Çanakkale’ye Basınç Odası Kurulacak

03 Mart 2010

Çanakkale’ye, zehirlenme ve deniz kazalarına maruz kalanların tedavisi için gerekli olan basınç odası kurulacak.

Bu amaçla Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Deniz ve Sualtı Hekimliği Ana Bilim Dalı ihale açtı.

Başta soba ve şofben zehirlenmeleriyle deniz kazalarında vurgun yiyenlerin hayata döndürülmesi için “hiperbarik tedavi” uygulanan basınç odası, Marmara ve Kuzey Ege bölgelerindeki kamu hastaneleri arasında üçüncü olarak hizmete girecek. Haydarpaşa GATA ve Çapa Tıp Fakültesi’nde bulunanlar ihtiyacı karşılayamadığı için 15 milyon kişinin yaşadığı İstanbul’da uzun kuyruklar oluştuğunu belirten ÇOMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Reşit Ersoy, hem tedavi yapılacağını hem de Türkiye’nin büyük bir eksiği olan bu alandaki uzman hekimlerin yetiştirileceğini söyledi. Son teknolojiyle donatılacak basınç odasında hayat kurtarıcı tedaviler yapılabildiğini anlatan Dekan Ersoy, “Türkiye’de üçüncü su altı hekimliği ve hiperbarik tıp ana bilim dalını kurmak istedik. Basınç odası, deniz kazalarında olduğu kadar gazlı kangren, karbonmonoksit zehirlenmesi, penisilinin istenmeyen etkileri, ezik ve yaralar, ani körlükler, işitme kayıpları, donmalar, kemik iltihapları, diyabete bağlı yaralar gibi birçok hastalık için vazgeçilmez tedavi yöntemidir.” dedi.

Aynı zamanda dalgıç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ersoy, “Çanakkale’nin coğrafi konumunu ve buna bağlı yaşamı değerlendirince, boğaz ve Saros Körfezi dünyanın en güzel dalış bölgesi. Saros’a her hafta sonu 100’den fazla dalış kulübünün üyeleri geliyor. Çanakkale Boğazı, dünyanın en önemli batık dalış alanı. Üniversitemizde de Su Ürünleri Fakültesi var. ÇOMÜ’nün su altı kulüpleri, başarılı dalgıçlara sahip. Turizm ve sporun yanı sıra akademik amaçlı dalışlar da yapılıyor. Gelibolu’daki tersanelerde, gemi inşa kapsamında da sanayi dalgıçlığı var.” şeklinde konuştu.

Basınç odasının ayrıca şeker hastalarının iyileşmeyen yaraları, iyileşmeyen kemik iltihapları, ani işitme ve görme kaybı, kulak burun boğaz ve göz tedavilerinde de kullanıldığını ifade eden Ahmet Reşit Ersoy, şunları söyledi: Çanakkale, yılın ortalama 200 günü poyraz alıyor. Soba ve şofben zehirlenmeleri sık görülüyor. Bunlarda en etkili tedavi basınç odası. Yüksek basınçta ve yüksek oranda oksijen solutarak dalgıç için vurgun, ağır işitme, görme kaybı ve zehirlenmelerde en etkili tedavi. Sponsor vasıtasıyla bağışlar, ÇÖMÜ Rektörlüğü’nden destek ve katkılar aldık.”

BASINÇ ODASI (HİPERBARİK TEDAVİ):
Hiperbarik oksijen tedavisi, kapalı bir basınç odasında, 1 atmosferden (1 ATA= 760 mmHg) daha yüksek basınç altında, maske veya başlıkla aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutma yöntemi olarak kullanılıyor.

[Kaynak: Star]

[Görsel: Sembolik]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir