ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Akademik Kurulu Gerçekleştirildi

12 Şubat 2015

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Akademik Kurul Toplantısı Ziraat Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Toplantıya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şükriye Aras Hisar, Prof. Dr. Mustafa Saçar ve Prof. Dr. Feyzi Uğur, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Yüce, Biga MYO Müdürü Doç. Dr. Şemun Tayyar’ın yanı sıra akademik ve idari personel katıldı.

ÇOMÜ Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feyzi Uğur son 4 yılı içine alan bir sunum gerçekleştirirken görevde olduğu dönemde yapılanlarla ilgili aktarımlar yaptı. Uğur fakülteye değer katan her hoca, dekan, bölüm başkanına yaptığı hizmetlerden dolayı her zaman şükranlarını sunduklarını sözlerine ekledi.

Uğur özellikle 4 etkinliği her zaman hatırlamak istediğini ifade ederek “Zeytin Çalıştayı, Biga Sığırcılık Çalıştayı, İstilacı Yabancı Türler Çalıştayı ve Çanakkale Domates Çalıştayı gerçekleştirdik. Bunları yaparken Rektörlüğümüzü yormamaya gayret gösterdik. Belediyeler, İl Genel Meclisi, Ziraat Odası gibi yerel örgütlerle işbirliği yaparak ve onları harekete geçirerek yaptık.” dedi.

Fakülte bahçesine koydukları traktör, harman makinası ve boğa heykeli gibi çalışmaları da genel manada bağışlarla gerçekleştirdiklerini kaydeden Uğur, bu yapılan çalışmalarla fakülteyi bir etnoğrafya müzesi haline getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Uğur’un ardından bir konuşma yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner üniversitenin vizyonu ve bilim politikasına değindi:

“Görev süremin sonuna gelmiş durumdayım. 4 yılı tamamlamış olacağız. Bu süre içerisinde yapmış olduklarımızın, yapamadıklarımızın, farkında olmadıklarımızın, olupta yapamadıklarımızın bir muhasebesini de sizlerle paylaşmak istiyorum.”

Bilimsel makalelerde %50 artış gözleniyor

“Ziraat Fakültesi’nde bir azalmanın meydan geldiğini söylemek mümkün. Net bir şekilde de Feyzi Hoca bu tabloyu ortaya koydu. Bunun objektif sübjektif nedenleri var. Nedenlerden bir tanesi bir üniversitede Prof. Sayısı Doç. Sayısı Yrd. Doç. Sayısı, bunlardaki piramitte bozulma başladığı zaman, yukarıda bir şişme meydana gelmeye başladığı zaman yayınlarda ve faaliyetlerde olumsuz etkiler olabiliyor. Çünkü bir insan yardımcı doçent olmak için, doçent olmak için güçlü motivasyonlar hissederken Profesör olduktan sonra bu motivasyon düşmeye başlıyor. Bu Türkiye gerçeği. Bunu kırmanın yönteminden bahsedeceğim. Üniversiteyi geneli itibariyle aldığımız zaman gördüğünüz üzere 299 rakamından bugün 2014 sonu itibariyle 450 makaleye ulaşılmış durumdayız. Gelmiş olduğumuz nokta %50’lik bir artışa işaret ediyor.”

ÇOMÜ kuruluş aşamasını yeni tamamlamıştır

“Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bir üniversitenin olması gereken (basic) altyapısını, ihtiyaçlarına daha yeni yeni sahip olmaya başlamıştır. O yüzden bu karşılaştırmaları yaparken geçmişi kötülemek ya da bugünü iyilemek anlamında söylemiyorum. Gelmiş olduğumuz noktanın daha iyi tesbiti anlamında söylüyorum.”

TÜBİTAK projelerinde hedeflediğimiz yerdeyiz

“TÜBİTAK projeleri gerçekten önemli. TÜBİTAK’tan bir çevre üniversitesinin proje alabilmesi gerçekten çok zordu. Bunu çeşitlendirme gayreti olmasına rağmen TÜBİTAK’tan proje almanın zorluğunu biliyorum. Çok sevindirici bir durumdur ki 2014 Aralık ayındaki veri 30’du. Bunun üzerine 2’si bu fakülteden olmak üzere birkaç arkadaşımızın projeleriyle birlikte 30 rakamının üzerine çıkmayı yine başardık. Son 3 yıldır 30’un üzerinde proje almayı başarıyoruz. Bu rakam inanın köklü, büyük, saygın dediğimiz pekçok üniversitenin rakamlarından iyi durumda. 2012’de en iyi 7.üniversite olduk. 2013’te 12.sırada yer aldık. Biz hedefimizi ilk 20 arasında olmak üzere koymuştuk. Şu anda bu konuda ilk 20’de ve çok iyi konumdayız. Yaklaşık 10 trilyon liralık bir desteği ÇOMÜ TÜBİTAK’a finanse ettirmiş durumda. Bununda haklı gururunu yaşadım. İzmir’deki toplantıda TÜBİTAK başkanı bu artışın sırrını bana sorduğunda kendisine takoz olmuyoruz cevabını verdim. Biz birşeyler üretmek isteyene takoz olmuyoruz, engellemiyoruz ve cesaretlendiriyoruz.”

Hedefimiz dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girmek

“Dünyada üniversiteleri değerlendiren pek çok rating sistemi var. Popüler hale de gelmeye başladı. Magazinsel boyutta kazanmaya başladı. Shangai listesi dediğimiz bir liste var. Times’ın bir listesi var. Dünyada ilk 500 üniversite arasına girmek çok önemli, prestijli hale geldi. Üniversitemizin yeri nedir diye baktığımızda bazı listelerin 1300 gibi gösterdiğini görüyoruz. Bazı sistemlerde 1700 görünüyor, bazılarındaysa 1500 görünüyor. 1000’in altında gösteren birkaç tane liste oldu. Bunların hiçbirisi peyniri keser gibi tam ortadan kesip birşeyi gösteriyor değil. Listelerin bir kısmı hatalı, bir kısmında eksik bilgiler var. Bir kısmında para verirseniz işler daha iyi yürüyebiliyor, üyelik sistemi istiyorlar. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki listelerin ortalamasını aldığımızda ÇOMÜ en az 1000-1500 arasında görünüyor. Scimago dediğimiz oldukça popüler olan İspanya merkezli bir listeleme firmasına göre ise 2009’da üniversitemiz 1025. sırada iken istikrarlı bir yükselmesi var. Teknolojik etki sırasında 372. Sırada gösteriyor. İnovatif bilgi açısından baktığımızda 281.sıradayız. tabi bu listeye bakıp biz dünyanın 281. üniversitesiyiz diyemeyiz. Bence dünyanın ilk 500 üniversitesi arasına girmemiz lazım. Bizim hesaplamalarımız ilk 600-650 üniversite arasında olduğumuzu gösteriyor. Yani şu anki yayın sayısı, doktora öğrenci sayısı ve diğer etkilere baktığımız zaman bunu görüyoruz. Orada görünmeyişimizin nedeni ise bu rating sistemini besleyecek altyapıyı henüz kurmamış olmamız.”

ÇOMÜ’yü Cambridge yapacağız demedim, Türkiye’nin Cambridge’i yapacağız dedim

“4 yıl önce göreve geldiğimizde ÇOMÜ’yü Cambridge yapmak istediğimiz şeklinde bir ifade kullanmıştım ama bu ifadelerim yanlış aksettirildi. Türkiye’nin Cambridge’i olmalıyız şeklindeydi. İlk hedefin bu olması lazım. Türkiye’nin en iyi 1.lig üniversiteleri arasında ÇOMÜ’nün de olması gerekir. Çevre üniversitesi olmaktan çıkmamız lazım. Bir kurumun ya bir insanın bir iddiası yoksa o canlı bir organizma bile sayılmaz. Bazı alanlarda Cambridge’i geçeceğiz bazı alanlarda ise Hakkari’nin gerisinde kalacağız. Üniversite dediğimiz yekpare bir şey değil. Oxford’da mesela bazı bölümler var ki sıradan bildiğimiz bazı üniversiteler ondan çok çok daha iyi olabilir.”

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Akademik Kurulu soru-cevap bölümüyle sona erdi.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir