böylece ulusal ve uluslararası yeni proje almada ÇOMÜ bir adım öne geçmiş olacak. Elbette daha çok proje, daha çok olanak ve deney demek. Tüm bunlar bilimsel yayın sayımızı olumlu yönde etkileyecektir. Aynı şekilde yerleşkelerimizdeki internet hızını ve kapasitesini neredeyse 4 misline kadar arttırdık. Bilimsel yayın veri tabanlarına olan aboneliklerimizde de maliyet olarak 3 misline yakın bir artış gerçekleşti. Geçmiş deneyimler bizlere gösteriyor ki ne kadar çok veri tabanında yararlanma oluyorsa, bir o kadar çok nitelikli yayın sayısında artış oluyor. Kütüphane ve veri tabanlarına yapılan yatırımların en önemli hedefi de eğitim kalitesini arttırmanın yanı sıra bilimsel kalite ve yayın sayısını da arttırabilmek. Bizleri sevindiren bir diğer gelişme ise uluslararası bilimsel yayın sayısındaki artışa yeni bazı disiplinlerin daha çok katkı vermeye başlaması. Kimya, Fizik ve Biyoloji gibi bazı alanlar ÇOMÜ’de zaten çok yüksek yayın yüzdeleri ile göz dolduruyordu. Bu bölümlerimiz Gözlemevi ve laboratuvarlara yeni yatırımlarla 2012 ve 2013’de de liderliklerini büyük oranda koruyacaklardır. Ancak Tıp alanının da makale yazımında belirgin bir şekilde kendisini göstermeye başlaması bizler için sevindiricidir. Gelecek dönemde asıl üzerinde durulması gereken ise uzun yıllar ihmal edilmiş olan sosyal bilimler disiplinlerinin teşvik edilmesidir. Ne yazık ki sosyal bilimler öğretim elemanlarımız ağır ders yükü altında uluslararası bilimsel makale yazmakta ciddi zorluklar yaşamaktadırlar. Bunu aşabilmek için ders yükünü azaltmak ve öğretim üyelerimizi yayına yönlendirecek bazı teknik önlemler aldık, almaya da devam edeceğiz. İlk etapta öğretim üyesi sayısını arttırarak ve eğitim yükünü lisanstan yüksek lisansa çekerek bir içerik düzenlemesine gidiliyor. Aynı hedef doğrultusunda geçmişte ulaşılamayan bilimsel yayınlar ÇOMÜ Kütüphanesi’ne kitap, dergi veya veri tabanı olarak getiriliyor. Tüm bu önlem ve desteklere ilaveten açılan yeni sosyal bölümler ve fakülteler ile bu alanda ÇOMÜ’nün geleceğinin inşa edildiği söylenebilir. Belki bu önlemlerin etkisi birkaç yılda yeterince hissedilmeyecek. Ancak 5-10 yıllık süre içerisinde ÇOMÜ geçmiş yılların açığını hızla kapatarak sosyal bilimlerde de makale listelerinin zirvesine çıkacaktır” dedi.
Yapılan yatırımların etkisini önümüzdeki yıllarda çok daha fazla hissettireceğini de belirten Rektör Laçiner, “Bu kartopunun büyümesine benziyor. Bundan sonra ÇOMÜ’nün bilimsel yayınlarında ve uluslararası atıf indekslerinde gördüğü ilgide geometrik artışlar beklemek gerekir. ÇOMÜ bilimsel alanda adeta sınıf atlıyor, lig atlıyor. Bu başarıda emeği geçen tüm bilim insanı meslektaşlarımı kutluyorum. Akademisyenlerimiz bir yandan iyi bir eğitim vermeye çalışıyorlar, bir yandan kamuoyunu aydınlatmaya çalışıyorlar, aynı zamanda alanlarında çeşitli mesleki uygulamalar yapıyorlar (poliklinikte hasta bakmak gibi), aynı anda bilim yapabilmek için gece gündüz deneylerini yürütüyorlar ve tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de okullarında idarecilik görevlerini yükleniyorlar. Sivil toplum faaliyetlerine katılmaları, kişisel bilimsel birikimlerini geliştirme çabalarını, ailelerinde üstlendikleri rolleri de eklediğinizde akademisyenlerimizin her biri adeta insan üstü bir çaba ile görevlerini layıkıyla yerine getirmeye çalışmaktadır. Bu bağlamda her birini gösterdikleri olağanüstü gayret ve başarıları nedeniyle tebrik ediyorum. 2012 rakamlarımızın 2011’den çok daha iyi çıkacağına eminim” şeklinde konuştu.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...