Çarşı Esnafından ÇTSO’nun Projesine Destek

19 Temmuz 2011

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, Çarşı Caddesini İyileştirme Projesi hakkında, bölge esnafını bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenledi.

ÇTSO Yönetim Kurulu üyeleri Can Algönül ve Timur Ay ile ÇOMÜ öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kasımoğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya katılan Çarşı Caddesi esnafının proje konusunda desteği alındı. Toplantıda söz alan esnaf temsilcileri, proje ile gerçekleşecek değişikliklerin bölgede ticareti canlandıracağı konusunda görüş birliği içinde olduğunu ifade etti.

ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Çarşı Projesi sorumlusu Timur Ay, bu proje ile esnafa kesinlikle bir maddi yük binmeyeceğini belirterek, “Caddede 148 üyemiz var ve biz kendimizi bu esnafa karşı sorumlu hissediyoruz” diye konuştu.

ÇTSO Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda ilk konuşan Prof. Dr. Murat Kasımoğlu, küçük işletmelerin nasıl ayakta duracağının ÇTSO’nun da büyük bir sorunu olduğunu belirterek, “Küçük esnaf AVM’lerle rekabet edemiyor, İstanbul’da 97 AVM’ye karşın 52 bin küçük esnaf iflas etti. Çanakkale’de de açılan işyeri sayısı kadar kapanan işyeri var. Bu proje AVM’lere karşı esnafı koruma görevini de üstleniyor. Hedefimiz buraya gelenler için unutulmaz bir alışveriş sokağı yaratmak. Dinamik ve insanların mutlaka görmek isteyecekleri bir cadde haline getirmek” diye konuştu.

İlk aşamada Çarşı Caddesi’nin fiziksel olarak iyileştirilmesi gerektiğini, caddeyi her türlü hava şartlarından koruyacak membran şemsiyeler ile kaplama projesi gerçekleştiğinde, burada ticari kapasitenin artacağını ve herkesin işine olumlu yansıyacağını ifade eden Prof. Dr. Kasımoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Aynalı Çarşı bölgesi için doğru ticari strateji geliştiremezsek, 1-2 yıl içinde oradaki ticari hayat sönecek ve niteliksiz bir bölgeye dönüşecek. Şu anda ticaretin büyük ağırlığı bankalar ve kuyumcu esnafının elinde. Aynalı Çarşı ise tamamen sıradan ürünlerin satıldığı bir pazara dönüşmüş durumda. Çarşı Caddesi için bir iş modelinin geliştirilmesi gerekiyor. Çünkü caddenin bir iş konsepti yok, ticari yapısını sürdürebilmesi için bir iş modelinin olması gerekiyor.”

Prof. Dr. Kasımoğlu, projenin finansmanının yüzde 50’sinin KOSGEB’den sağlanacağını, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan da özellikle proje bazlı finansman alınabileceğini sözlerine ekledi.

Daha sonra söz alan Çarşı Projesi sorumlusu Timur Ay, bölge esnafı tarafından kabul görmesiyle projenin Anıtlar Kurulu’nun onayına sunulacağını ifade etti. Timur Ay projeye ilişkin olarak şu bilgileri verdi: “Çarşı bölgesi uygun malzemelerle kapatılarak, çevre donatımı sayesinde her türlü iklim şartlarından korunacak ve böylece 365 gün alışveriş yapılabilecek turistik alışveriş merkezi haline getirilecek. Toplam 26 adet membran gerilmiş şemsiye dikilecek. Yükseklikleri 6.5 ve 8.5 metre arasında değişiyor. Bu şemsiyeler Çarşı bölgesinde gezen müşteriyi yağmur ve güneşten korurken, kullanılan özel malzeme sayesinde sıcak havalarda ısının 4-5 düşük hissedilmesini de sağlayacak. Modüler olduğu için de caddeyi döşenmesi bir ay içinde tamamlanacak.”

Konuşmalardan sonra söz alan Çarşı bölgesi esnafı projeyi desteklediklerini ve ticari hayata katkı yapacağına inandıklarını belirtirken, “Hedef caddemizin akşam saatlerinde de alışveriş yapılabilir, canlı bir bölge haline gelmesini sağlamak olmalıdır” dediler.

Toplantıya katılanlar, Çarşı bölgesinin en önemli sorununun otopark olduğunu belirterek, “Kilise Meydanı’nda otopark olmaya uygun bir yer var. Buranın Belediye’nin katkıları ile otopark olarak düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştular.

Esnafın, Caddeye itfaiye ve ambulans girmesi gibi acil durumlar hakkındaki sorusunu Timur Ay, “6.5 ve 8.5 metre yüksekliğindeki şemsiyeler bu tür acil durumlarda Cadde’nin trafiğe açılmasına mani olmayacaktır” diyerek yanıtladı.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir