“Çanakkale’nin Kalbi Çarşı Can Çekişiyor”

23 Ekim 2014

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Ekim ayı olağan Meclis toplantısı, ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İÇDAŞ Salonu’nda yapıldı. Meclis toplantısına Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Metin Karaman, Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek ve Meclis, Yönetim Kurulu üyeleri konuk olarak katıldı. Meclis toplantısında ÇTSO Başkan Yardımcıları Sadık Aydoğan, Mert Mildon, Yönetim Kurulu üyeleri Emin Aydoğan, Güven Barış Yüksel, Hikmet Sezen, Hasan Yürükçü, Mehmet Özkurnaz ve Selçuk Semizoğlu da yer aldı.

Yönetim Kurulu’nun yapmış olduğu çalışmalar hakkında Meclis’i bilgilendirmek üzere bir konuşma yapan ÇTSO Başkanı Bülend Engin, AVM’lerin Çanakkale esnafının geleceğine saplanan hançerler olduğunu belirterek, “Çünkü kentlerin kalbi çarşılarıdır. Çarşı esnaflarıdır. Çanakkale’nin kalbi ise can çekişiyor” diye konuştu.

Bülend Engin, her şeye rağmen Çarşı’yı ve Çarşı esnafının geleceğini kurtarmak, kente sermaye akmasını, akan sermayenin tabana, halka yayılmasını sağlamanın mümkün olduğunu belirterek, “Nasıl olacak bu derseniz; Çanakkale’yi gerçek anlamda turizm kenti yapacak, sokaklarını turist dolduracak ve Çanakkale çarşısını, çarşı esnafının geleceğini kurtaracak proje şu anki GESTAŞ iskelesine yapılacak olan Kruvaziyer Limanıdır. Bu kentin yöneticilerinin kalbi kendi için değil, kenti için, Çanakkale için atmalıdır. Çanakkale’nin geleceği yönetici egolarına ve bürokrasi yokuşlarına kurban edilmemelidir. Çanakkale’ye Kruvaziyer Limanı yapılmalıdır. Bu konuda bu kentin sorumlu bütün kurumlarını, bütün yöneticilerini, bütün bürokrasisini ve Çanakkaleli bütün hemşerilerimizi Kruvaziyer Limanına sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.

ÇTSO Başkanı Bülend Engin, ayrıca konuşmasının sonunda, Dünyada herkesin Çanakkale’ye mutlaka gelmek istemesini sağlamak için bir Çanakkale şaheseri yaratmak için bir çağrı yaparak, “Öyle bir şey yapmamız lazım ki bütün dünya bu yaptığımız için Çanakkale’ye gelsin. Eyfel Kulesini görmek için Paris’e, İsa heykeli için Rio’da Janeiro’ya gittiği gibi Çanakkale’ye gelsin. Ortak aklımızı, ortak gücümüzü, kalp atışlarımızı Çanakkale için birleştirelim bir Çanakkale şaheseri yaratalım” diye konuştu.

Meclis Başkanı Osman Okyay’ın mazareti nedeniyle katılamadığı toplantıyı Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç yönetti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Kılıç, Kasım ayının ikinci haftasından itibaren İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na uçak seferlerinin başlayacağını belirterek, uçak seferlerinin başlatılması ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi ve “Bu şekilde Çanakkale’de birlikte hareket ederek, ciddi projeler yapabileceğimizi gösterdik” dedi.

Turgay Kılıç, Çanakkale’de sayısal takograf verme yetkisini ÇTSO’nun almasının çok önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Biz bu belgeler için kaptanlarımızı Çanakkale dışındaki şehirlere yolluyorduk. Yönetim Kurulu Başkanımızın gayretleriyle bu hizmetin Çanakkale’ye kazandırılmasından dolayı teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Turgay Kılıç’ın daveti üzerine kürsüye gelen Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek ise, Çanakkale’nin Türkiye tarihindeki önemine değindi ve Çanakkale’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bizleri ağırlamanızdan dolayı minnettarız” dedi. Akyürek, ayrıca Çanakkale’de tarımın ağırlıkta olmasının çok büyük bir ayrıcalık olduğunu ve Ezine’de Gıda İhtisas OSB kurulması halinde tarımın daha da gelişmesine yol açacağını belirtti. Konuşmanın ardından, Hopa TSO yöneticilerine Çanakkale Tanıtım Filmi izlettirildi ve daha sonra Meclis ve Oda Başkanları birbirlerine plaket ile çeşitli armağanlar verdiler.

EZİNE GIDA İHTİSAS OSB DOSYASI BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ
Daha sonra kürsüye gelen ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Çanakkale ürünlerinin dünya raflarında yer almasını sağlamanın, daima Odanıntemel hedeflerinden olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Aynı zamanda peynir ve zeytinyağı üreticilerimizin üretim sonrası ortaya çıkan peyniraltı ve zeytin kara suyu atıklarına çözüm getirmek üzere kuruluşuna büyük önem verdiğimiz Ezine Gıda İhtisas OSB’nin rapor çalışmasını hazırlayarak Valiliğimize ve İl Özel idaremize teslim ederek kuruluş sürecini başlatmıştık. Valilik makamı dosyamızı uygun bularak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına göndermiştir.
Yine Çan İlçemizde İbrahim Bodur OSB kurulması için Çanakkale TSO olarak hazırlık raporunu hazırlayarak Çan Belediyemize ve ilgili kurumlara teslim etmiş bulunmaktayız. Bu ay Odalar ve Borsalar Birlik toplantımızı Biga’da gerçekleştirdik. Bu toplantıda Çanakkale’mizin ekonomisinde ayrıcalıklı bir yere sahip olan Biga’dan da Biga’da Gıda İhtisas OSB kurulması için talep gelmiştir. İhtisas OSB’lerin kurulması özel hükümlere tabi olmadığından Ezine Gıda İhtisas OSB başvurumuzla Biga’nın da önü açıktır.”

ÇANAKKALE OSB MÜTEŞEBBİS HEYETE DEVREDİLECEK
ÇTSO Başkanı Bülend Engin, Çanakkale Organize Sanayi Bölgesi’ndeki gelişmeler hakkında bilgi vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yönetiminde yer aldığımız Çanakkale OSB için de önemli kararlara imza attık. Çanakkale OSB’nin yönetimini tamamen OSB’de faaliyet gösteren işadamlarından teşekkül edecek olan müteşebbis heyete devretme kararı aldık, Yönetim Kurulu ve yönetim artık onlarda olacak. Çanakkale’ye yatırımların önünü açmak, tahsis almış ancak bunu zamanında işletmeye açmamış olanların parsellerine el koyma kararı aldık. Borcunu ödemeyenlere, ödemelerini yapanlara haksızlığı önlemek ve de borçsuz bir OSB’yi yeni yönetime devir edebilmek için tüm borçlulara icra takibi ve haciz kararını da almış bulunmaktayız.
Çanakkale OSB’de yer almak isteyen çok önemli yatırımcılar var, tahsis almış fakat yatırımını zamanında yapmamış ya da borcunu ödemeyenlerin parsellerini en kısa sürede talepte bulunan ve beklemeye aldığımız yeni yatırımcılara tahsis edeceğiz. Çanakkale OSB’sinin tüm arazilerinin tahsis edilmiş olması ve yeterli sayıda işletme belgesi sayısına ulaşmasından Çan OSB’sinin de kurulabilmesi için artık önü açılmıştır. Bu kararlar ile Çanakkale OSB’nin, yılların ataletinden kurtularak, yepyeni gelişmelere sahne olacağını düşünüyoruz. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak; Çanakkale’mizin her ilçesinde tarıma dayalı sanayinin gelişmesi, tarım ürünlerimizin dünyaya büyük katma değerler yaratarak ihracının gerçekleşmesi için gereken her projeye öncülük etmeyi görev bilmekteyiz.
Biga Ticaret ve Sanayi Odamızın deniz uçağı ulaşımı sağlamak için yapmayı düşündükleri girişime devletin tasarrufundaki harçlar haricinde, şirket limanlarımızı bedelsiz olarak kullanabileceklerini belirterek, destek verdim. Çanakkale her cephesinden, her ulaşıma açık ve ulaşılabilir olmalıdır.
Çünkü turizmin temeli ulaşımdır. Çanakkale’nin bütün konuşanları, her konuşmasında Çanakkale Turizm Kentidir diyor. Sokaklarında turist olmayan kentten turizm kenti olmaz.”

TRAFİK SIKIŞIR DİYE YAT LİMANINA KARŞI ÇIKANLAR AYNI YERE AVM İZNİ VERİYOR
Çanakkale’ye turist gelmesi için kente ulaşabilmesi gerektiğini vurgulayan Bülend Engin, şunları söyledi:

“Kente deniz yoluyla turist gelsin diye Yat Limanı projelendirdik. Bu kentin belediyesi ise kendi strateji kitabında yapmayı öngördüğü yere karşı çıkıp olumsuz görüş bildirdi. Gerekçe olarak da trafik sıkışır falan diyenler, şimdi aynı yere en büyük AVM izni veriyorlar.
Arkadaşlar biliniz ki bu AVM’ler Çanakkale esnafının geleceğine saplanan hançerlerdir. Çünkü kentlerin kalbi çarşılarıdır. Çarşı esnaflarıdır. Çanakkale’nin kalbi ise can çekişiyor.
Çarşımızın cazibesini arttırmak için Çarşı Projesi yaptık. Belediye ile Anıtlar Kurulu arasında bir buçuk sene gide gele, proje; proje olmaktan çıktı yapılamaz, yapılsa da hayır gelmez hale geldi.
Her şeye rağmen çarşımızı, çarşı esnafımızın geleceğini kurtarmak mümkün. Bu kente sermaye akmasını, akan sermayenin tabana, halka yayılmasını sağlamak mümkün.
Nasıl olacak bu derseniz; Çanakkale’yi gerçek anlamda turizm kenti yapacak, sokaklarını turist dolduracak ve Çanakkale çarşısını, çarşı esnafının geleceğini kurtaracak proje şu anki GESTAŞ iskelesine yapılacak olan Kruvaziyer Limanıdır. Bu kentin yöneticilerinin kalbi kendi için değil, kenti için, Çanakkale için atmalıdır. Çanakkale’nin geleceği yönetici egolarına ve bürokrasi yokuşlarına kurban edilmemelidir. Çanakkale’ye Kruvaziyer Limanı yapılmalıdır. Bu konuda bu kentin sorumlu bütün kurumlarını, bütün yöneticilerini, bütün bürokrasisini ve Çanakkaleli bütün hemşerilerimizi Kruvaziyer Limanına sahip çıkmaya çağırıyorum.”

HERKESİN KALBİ ÇANAKKALE İÇİN ATSIN, HERKES BİR PROJENİN İCRAATÇISI OLSUN
Bülend Engin konuşmasına şöyle devam etti:

“Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaptıklarımız bu kentin pas tutmuş kurumlarını rahatsız ediyor. Farkındayız. Verdiğimiz bu rahatsızlık için özür dilemiyoruz. Söz konusu Çanakkale olunca kalbimiz Çanakkale için çarpıyor. İstiyoruz ki herkesin kalbi Çanakkale için atsın. Herkes bir projenin icraatçısı olsun. Bu kentte onlarca Turizm STK’sı var. Belediyesi, Kültür ve Turizm kuruluşları var. Artık turizm için konuşmayı bırakıp her kurum bir projeyi hayata geçirmelidir. Bakın Çanakkale’ye nitelikli turizm rehberi olan kiosk’ları biz koyduk. Games of Troy yarış parkurunu ulusal ve uluslararası yarışmalara açıyoruz. Su perdesi yapıyoruz. Çanakkale Evini yaparak Çanakkale değerlerini ve lezzetlerini turizme kazandırmaya başladık.
Yaptıklarımız yeterli mi derseniz asla derim. Büyük düşünmeliyiz. Asıl öyle bir şey yapmamız lazım ki bütün dünya bu yaptığımız için Çanakkale’ye gelsin. Eyfel Kulesini görmek için Paris’e, İsa heykeli için Rio’da Janeiro’ya gittiği gibi Çanakkale’ye gelsin. Ortak aklımızı, ortak gücümüzü, kalp atışlarımızı Çanakkale için birleştirelim bir Çanakkale şaheseri yaratalım. Dünyada herkesin Çanakkale’ye mutlaka gelmek istemesini sağlayalım.”

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir