Çanakkale’nin Üst Yapı Değişikliği

Aynı anlara denk geldi, bir taraftan üniversitenin rektörü değişti, diğer taraftan Valimiz değişti. Öbür yandan kamuoyunun en meşgul olduğu konu, milletvekili aday adaylıklarıdır. Milletvekillerin değişikliği üzerine yarış partilerin iç gündemi gibi dursa da kamuoyunun tamamını enterese ettiğinden meşguliyet oluşturuyor.

Tüm bunlar Çanakkale?nin en üst yapısının değiştiği veya değişeceği dönemleri bizlere yaşatıyor.

Valimiz ile Rektörümüz atandığı için kentlilerin müdahalesi yok veya sınırlıdır. Ama milletvekili seçimleri için yine sonuçta sınırlı seçim hakkı olsa da, kentlinin belli alanlarda müdahale etme şansı doğabiliyor.

Seçmek ve atamak, temsili ? parlamenter sistemin en önemli unsurlarını oluşturuyor. Ancak, katılımcı demokrasi için sadece bir sonuç vakası olarak önemli bulunmuyor. Asıl olan sürece müdahale etmek. Katılımcı demokrasilerde, kişi ve makam inisiyatifleri yüksek dereceden önemli değildir. Tanrısal bir güce yakın yetkilerle donatılmış üst makam ve yapı kişilikleri, katılımcı demokrasilerde karar süreçlerindeki yaygınlaşma dolayısıyla normal yurttaş düzeyine indirgenir. Onun için bazı demokratik ülkelerde bakanlar, valiler, belediye başkanları yürüyerek veya bisikletle meclislerine, mekanlarına, işlerine giderler.

Biz böyle bir ülkede yaşamıyoruz. Hoş kentin belediye başkanı yürüyerek birçok noktada görülebilmekte, ama diğer makamlı seçilmiş ve atanmışlar pek öyle değildir.

Hal böyle iken, kentin üst yapı değişikliği tüm vatandaşları doğrudan etkileyecektir. Biz seçmek ve atamak konusunda belirleyici olmadık, ama gelenler bize ve yaşamımıza doğrudan belirleyici olabilecektir.

Üniversite kent ilişkisi, rektörün inisiyatifine bağlı olduğundan, bu konuya olan yaklaşımı ve anlayışı temel belirleyicidir.

İlimizin bütün yapısal değişimlerinde valinin doğrudan etkisi bulunmaktadır. Bu tür proje ve yatırımların belirlenmesi, valinin yaklaşım ve anlayışı ile doğrudan ilintilidir.

Tabii ki milletvekilleri için de aynı şeyler geçerlidir.

Yaşadığımız havzanın en önemli tartışma konusu olan Siyanürlü Altın İşletmeciliği, Termik Santral ve diğer enerji yatırımları konusunda bu üst yapı bileşenleri önemli karar erklerine sahiptir. Biliyoruz ki, bir Yalova Valisi bütün kirletici ve doğa düşmanı maden işletmelerine dur diyebilme cesaretini, görevden alınma pahasına göstermiştir.

Dolayısıyla, biz kentlilere düşen sorumluluk, hak ve görevlerimizi tekrar düşünmemizdir. Bu üst yapı değişikliğinde, insana dönük yaklaşım ve anlayışları öne çıkartan önerileri yapmalıyız. Ayrıca sivil itaatsizlik dahil müdahale biçimlerini kullanacak hale gelmeliyiz.

Filtreler:

Mimar İsmail Erten Son Yazıları...

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir