Çanakkale’nin AB Yolculuğu Eğitim Programı Başladı

31 Ekim 2011

Çanakkale’nin AB Yolculuğu Projesi kapsamında düzenlenen 4 günlük eğitim programının ilk gününde konuşan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Çağrı Erhan, Avrupa Birliği’nin hibe fonlarından proje yazmayı bilmediğimizden dolayı yararlanamadığımızı belirterek, “Yunanistan hibe fonlarından en çok yararlanan ülke oldu. Yunanistan sadece hibe fonlarını değil, diğer fonları da en çok alan ülke” dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın İşbirliği ve Çanakkale Valiliği’nin katkıları ile düzenlenen Çanakkale’nin AB Yolculuğu Projesi kapsamında 31 Ekim ? 4 Kasım 2011 tarihleri arasında yapılacak eğitim programı başladı.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın geliştirdiği “Çanakkale İş Dünyasının Ticari Proje Kapasitesinin Stratejik Olarak Geliştirilmesi” Projesinin Koordinatör Yardımcısı Burak Gündoğan ile birlikte 15 kişinin katıldığı eğitimin ilk gününde, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi ve Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) Direktörü Prof.Dr. Çağrı Erhan, Türkiye ? Avrupa Birliği İlişkileri ana başlığında bir eğitim verdi. Prof.Dr. Çağrı Erhan, Avrupa Birliği’nin içinde bulunduğu krize değinerek, “AB’nin kendisinin ne olacağı belli değil. Yunanistan’ın durumu ortada” dedi. Prof.Dr. Erhan, AB fon pastasının kriz nedeniyle iyice küçüldüğünü küçük bir pastaya karşılık bir sürü boğazın bulunduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürürdü: “Buna karşılık hibe fonları pastası var ama biz bundan yararlanamıyoruz. Çünkü doğru dürüst proje yazamıyoruz. Projelerimiz daha ilk aşamada reddediliyor. Belki, hibe fon almayı başaracak ama proje yazım tekniğindeki hatalardan dolayı ilk aşamada reddediliyor. Hibe fonlarından nüfusuna oranla en çok yararlanan ülke Yunanistan oldu. Ama ne yaptılar? AB üyesi olur olmaz Atina Üniversitesi’nde proje yazma konusunda Atina Üniversitesi’nde bir yüksek lisans programı açtılar. Baraşarılı da oldular. Fonları en çok onlar aldı. Sadece hibe fonlarını değil diğer fonları da en çok Yunanlılar aldı. Ama işe yaramadı, kötü yerlere harcadılar, çok rahat davrandılar ve krize girdiler.”

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesi olacağına ilişkin beklentilerin hem Avrupa’da hem de Türiye’de gittikçe zayıflamakta olduğunu belirterek, “Türkiye’nin üyeliği söz konusu olmasa bile çağdaş bir insan hakları politikamızın olması için AB’nin siyasi kriterleri ile uyumlu hale gelmeliyiz. Hiç üye olmayacakmış gibi Türkiye için, her an üye olacakmış gibi AB için çalışmalıyız” diye konuştu.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir