ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Özel Yetenek Sınavı Yapıldı

28 Ağustos 2013

Plastik Sanatlar Grubu, Sahne ve Görüntü Sanatları Grubu olmak üzere iki gruba toplam 239 adayın başvurduğu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi 2013 Yılı Özel Yetenek Sınavı 24-25 Ağustos tarihlerinde yapıldı ve sonuçları 26 Ağustos tarihinde ilan edildi. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin 130 kontenjanı %93 oranında doldu.

Özel Yetenek Sınavı’na başvuru için YGS taban puanları Plastik Sanatlar Grubu için 200, Sahne ve Görüntü Sanatları Grubu için 220 olarak uygulandığını açıklayan Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Adnan Çevik, yüksek taban puan uygulamasının özellikle akademisyen temininde güçlük çekilen güzel sanatlar alanları için bir gereklilik olduğu vurgulandı.

Bu yıl bir ilk olarak Plastik Sanatlar Grubu sınavında adayların kimlikleri sınav kâğıtlarına yapıştırılan barkod ile belirlendiğini vurgulayan Doç. Dr. Çevik, böylece jüri üyelerinin değerlendirdikleri kâğıdın hangi adaya ait olduğunu bilmelerinin en üst düzeyde önüne geçildiği ifade etti. Çevik, ÇOMÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen barkod uygulamasıyla ile ilgili şu bilgileri verdi:

“ÇOMÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından geliştirilen barkod uygulamasıyla, adaylar kendilerine verilen barkodları sınav kâğıtlarında belirtilen yerlere yapıştırdı. Sınav sonrasında değerlendirme yapan jüri, barkodlu kâğıtların üstüne değerlendirme puanını yazdı ve sınav kağıtları daha sonra puanları bilgisayar ortamına aktaracak ekibe verildi. Bundan önceki yıllarda adaylar isimlerini kağıtlara yazıyor ve kağıtların köşesi katlanıp yapıştırılarak aday kimlikleri jüriden gizleniyordu. Bu yılki uygulama ile aday kimlik gizliliği üst düzeye çıkarıldı.”

Sahne ve Görüntü Sanatları Grubu sınavlarının ise iki aşamalı olarak 24 ve 25 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirildiğini dile getiren Dekan Yardımcısı Çevik, jüri üyelerinin ÇOMÜ GSF öğretim elemanlarının yanı sıra Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Deniz Alp, Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Adnan Erbaş ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selda Ergün’den oluştuğunu burada amacının nesnelliği arttırmak olduğunun altını çizdi. Adaylar zorunlu parçalarının yanı sıra kendilerini en iyi ifade edebilecekleri iki dramatik parçayı da hazırlayarak jürinin karşısına geçti. Hareket-dans ve ses-ritim becerileri de ölçülen adaylar titiz bir elemeden geçti.

Türkiye’de mevcut 74 Güzel Sanatlar Fakültesi ile karşılaştırıldığında ön kayıt işlemlerinin çevrimiçi (online) yapılması, üst düzey sınav hazırlık ve gerçekleştirme kabiliyeti ve sınav sonrası istatistik çalışmalarıyla ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’nin özel yetenek sınavı uygulamasında belirgin bir farklılığın olduğunu belirten Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit, gerçekleştirdikleri uygulamaların diğer güzel sanatlar fakülteleri tarafından da takip edildiğini ifade etti. Özel Yetenek Sınavı uygulamasının Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yıl içindeki en önemli faaliyeti olduğunu da ekleyen Prof. Dr. Kelkit, sınav uygulaması iki gün sürüyor görünse bile çalışmaların her yıl Nisan ayının ikinci Cuma günüyle başlayıp, Ekim ayının ikinci Pazartesi günü sona erdiğini, bu altı aylık bir faaliyet takvimi dâhilinde Özel Yetenek Sınavlarının gerçekleştirildiğini ifade ederek, 2013 Özel Yetenek Sınavlarının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde katkısı bulunan tüm akademik ve idari personele teşekkür etti.

[comu.edu.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir