Çocuk Kültür Evi Unıcef’in Çocuk Dostu Şehirler Programı’nda

09 Aralık 2017

Çanakkale Belediyesi Çocuk Kültür Evi UNICEF’in Çocuk Dostu Şehirler Programı kapsamında düzenlenen “Belediyeler Arası Bilgi ve Deneyim Paylaşımı Toplantısı”na katıldı.
Yerel yönetimler arası diyalog arttırmaya, iyi uygulama örnekleri ve deneyim paylaşımı yapmaya yönelik olarak İstanbul’da düzenlenen toplantıya UNICEF’in daveti üzerine katılan Çocuk Kültür Evi yetkilileri, programın “Çocuk Odaklı Hizmetler” başlığı altında gerçekleştirilen oturumunda deneyimlerini paylaştıkları bir sunum gerçekleştirdi. Çocuk Kültür Evi’nin temel felsefesi, ilkeleri, atölye ve etkinlik programları ile çocuk çalışmalarında benimsedikleri temel anlayışın aktarıldığı sunum katılımcılar tarafından büyük ilgiyle karşılandı.
20’nin üzerinde belediyenin katıldığı programda Marmara Ünversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doc. Dr. Yasemin Çakırer Özservet’in konuşmacı olduğu “Kentsel Dönüşüm’ün Çocuk Üzerindeki Etkileri” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Programın ikinci gününde ise Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi Koordinatörü Gözde Durmuş “Çocuk Odaklı Analiz ve Değerlendirme” başlıklı sunumu, UNICEF Çocuk Koruma Koordinatör’ü Göktan Koçyıldırım da “Çocuk Koruma” başlıklı sunumu ile çocuk çalışmaları alanındaki iki önemli konunun derinlemesine değerlendirilmesini sağladılar. Program, Belediye-Sivil Toplum Kuruluşları işbirliğinde yürütülen çalışmaların paylaşılmasıyla son buldu.

Çocuk Dostu Şehir Nedir?

Çocuk Dostu Şehir; çocukların haklarını uygulamaya kendini adamış şehir veya daha genel olarak yerel yönetim sistemidir. Çocuk Dostu Şehir, uygulamada çocukların haklarının politikalara, yasalara, programlara ve bütçelere yansıması anlamına gelen, yerel seviyede Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin cisim bulmuş halidir. Çocuk Dostu Şehir kavramı, ÇDŞ Girişimi altında ortaya çıkmış olan bir dizi deneyimin ışığında toplulukları ve diğer yerel yönetim sistemlerini içermektedir.
Çocuk Dostu Şehirde çocuklar kent yönetiminin aktif katılımcılarıdır ve fikirleri kent yönetimi tarafından dikkate alınır. Bu fikirler kent politikalarında hayat bulur. Çocuk Dostu Şehirlerde aşağıdaki hedefler çocuğun iyi hali gözetilerek önceliklendirilir:
• Sağlık ve eğitim gibi temel hizmetleri almak
• Caddede tek başına güven içinde yürümek
• Arkadaşları ile oyun oynamak ve yeşil alana sahip olmak
• Kültürel ve sosyal etkinliklere katılmak
• Etnik köken, din, gelir, cinsiyet veya engellilik durumu ne olursa olsun, her hizmete erişime sahip şehrin eşit vatandaşı olmak

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir