Çanakkale’nin “2018 Troia Yılı” Medyaya Tanıtıldı!

20 Nisan 2017

Çanakkale’de İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen 41’nci Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında medya ve turizm yazarları için özel program gerçekleştirildi. Antik kentlerin dolaşıldığı gezide, 2018 Toria yılı için yapılan çalışmalar anlatıldı ve katılımcılara Çanakkale’nin özel destinasyonları gösterildi.

Çanakkale’de 2018 Troia Yılı çalışmaları devam ediyor. Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen 41’nci Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında; Antalya, İstanbul ve Çanakkale’de görev yapan medya çalışanları özel bir programla bir araya geldi. 2018 Troia yılı kapsamında kente gelen toplam 26 turizm yazarı, Troia Antik Kenti girişinde turizm yazarları ve gazetecileri antik kent girişinde Çanakkale Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Dokuz karşıladı. Troia Ören yerinde Truva atı önünde düzenlenen basın toplantısında Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, 2018 yılı Troia yılında etkinlikler düzenlemeleri gerektiğinin altını çizdi. Vali Yardımcısı Dağ, Troia Antik kentinin ülkenin, bölgenin ve Çanakkale’nin turizmde tanıtımında büyük bir rol oynayacağını ifade ederek; “Çanakkale tarihi için önemli bir dönemecinin ilk adımlarını atıyoruz. 2018, Troia Yılı ilan edildi. Çanakkale’de 2018’e yönelik farklı etkinlikler düzenlenmeyi düşünüyoruz. Troia’nın 2018 yılı için turizme çok büyük katkılarının olacağını düşünüyoruz. Sadece Çanakkale için değil, Çanakkale dışında da Türkiye’nin dışarıdan itibarının eski konumuna gelebilmesi için büyük bir manevra ve güç olacağını düşünüyorum. Bununla ilgili hükümetimizin de hem yerel aktörler ile beraber hem de genel bütçeden sağladığı imkanlarla çok ciddi anlamda Troia Yılı’nda etkinlikler düzenlemesi gerekiyor. Çanakkale’nin, tanıtımda, ülkemizin ve bölgemizin tanıtımında büyük bir rol oynayacağını düşünüyorum. Truva çok özel bir yerdir” dedi.

1

“Kültür Ve Turizm Hamlesi Yapmayı Planlıyoruz”
ÇATOD Yönetim Kurulu üyesi Armağan Aydeğer ise program sırasında yaptığı konuşmada; “Troia sadece ülkemizin değil dünyanın da çok önemli, belki de en önemli kültürel miras alanlarının başında yer almaktadır. Biz bu kadar kıymetli bir değeri, var olan konjonktürel sıkıntıları da aşmak üzere çok güçlü, stratejik bir iletişim aracı olarak da kullanmak istiyoruz. 2018, Troia’nın UNESCO Kültürel Miras Listesi’ne seçilişinin 20’inci yıl dönümüdür. Aynı zamanda yapımı uzun yıllar süren Troia Müzesi’nin de açılacağı yıl olarak tarihte yerini alacaktır. Bu çok önemli iki hususun da eşliğinde 2018 yılında, yıl boyu Troia temalı etkinlikler ile dünyada bir farkındalık yaratmak, özellikle bütün dünyanın ilgisini bu zor süreçte ülkemizi seçmek için bir kültür ve turizm hamlesi yapmayı planlıyoruz. Öncelikli hedeflerimiz turist sayısının arttırılması, ülke imajımızın güçlenmesi ve dünyada bu kadar çok kıymet verilen önemli bir değerin ülkemizin bir kadim değeri olduğunun anlatılmasıdır” ifadelerine yer verdi.

3

“Çanakkale’de Bulunmasından Gurur Duyuyoruz”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz; “Truva Türkiye’deki 200’ü aşkın müze ve ören yeri içerisinde ziyaretçi sayısı bakımından dokuzuncu, gelir getirme bakımından sekizinci sırada. Türkiye’nin uluslararası arenada en önemli markalarından birisi. Katıldığımız bir çok fuarda yabancılar Türkiye’yi, İstanbul’u bilmiyor ama diyoruz ki ‘biz Truva’dan geliyoruz’ o zaman tanıyorlar. Homeros’un İlyada Destanı hikayesini yabancılar çok iyi biliyorlar. Dolayısıyla böyle bir markanın Çanakkale’de bulunmasından bizler gurur duyuyoruz ve böyle bir yere de ev sahipliği yapıyoruz” dedi. Troia Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan ise; “Anadolu kültür tarihinin dünya kültür tarihindeki yeri yadsınamaz. Troia bunlardan bir tanesi, hikayesi nedeniyle çok tanınan bir yer. Ben uzun yıllar Troia’da çalıştım, öğrenci olarak geldim” açıklamasında bulundu.Çanakkale Belediyesi’ni temsilen alanda bulunan Belediye Meclis Üyesi Dr. Celal Karakaş yaptığı konuşmada; “Ben doğma büyüme Truvalıyım. Benim doğduğum ev yaklaşık 700 metre mesafede. Bu topraklarda büyüdük. Bu topraklar çok önemli. Truva Festivali’ne çok önem veriyoruz, Troia Yılı ile beraber daha çok ilgi çekici hale getirmek için Çanakkale Belediyesi olarak çalışıyoruz” dedi.

4

Turizm yazarları daha sonra Assos antik kenti, Apollon Smintheus ve Alexandria Troas bölgesini ziyaret ederek restorasyon ve kazı çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir