ÇOMÜ’de Ahmet Hamdi Tanpınar Konulu Panel Gerçekleştirildi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün Hisar Topluluğuyla ortaklaşa düzenlediği Ahmet Hamdi Tanpınar paneli Troia Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panelin açılış konuşmasını ÇOMÜ Rektör Yardımcısı ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Gülendam yaptı. Gülendam, konuşmasında Tanpınar’ın Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden biri olduğunu ifade ederek Tanpınar’ın anlaşılamamaktan hep şikayetçi olduğunu belirtti. Gülendam, alanının en iyi hocalarının değişik illerden gelerek Tanpınar’ı ele alacaklarını söyledi.
Prof. Dr. Ramazan Gülendam’ın konuşmasının ardından Müzik Bölümü öğrencileri bir müzik dinletisi sundu.
Ahmet Hamdi Tanpınar konulu panel iki oturum halinde gerçekleşti. İlk oturum Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Gülendam başkanlığında, Ondokuz Mayıs Üniversitesinden Prof. Dr. Şaban Sağlık ve Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel ile Balıkesir Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Narlı’nın sunumlarıyla gerçekleşti. İkinci oturum ise ÇOMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Önler başkanlığında, Osmangazi Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Şahin, İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmet Cüneyt Issı ve İstanbul Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Nuri Sağlam’ın sunumlarıyla gerçekleşti.
Prof. Dr. Şaban Sağlık, Tanpınar’ın bir medeniyet teorisyeni olduğunu ifade ederek bir medeniyetten diğerine geçişte yaşanan modernleşme sancısının eserlerine yansıdığını belirtti. Sağlık, Tanpınar’ın Türkiye’nin ruhunu kavrayan bir yazar olduğunu da söyledi.
Prof. Dr. Mehmet Narlı ise Tanpınar’ın eserlerindeki delilik olgusuna değinerek romanlarında yer alan örnekler üzerinden delilik yaklaşımı hakkında bilgiler verdi.
Yrd. Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, Tanpınar’ın edebiyata bir tür kazandırdığını belirterek “yeni”nin yaşadığı devrin dilini yakalayan adamın işi olduğunu ifade etti.
Yrd. Doç. Dr. Nuri Sağlam, Yeni Türk Edebiyatının medeniyet krizi ile başladığını ve ontolojik ve epistemolojik düzeyde kıskaç içinde bulunma durumunun Tanpınar’ın eserlerinde göze çarptığını belirtti.
Doç. Dr. Ahmet Cüneyt Issı, Tanpınar’ın eserlerindeki karakterlere ilişkin yaptığı çözümlemede karakterlerin tanımlanmışlıktan kaçmaya çalıştığını ifade ederek karakterlerin, hayata, mekana, zamana tutunamadığını ve bütünlüklerini bozan uyanışlar içinde olduklarını belirtti.
Prof. Dr. İbrahim Şahin, Tanpınar’ın çağının ötesinde bir romancı olduğunun altını çizerek bunun malzemesi olarak da dil’i iyi kullandığını söyledi.
[Serhat Çoban / comu.edu.tr]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...