ÇOMÜ Kadın Sağlığı Günleri Konulu Sempozyum Gerçekleşti

23 Kasım 2018

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin, ikincisini Şehit ve Gazi ailelerinin kadınlarına özel düzenlediği ÇOMÜ Kadın Sağlığı Günleri konulu sempozyum Troia Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan sempozyuma Rektör Prof. Dr. Yücel Acer’in eşi Aysun Acer, ÇOMÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Okhan Akdur, İl Emniyet Müdürü’nün eşi Neşe Sel, AK Parti İl Kadın Kolları Yönetimi, Kadın STK Temsilcileri, Şehit ve Gazi ailelerinin yakınları ve öğrenciler katıldı.

Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü öğrencilerinin müzik dinletisinin ardından sırasıyla; ÇOMÜ Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Akgün “Meme Kanseri, Kendi Kendine Meme Muayenesi ve Kalın Bağırsak Kanseri”, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Servet Hacıvelioğlu “Kadın Hastalıkları ve Düzenli Kontroller”, ÇOMÜ Psikolojik Danışmanlık Biriminden Uzm. Psikolog Serdal Topal ise “Psikolojik Sağlımız” konulu sunumlarını yaptılar.

Kanser görülme oranlarına bakıldığında kadınlarda en sık %27 ile meme kanseri görüldüğünün altını çizen Prof. Dr. Akgül, Türkiye’de her 10 kadından birinin ömrü boyunca meme kanserine yakalanabildiğini belirterek şunları söyledi:

“Dünyada Her 10 Kadından 1’i Meme Kanserinden Ölüyor”

“Ülkemizde kadınlarda görülen kanserin 3’te 1’i meme kanseri. Bugün için yaklaşık 700-800 bin meme kanserli hasta olduğunu biliyoruz. Her yıl dünyada 1,5 milyon kişiye meme kanseri tanısı konuyor. Bunlardan yaklaşık 500-600 kişi meme kanseri nedeni ile kaybediliyor. Bu şunu gösteriyor; yaklaşık olarak her 3 dakikada bir 1 kişiye meme kanseri tanısı konuyor. Her on dakikada bir de 1 kişinin meme kanseri nedeni ile öldüğünü gösteriyor. Bu oranlar meme kanserinin çok global bir sorun olduğunu gösteriyor.”

“Kendi Kendine Meme Muayenesi Hayat Kurtarıyor”

“Meme kanserinde erken teşhis ve tedavi çok önemli. Bu noktada kendi kendine meme muayenesi her kadının ayda 10 dakika zaman ayırarak yapabileceği kolay, herkes tarafından uygulanabilir, herhangi bir eğitim ve malzeme gerektirmeyen, maliyeti olmayan bir yöntemdir” diyerek kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapıldığını anlatan Prof. Dr. Akgül, 20 yaşından sonra her kadının bunu yapması gerektiğinin altını çizdi ve bu yöntemle kadınların hayatlarını kurtarabileceğini söyledi.

“21 Yaşından Sonra Her Kadın Jinekolojik Muayene Yaptırmalı”

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Servet Hacıvelioğlu “Kadın Hastalıkları ve Düzenli Kontroller” konulu sunumunda 21 yaşından sonra her kadının yılda bir kere jinekolojik muayene yaptırması gerektiğini belirtti ve yıllık takiplerin çok sayıda hastalığın önlenmesinde, tedavisinde çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Doç. Dr. Hacıvelioğlu sunumunun sonunda kısa bir süre sonra ÇOMÜ Sağlık Uygulama Araştırma Hastanesinde Tüp Bebek Merkezinin hizmet vermeye başlayacağını söyleyerek artık tüp bebek için çiftlerin Çanakkale dışına gitmelerine gerek kalmayacağının altını çizdi.

“Kanser Gibi Bir Çok Hastalıkta Psikolojik Olarak İyi Olmak Tedaviyi Olumlu Etkiliyor”

ÇOMÜ Psikolojik Danışmanlık Biriminden Uzm. Psikolog Serdal Topal ise “Psikolojik Sağlımız” konulu sunumunda sağlığın tanımının Dünya Sağlık Örgütü tarafından fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan tam bir iyilik hali olarak tanımlandığını belirterek “Fiziksel açıdan iyi olmanın yanı sıra psikolojik ve sosyal açıdan da iyi olmak sağlığın önemli bir belirtisi. Psikolojik sağlığımız iyi olması günlük yaşam akışımızın rahat, huzurlu geçmesini sağlıyor. Psikolojik sağlık ve fiziksel sağlık arasında önemli bir ilişki var. Psikolojik sağlık ile fiziksel sağlığın birbirini tetikleyen ve iyileşme sürecini etkileyen bir ilişkisi olduğunu biliyoruz” dedi ve psikolojik destek almanın önemli olduğunun altını çizdi.

Sunumların ardından uzmanlar, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. Sempozyum, Aysun Acer’in sempozyum konuşmacılarına çiçek takdimi ile son buldu.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir