ÇOMÜ’de ‘Duran Adam’ Olarak Kitap Okuma Eylemi ve Sonrası

25 Kasım 2013

Taksim Gezi Parkı’nın fiilen yıkılması girişimi sonrası yaşanılan toplumsal duyarlılık karşısında hükümetin izlediği polis şiddeti nedeniyle başta Taksim İstanbul olmak üzere tüm yurtta vatandaşlar tepkilerini dile getirmişti. Polisin Gezi Parkı’na müdahalesinin ardından Erdem Gündüz isimli bir kişi, Taksim Metro çıkışında hareket etmeden ve konuşmadan beklemeye başladı. Bu eylem ‘duran adam’ olarak sosyal medyada yankı buldu. Gündüz’ün başlattığı bu protestoya katılanların sayısı kısa sürede artarak yurt geneline yayıldı…


21 Haziran 2013
Gezi Parkı eylemleri sırasında, 21 Haziran 2013 Cuma günü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü önünde bir araya gelen bir grup akademisyen ve öğrenci ‘duran adam’ olarak kitap okuma eylemi yaptı.
Eyleme sert tepki gösteren ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’in eyleme katılanlar arasında bulunan Prof. Dr. Telat Koç ile olan diyaloğu dikkat çekti.

Çanakkale Olay: ÇOMÜ’de ‘Duran adamlar’ eylemi

25 Haziran 2013
CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP İl Başkanı Hamza Karagöz ve CHP Merkez İlçe Başkanı Nejat Önder dün açıklama yaparak Rektör Laçiner’in kitap okuma eylemine yönelik tavrını değerlendirdiler.
Çanakkale Olay: Laçiner, eleştiri oklarının hedefi oldu

04 Kasım 2013
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü önünde gerçekleştirilen ‘duran adam’ olarak kitap okuma eylemine katılan 5 akademisyen hakkında soruşturma açıldığı öğrenildi.
Çanakkale Olay: Kitap okuma eylemine soruşturma açıldı
Çanakkale Olay / 13 Kasım 2013: Suçlu: Bilim adamı, Suçu: Kitap okumak!

20 Kasım 2013
Soruşturma haberi bir süre sonra ulusal basında da yer buldu. Hürriyet Gazetesi’nden Banu Şen haberi “Onsekiz Mart’ta kitap okumak için izin şart” başlığıyla duyururken Radikal ise Hürriyet’i kaynak göstererek “Öğretim üyelerine ‘izinsiz kitap okumak’tan soruşturma” başlığını kullandı. Doğan Haber ajansı (DHA) tutanağın 24 Ekim’de hazırlandığını belirterek haklarında soruşturma açılan akademisyenler ve savunma istemine ilişkin şikayetin konusunu şöyle belirtti:

Üniversite yönetimi olayla ilgili, Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olcay Hisar’ı soruşturmayı yürütmesi için görevlendirdi. Bu kapsamda geçen 24 Ekim’de hazırlanan tutanak, Eğitim-Sen Çanakkale Şube Başkanı ve Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Telat Koç, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Konaklama İşletmeciliği Bölümü Öğretim üyeleri Doç. Dr. Ekrem Tufan ve Doç. Dr. Murat Gümüş, Gelibolu Piri Reis Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kamil Tunçel ile Çanakkale Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Bölümü Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Kırnıç’a tebliğ edilip, savunmaları istendi. Yapılan tebliğde ise savunma istemine ilişkin şikayetin konusu ‘Rektörlük Binası A Blok önünde izinsiz kitap okuma eylemi’ olarak belirtildi.

Hürriyet: Onsekiz Mart’ta kitap okumak için izin şart
Radikal: Öğretim üyelerine ‘izinsiz kitap okumak’tan soruşturma
Haberler.com / DHA: Çomü’de Kitap Okumalı ‘Duran Adam’ Eylemine Soruşturma

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörlüğü’nden aynı gün yapılan açıklamada ise “Üniversitemizde kitap okunmasının yasak olduğu iftirasını atan basın kuruluşunu kınıyoruz.” ifadesiyle iddia edilen soruşturma konusu yalanlanarak söz konusu soruşturmanın konusunun “mesai saatinde 10 kadar ÇOMÜ personelinin izinsiz olarak görevlerini terk etmeleri olduğu” ifade edildi.
comu.edu.tr: ÇOMÜ Rektörlüğü Kamuoyu Açıklaması

21 Kasım 2013
Fatmanur Güder’in Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Gülendam ile gerçekleştirdği röportajda; Gülendam, ÇOMÜ’de kitap okuyan öğrenci ve öğretim üyelerine karşı soruşturma açıldığı iddialarını yalanladı. Soruşturmanın konusunun “mesai saatinde görev alanında bulunmamak” olduğunu belirten Gülendam, “İddia ediyorum, ellerinde kitapla Rektörlüğü basmaya kalkan ve tabiri caizse show yapan eylemci arkadaşlarımızın bu kütüphane ile ciddi bir ilişkisi de yoktur. dedi. Gülendam, “‘kitap okudukları için soruşturma açıldı’ denen arkadaşlarımızın hiçbirinin kütüphaneyi kullanmıyor olması da ilginç değil mi? Eylemci arkadaşlarımızın son 1 yıl içinde kütüphanede kaydı bile yok. Eyleme sürükledikleri iki öğrencimiz de, kütüphaneye kayıt yaptırmamış. Kanaatim odur ki, bu arkadaşlarımız kütüphaneyi daha fazla kullansalar bence eylem yapma ihtiyaçları azalacaktır. ifadelerini kullandı.
comu.edu.tr: Rektör Yardımcısı Gülendam; “İddialar Doğru Değil”

Aynı gün Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Kamuoyu bilgilendirme…” başlığıyla bir açıklama yayınladı. Açıklamasına “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin adının son günlerde yerel, ulusal gazete ve tv’ler de pek de hoş olmayan bir konu ile geçiyor olmasından dolayı duyduğum rahatsızlığı kamuoyu ile paylaşmak isterim.” sözleriyle başlayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan açıklamasının bir bölümünde şu ifadelere yer verdi:

Üniversite gibi özerk bir kurumda görev yapan rektörler, öğretim üyeleri ve öğrenciler, zaman zaman ülke ve dünya gündemine paralel yaşanan süreçlere karşı değerlendirmelerini, tepkilerini, desteklerini çeşitli yöntemlerle ifade edebilirler.
Ülkemizde geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda bireyi yok sayan, çoğulculuğu, katılımcılığı reddeden hâkim anlayışa karşı başlayıp, hak ve özgürlükler adına, yok sayılmaya karşı direnen bir anlayışla devam eden Gezi sürecinde kentimizde de çeşitli etkinlikler ve eylemler gerçekleşti. İstanbul’da ki sembolik etkinliklerinden biri de kitap okuma ve duran adam eylemiydi.
ÇOMÜ’ de de toplumsal ve çevresel olaylara duyarlı bazı öğretim üyeleri ve öğrenciler Temmuz ayında, üniversitede eğitimin olmadığı bir dönemde, yani bahse konu edildiği gibi sorumluluk alanlarını terk etmeden Rektörlük Binası önünde temsili olarak kitap okuyarak, tek bir siyasi söylem ifadesi kullanmadan bu sürece destek verdiler. Fakat bu sessiz eylem çarpıtıldı ve adı geçen bilim insanları üniversitedeki görevlerini, öğrencilerini, sınavlarını bir kenara bırakıp, yalnızca eylem yapmaya yoğunlaşmışlar gibi bir hava yaratıldı ve maalesef bu eylem onlara Rektörlük Binası önünde izinsiz kitap okumak gerekçesiyle haklarında açılan bir soruşturma ile geri döndü.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yönetiminin, demokratik hak ve özgürlüklerin kullanımından uzak bir anlayışla öğretim üyeleri ve öğrencilerine karşı takındığı bu tavrı, adı geçen öğretim üyesi ve öğrencilerin adlarını ifşa ederek, üniversite kütüphanesini kullanma sıklığını ölçü kabul etmesini anlamakta güçlük çekiyor ve kınıyorum.

canakkale.bel.tr: Kamuoyu bilgilendirme

22 Kasım 2013
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Senatosu’ndan yapılan Kamuoyu Açıklamasında, Çanakkale Belediyesi Başkanı Ülgür Gökhan’ın açıklamasının maksadını aştığı ve bu açıklamayı yadırgadıkları belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Üniversiteler, özerk kuruluşlardır. Akademik özgürlük, üniversitelerde her türlü kararın akademik ihtiyaçlara göre ve akademik kurullarca alınmasını gerekli kılar. Üniversitelerin iç işleyişlerine diğer kurum ve kişilerin karışması, her şeyden önce akademik özgürlükler ile çelişir.
Üniversitemizde açılan bir soruşturmaya, nedeni ne olursa olsun başka kurumların müdahil olması mümkün değildir. Soruşturmanın içeriği konusunda hiçbir bilgisi olmayan kişi ve kuruluşların, henüz sonuçlanmamış bir soruşturmadan dolayı Üniversitemizi kınaması ve Üniversitemizin iç işleyişine müdahale etme girişimi, yanlıştır ve teamüllere de aykırıdır.
Üniversiteler, işlemlerinde hata veya yanlış da yapabilirler. Ancak bunu gidermenin yolu da, yine akademik kurullardan ve yasal mekanizmalardan geçer.
Bu bağlamda, Çanakkale Belediyesi Başkanı Sayın Ülgür Gökhan’ın belediye internet sitesinde ve bazı basın-yayın kuruluşlarında yer alan ve maksadını aştığı görülen açıklamasını, akademik özgürlüklere müdahale girişimi olarak görüyor, reddediyor ve yadırgıyoruz.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), her türlü siyasi ve kişisel mülahazanın üzerinde tutulmalıdır.
Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla arz ederiz.

comu.edu.tr: ÇOMÜ Senatosundan Kamuoyu Açıklaması


30 Kasım 2013
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) görevli beş öğretim üyesine açılan soruşturmayı protesto etmek isteyen yaklaşık 70 kişi, İskele Meydanı’nda toplanarak ‘Karikatür Okuma’ eylemi yaptı. Herhangi bir slogan atılmayan ve toplam 10 dakika süren eyleme katılanlar karikatür dergisi, kitap ve gazete okuyarak tepkilerini gösterdi.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir