ÇOMÜ’de “Çanakkale Savaşları?nda Cephe Gerisi Sağlık Hizmetleri Sempozyumu”

15 Mart 2012

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Aktif Gençlik Topluluğu, Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma Topluluğu, Etik Topluluğu, Kanserle Savaş Topluluğu ve Sağlıkta Bilimsel Araştırmalar Topluluğu’nun katkılarıyla ortak düzenlenen “Çanakkale Savaşları’nda Cephe Gerisi Sağlık Hizmetleri” konulu sempozyum Terzioğlu Yerleşkesi Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan ilk oturumda Yrd. Doç Dr. Ahmet Esenkaya ve Prof. Dr. Ayten Altıntaş birer sunum gerçekleştirdi. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Esenkaya’nın Çanakkale Savaşları ve cephedeki gelişmeler hakkında bilgiler verdiği sunumunda Çanakkale Savaşları’nın 18 Mart’ta bitmediğini aksine yeniden başladığını dile getirdi. Ayrıca tüm imkanların kullanılması açısından değerlendirildiğinde en donanımlı cephenin Çanakkale Cephesi olduğunu da ifade eden Yrd. Doç. Dr. Esenkaya, Savaş esnasında zor şartlara rağmen ecdadın her türlü imkanı kullandığını konserve kutularından bile bomba yapımında yararlandıklarını söyledi.

Ardından söz alan Prof. Dr. Ayten Altıntaş, “İşgal Altında Tıbbiye ve Tıp Bayramı” konulu sunumunda çağdaş anlamda ilk Osmanlı Tıbbiyesi’nin 14 Mart 1827 yılında kurulmuş olduğunu buna rağmen bu tarihten evvel de donanımlı tıbbiye hizmetlerinin mevcut olduğunu söyledi. Bu tür bir etkinliğin Çanakkale Savaşlarını ve Şehitleri Anma Haftası’nda gerçekleştirilmesinin esas nedeninin ise ülkemizdeki ilk Tıp Bayramı’nın 14 Mart 1919’un zor savaş şartları altında kutlanmış olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Sempozyumun “Çam Gölgesi” adlı tiyatro gösterisiyle başlayan ikinci oturumunda diğer konuşmacılar Doç. Dr. Mustafa Karatepe ve Prof. Dr. Vesile Ünver, “Çanakkale Savaşları’nda Sağlık Hizmetleri” ve “Kadın ve Savaş” konulu sunumlarını gerçekleştirdi. Doç. Dr. Mustafa Karatepe Çanakkale Savaşları’nda sağlık hizmetleri ve orduya ciddi zarar veren önemli hastalıklardan bahsederken, Prof. Dr. Vesile Ünver cephelerde görev almış hemşireleri ve kahramanlıklarını anlattı. Ünver ayrıca, günümüz kadınının iş hayatına atılmasının temelinde hemşirelik mesleğinin yer aldığını söyledi.

Sempozyumun son oturumunda ise Araştırmacı Yazar Gürsel Akıngüç “Günümüzde Şehitliklerimizin Durumu” konulu sunumuyla şehitliklerin şuanki durumları hakkında dinleyicilere bilgiler verdi. Sunumuna muharebe ortamında ve sargı yerlerinde şehit olanlar hakkında bilgi vererek başlayan Akıngüç, günümüzde gün yüzüne çıkarılmamış şehitlikleri, Şevki Paşa tarafından çizilen haritalara dayanarak gösterdi.

Sempozyuma Çanakkale Askeri Hastanesi Baş Tabibi Dz.Tbp. Kd.Alb. İ.Ethem Karaşen, Vali Yardımcısı Canan Hançer Baştürk, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kaya, ÇOMÜ Genel Sekreteri Mustafa Yollu, Genel Sekreter Yardımcısı Vekili Abdurrahman Elçi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Özdemir, Dekan Yardımcısı ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mustafa Saçar, Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Coşar’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir