ÇASİAD, Gündem Toplantılarının Startını Başkan Adaylarıyla Verdi
Çanakkale Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇASİAD), 30 Mart’ta yapılacak yerel seçim dönemini yakından takip ediyor. Bu kapsamda ‘ÇASİAD ile Gündem’ toplantılarının ilkini gerçekleştiren ÇASİAD Derneği, Truva Otel’de Çanakkale’nin Belediye Başkan adaylarını bir araya getirdi.
Yaklaşan yerel seçim sürecini ÇASİAD, gündem toplantıları ile değerlendirecek. Dün Truva Otel’de konuyla ilgili açıklama yapan ÇASİAD yeni Başkanı Erdal Akarsu, “ÇASİAD ile Gündem” toplantılarının devamında 10-13 MART 2014 tarihleri arasında düzenlenecek “ÇASİAD ile Seçime Doğru” Programının Yerel TV kanallarından canlı olarak yayınlanacağını duyurdu. Ayrıca ÇASİAD’ın 2014 yılı etkinlik takvimi hakkında bilgiler veren Akarsu; “Seçim sonrasında da hangi siyasi partinin adayı başarılı olursa olsun, ÇASİAD ailesi Çanakkale’miz ve Bölgemiz menfaatine yapılacak tüm çalışmaların en büyük destekçisi olmaya şimdiden hazırdır. ÇASİAD; Çanakkale’miz yararına olan tüm projelerin, EXPOTROİA örneğinde olduğu gibi, en büyük destekçisi ve aynı zamanda Çanakkale menfaatine olan her olumlu girişimin ayrılıkçı değil birleştirici lokomotifi olacaktır. 2014 Ocak ayında devraldığımız ÇASİAD Yönetimi bayrağını,daha yukarılara çıkarmak için, var gücümüzle yılmadan çalışacağız. ÇASİAD olarak kurum içi ve toplumsal eğitime katkılarımız artarak devam edecektir.Özellikle Çanakkale’mizin en önemli değerlerinden biri olan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile birçok alanda ortak çalışmalar gerçekleştirilecektir. ÇASİAD olarak öğrencilerimize verdiğimiz burs desteğimiz artarak devam edecektir. Çanakkale’mizin sosyal ve kültürel alanda gelişimi için çeşitli etkinlik ve projeler gerçekleştirilecektir.Özellikle yerel basın kuruluşlarımız ile iletişimimiz üst seviye sürecektir. Bu kapsamda belirli aralıklarla gerçekleştireceğimiz ÇASİAD ile Gündem toplantılarımız aynı zamanda yerel basınımız ile olağan buluşma günlerimizi oluşturacaktır. Fuarlar ülkelerin, bölgelerin, şehirlerin ve işletmelerin en önemli vitrinidir.Bu vitrinin Çanakkale sınırlarında olması; bu vitrinin yarın ulusal bir değer olması, bu vitrinin diğer bir gün uluslararası bir değer olması bir hayal değil,nihai hedefimizdir. EXPOTROIA bir ÇASİAD markası değil, Çanakkale’nin Markasıdır! Dolayısıyla tüm kamuoyu, özel sektör, kamu teşekkülleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenmeye ihtiyacı vardır. 14-18 Mayıs 2014 tarihleri arasında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek olan, EXPOTROIA Çanakkale Turizm ve Ticaret Fuarı, bu yıl 2’nci yılını kutlayacaktır. 2015 yılında uluslararası fuar olma niteliğini kazanacak olan EXPOTROIA, bir Çanakkale markası olma yolunda yüksek bir ivme ile büyümektedir. Bu gelişimin, Çanakkale Zaferinin 100. yılına denk gelmesi ise ayrı bir sorumluluk ve heyecanı beraberinde getirmektedir. Özellikle burada Mayıs ayında görevde olacak siyasi parti adaylarına sesleniyorum. EXPOTROIA Çanakkale’miz için çok önemlidir, lütfen bu değere sahip çıkalım” dedi. Akarsu’nun açıklamaları ardından Çanakkale Belediye Başkan adayları MHP’den Halil Rüştü Akgün, AKP’den Mehmet Daniş ve CHP’den Ülgür Gökhan sırasıyla söz aldı.
“Çanakkale’ye efendi olmaya değil, hizmet için yola çıktık”
MHP’den Belediye Başkan adayı Halil Rüştü Akgün, Çanakkale’nin alt yapı, ulaşım,otopark sorunlarının olduğuna dikkat çekerek; “Amacımız eşit şartlar altında eşit kurallar altında eşit mesafelerde yarış yapmaktır. Temennimiz de budur, hakem heyetlerinden beklentimiz de buradan geçmektedir. Çanakkale, adı kadar büyük ve şanı kadar büyük uluslararası alanda marka olmaya aday bir kenttir. Ben yurtdışında görev yaptım, Çanakkale Türkiye’nin, İstanbul, İzmir ve Antalya gibi bir kaç büyük şehrinden sonra en çok bilinen bir kent. Troia denince, Dardanel denince Çanakkale’nin nerede olduğu bilinmekte ve ilgilenilmektedir. Dolayısıyla Çanakkale’nin markalaşmada kendi yerel değerleri kadar kültürel değerleri de tarihten gelen sosyolojik değerleri de elimizdeki önemli kaynaklardır. Önemli olan o kaynakları, doğru planlayıp, doğru istişareler yaparak, doğru iletişimleri kurarak hedefi ortak tespit ederek, o hedefe birlikte yürüyebilmektir. Bunun üç kuralı var; birinci kural, idareyi alan insanlar mutlaka adaletli olmalılar. Bir yerel yönetici, o şehrin en emin, en güvenilir insanı olmalıdır. Sadece kendini destekleyenlere değil, o kentte yaşayan, hatta ve hatta o kente ilgisi olan herkesin hak ve çıkarlarını korumak ve kollamak konusunda sorumluluk taşımaktadır. İkinci kuralda ise idareci asla ‘ben bilirim’ dememeli. Kimin ne fikir üreteceği hiç belli olmaz. İdare seçilmiş elitlerle değil, o kentte yaşayan herkes ile istişarenin yolunu bulmak zorundadır. Üçüncü kural ise toplu katılım, hep birlikte ortak karar alma, ortak akıl dediğimiz noktada buluşma. Bu üçünü birlikte yapabilir isek ulaşılmaz hedeflere ulaşılacaktır. Bizler, Çanakkale’ye efendi olmaya değil, hizmet için yola çıktık. Asla birileri ötekileştirilmeyecek, ötekiler berileştirilmeyecektir. Hilal Masalar ile adaletin gereği yapılacaktır. 30 Mart’a MHP iktidarında fakirin fukaranın koruyucusu, evsizin evi, yoksulun varlığı olacaktır. 30 Mart’ta halkımız teveccüh eder ise tüm insanlarla görüş ayrılığına bakmaksızın, yaşantısına bakmaksızın, ideolojisine bakmaksızın kentin sorunlarını çözmede, onunla birlikte hedefe yürümeyi amaçlıyoruz. Hiç kimse size, ‘benim yoğurdum karadır’ demeyecektir, aklımıza ne geldiyse, aklımız neye yetiyorsa söyleyeceğiz. Çanakkale Belediyesi’ni yönetmeye talip olanlar, Çanakkale’nin interlandlarını iyi bilmelidir. Biz Çanakkale’nin 100 yılını planlamak amacındayız. Sıkıştıkça çare arayan belediye değil, biz toplumun önünde Çanakkale’yi planlayan, Çanakkale’yi dünya markası yapma iddiasındayız.” dedi.
“Yeni bir ulaşım planlaması yapılmak durumundadır”
AKP’li Belediye Başkan Adayı Mehmet Daniş ise, Çanakkale Belediyesi’nin ciddi ulaşım ve otopark sıkıntıları olduğunu dile getirdi. Çanakkale’de kültür, turizm gibi oluşumlarda içeriğinin doldurulması gerektiğini vurgulayan Daniş; “Çanakkale, coğrafi ve kültürel açıdan bakıldığında Türkiye’nin en yaşanabilir, en huzurlu, Allah’ın yaşayanlara cömert davrandığı cennetten bir köşe. Sorunumuz, yaşadığımız problem ne olursa olsun, Kordon’a ulaştığımızda derdimizden kurtulduğumuz bir kent. Bu kent hepimize büyük bir huzur ve keyif vermekte. Çanakkale aslında öz ağırlığı büyük bir kent. Yıllardan beri kendimizi tarif ediyoruz, üniversite kenti, turizm kenti, öğrenci kenti. Fakat bunların içini ne kadar doldurabiliyoruz? Bunu sorguladığımızda olması gereken ile olan arasındaki mesafeyi görebiliyoruz aslında. Eğer kültür, turizm kenti olacaksak, kentin değerlerini gelen misafirlerimize sunacaksak ciddi adımlar atmamız lazım. Biraz vizyonumuzun geniş olması lazım. Kendimize göre değil de, Çanakkale’nin kültürel varlığına, değerlerine hizmet edebilecek adımlar atmamız lazım. Yani kültürel dokumuzu ön plana çıkarmalıyız. Çanakkale’de henüz otopark, altyapı gibi problemleri kabul etmemişsek daha çok işimiz var demektir. Çanakkale süratle altyapı ve otopark problemlerini geride bırakması gerekmektedir. Yeni bir ulaşım planlaması yapılmak durumundadır. Gelen ziyaretçilerin vakit geçirebilecekleri temalı alanlar çoğaltılmalıdır. Sarıçay’ı sahil bandı, kordon projesinin düzenlenmesiyle, Hamidye Tabyaları ve eski hastanenin turizmin hizmetine kazandırılmasıyla kültürel kimliğimizin içini doldurmamız gerekmektedir. 2015 bizim için çok önemli bir tarih. Bizim 2015’i başta Çanakkale’nin merkezine mal etmemiz gerekiyordu. 1915 ile ilgili yerel yönetim olarak attığımız bir adım, söylediğimiz bir söz yok. 2015 çok büyük bir fırsat. Dolayısıyla 2015’teki Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün temellerinin atılacak olması çok önemli bir avantaj” diye konuştu.
“Batık Bir Belediye Değil, Türkiye’ye Örnek Bir Belediyeyiz”
ÇASİAD toplantısında son olarak söz alan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediyenin son beş yıllık süreç içerisinde gerçekleştirdiği projeleri değerlendirdi. Çanakkale Belediyesi bütçe yönetiminin Türkiye’de bir örnek teşkil ettiğini söyleyen Başkan Gökhan; “5 yıl boyunca, üç yüz milyon TL’lik bir bütçe harcadık. Bu bütçenin nasıl harcandığının çok önemi var. Bütçenin yüzde elliye yakını yatırım harcamalarına gitti. Bu yatırım harcamaları içerisinde, belediyenin araç-gereçleri, kamuya ait arsaların halka açılması, Altın Yıllar Yaşam Merkezi yer alıyor. Belediyenin esnafa borcu yok, müteahhitte borcu yok, işçisine borcu yok. Artı belediyenin parası var, batık bir belediye değil. Çanakkale Belediyesi’nin bütçe yönetimi bu anlamda Türkiye’de örnek belediyedir” dedi.
Çanakkale Belediyesi’ne ait Atık Su Arıtma Projesi’nin on beş gün içerisinde faaliyete geçeceğini duyuran Başkan Gökhan, belediye alt yapı çalışmalarının ise yüzde 90’lık bir kısmının tamamlandığını ifade etti. Fevzipaşa mahallesinde turizm aksını oluşturacak bir şekilde yeni projeler üretildiğini belirten Başkan Gökhan; “Bazıları şikayet ediyor. Sürekli belediyenin yolları kazdığını, projeleri bitiremediğini söylüyor. Beş yıllık süreç içerisinde doğalgaz alt yapı çalışmalarını tamamladık. Elektrik ve telefon hatları yer altına taşındı. Ve alt yapı çalışmalarının yüzde 90’nını tamamlamış olduk. Artık başka konuları konuşacağız. Belediye binası için de neden yapılmıyor, yoksa sosyal konutlar mı yapılacak dendi. Belediye binasını yapmamamın sebebi şuydu, önce vatandaşların ihtiyacı dedim. Bunları bitirdim, şimdi belediye binasına geçtim. Ulaşım konusunda ise, İnönü köprüsü ile büyük bir adım atıldı. Ama esas Esenler Bölgesinde şehrin merkezine inilmeksizin, kentin öbür tarafına geçilmesi söz konusu olacak. Ahmet Piriştina Caddesi’nin çalışmaları sürüyor. 1 sene içerisinde Kale Gıda’nın olduğu alana geçiş sağlanabilecek. Geçen sene raylı sistem için iki yatırımcı geldi. Fakat şehrin nüfusunun yani saatte taşınması gereken yolcu nüfusunun maliyeti karşılamayacağını belirterek, yatırımın erken olduğunu söylediler. Ama biz bu konudaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Çanakkale’nin turizm ve üniversite kenti olması noktasında, elbette turizmcilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Fuarlara katılacağız” dedi.
“Var Mı Bilgisi Olan?”
Toplantıda Hamidiye Tabyaları projesine de değinen Başkan Gökhan, “Hamidiye Tabyaları’nın yapılması söz konusu. Bizimde bu konuda talebimiz oldu, siz tabyaları yapın biz yeşil alanı yaparız dedik. Kültür Bakanlığı’na verdiler. Şimdi yapımı için proje teslim edilmiş, inşaat başlayacakmış. ÇASİAD üyelerine soruyorum, bu projeyi bilen var mı? Var mı bir bilgisi olan? Ankara’dan birileri projeyi çiziyor, ihale ediyor. Yapılacak ama insan bir sorar ne ihtiyaç var diye. Hani bize sormadınız, kentin ilgililerine bir sorun.” diyerek tepki gösterdi.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...