ÇOMÜ’de Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu

01 Şubat 2017

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin (ÇOMÜ) kurulması için girişimde bulunduğu Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasına YÖK’ten onay geldi.

ÇOMÜ’nün Balkan coğrafyası ile akademik iş birliğini artırma stratejisi çerçevesinde kurulan Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Çanakkale-Ege adaları (Gökçeada – Bozcaada ve komşu Yunanistan adaları) – Trakya – Balkanlar ekseninde bölgenin tarihi, siyaseti ve kültürü gibi ana başlıklar üzerinden bölgeyi akademik düzeyde kavramaya yönelik çalışmalar yürütmesi planlanıyor.

“Hedefimiz Balkanları en kapsamlı çalışan üniversite olmak”
Balkanlarla akademik işbirliğini artırma stratejisi çerçevesinde kurulan merkezle ilgili ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer şunları söyledi:

“Bu yıl Üniversitemizin kuruluşunun 25’inci yılını kutluyoruz. ÇOMÜ artık çeyrek asrı devirmiş, yeni kurulan üniversite statüsünden çoktan çıkmış bir kurum. Bu yüzden artık orta ve uzun vadeli planlar yaparken uluslararasılaşmanın, akademik çalışmalarımızı daha da derinleştirmenin altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Balkan ve Ege Uygulama ve Araştırma Merkezi de böyle bir stratejinin yeni halkası. Daha önce Balkan coğrafyasıyla işbirliğini artırmak hedefini belirlemiştik. Bu hedef doğrultusunda bölgeye yönelik pek çok temasımız, girişimimiz oldu. Üniversitemizin Balkanlara coğrafi yakınlığı, bize akademik ortamda da bir fırsat sunuyor. Bu fırsatı somut çalışmalara dökebilmemiz için yeni kurduğumuz merkez bir zemin işlevi görecek. ÇOMÜ olarak hedefimiz Balkanları her yönüyle en kapsamlı çalışan üniversite olmak. Üniversitemizdeki tüm akademisyenleri merkeze destek olmaya davet ediyorum.”

“Çalışmalar derinleşecek ve kurumsallaşacak”
Çanakkale’nin coğrafi konumunun da Balkan ve Ege coğrafyasıyla iş birliği geliştirmeye çok uygun olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yücel Acer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurulan araştırma merkezi ile bu coğrafya ile olan ortak akademik çalışmalar ve işbirlikleri daha da derinleşecek ve kurumsallaşacaktır. Çanakkale’nin Balkanlara olan coğrafi ve kültürel yakınlığı da düşünüldüğünde bir araştırma merkezi çatısı altında bölgeye dair çalışmaların derinleştirilmesi ve yapılan işbirliklerinin kurumsallaşıp sürekliliğinin sağlanması bir gereklilik ve aynı zamanda Üniversitemiz için bir sorumluluktur.”

ÇOMÜ’nün Balkan coğrafyasından 250’ye yakın uluslararası öğrencisi, çok sayıda üniversite ile akademik işbirliği, ortak projeleri ve ayrıca Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Balkan Araştırmaları yüksek lisans programı bulunuyor. Geçtiğimiz Haziran ayında YÖK, yurtdışından öğrenci kabul kontenjanlarında Balkan ülkeleri için ÇOMÜ tarafından belirlenen sayının ayrılmasını uygun görmüştü. Bu karar ile Balkanlardan gelen öğrenci sayısının daha da artması bekleniyor.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir