Çanakkale’nin 2015 Proje ödeneğinin Tutarı “724 milyon”
Çanakkale’de 2015 yılı yatırımlarının ele alındığı İl Koordinasyon Kurulu’nun 2015 yılı ikinci dönem değerlendirme toplantısı Çanakkale Valisi Ahmet Çınar başkanlığında Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Fuar Merkezi’nde yapıldı.
Çanakkale’deki kamu kurum ve kuruluşlarının 2015 yılı yatırımlarının izleme ve koordinasyon çalışmaları ile ilgili olarak bilgi paylaşımında bulunulduğu ÇTSO Kongre Fuar Merkezi İçdaş Salonu’ndaki toplantıya ilçe kaymakamları ve belediye başkanları ile yatırımcı kuruluşların bölge müdürleri ve daire müdürleri katıldılar. Vali Ahmet Çınar ile birlikte Vali Yardımcısı Cezmi Batuk ve İl Planlama Müdürü Gülten Yetişen’in koordinasyonundaki toplantıya ÇTSO Genel Sekreteri Sema Sandal da katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Çanakkale’de yatırımcı kuruluş sayısının 30, toplam proje sayısının 313, devam eden proje sayısının 179, proje toplamının 3 milyar 951 bin lira, 2015 ödeneğinin 724 milyon, harcama miktarının ise 320 milyon lira oluğunu belirtti.
Toplantıda, daha sonra söz verilen Karayolları 1’inci ve 14’üncü Bölge, Devlet Su İşleri 25. Bölge, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bölge, İller Bankası Bursa Bölge Müdürlüğü, TEİAŞ 2. İletim Tesis ve Grup İşletme Müdürlüğü, Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve diğer müdürlüklerin temsilcileri devam eden projeler, yatırım tutarları ve gerçekleşme oranları hakkında bilgi verdiler.
Karayolları 1. Bölge Müdürü İsmail Kartal, 352-kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolu ve Çanakkale Boğaz Köprüsü hakkında da bilgi vererek, 10 şeritte 59 metre genişliğinde, 2023 metre uzunluğundaki köprünün dünyanın en uzun asma köprüsü olduğunu ve projeye göre ayaklarının denizde olmasının da en büyük özelliği olduğunu vurguladı. Kartal, Vali Çınar’ın konuyla ilgili sorusu üzerine, köprünün ortasından demiryolu geçeceğini, demiryolu şeridinin üstte ya da altta olması konusunda proje çalışmalarının devam ettiğini, iki seçenek arasında henüz karar verilmediğini ifade etti. Kartal, köprüyle ilgili ÇED süreci konusunda da ayrıca bilgilendirme yapılacağını ifade etti.
Karayolları 14. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yazıcıoğlu ise, Çanakkale-Ezine-Ayvacık-Küçükkuyu yolunda 41 gerçekleşme sağlandığını, Ayvacık-Küçükkuyu arasındaki tünel ile ilgili proje sürecinin devam ettiğini ifade etti.
Ayvacık-Küçükkuyu arasındaki Kazdağları yolu sorunu
Yazıcıoğlu’nun sunumunun bitiminde söz alan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, tünel yapımının 4 yıla kadar uzayabileceğini ancak Ayvacık-Küçükkuyu arasındaki Kazdağları yolunun çok sorunlu olduğunu, kazalar yaşandığını belirterek, “Rampaları çıkamayan kamyonlar ve ağır vasıtalar trafiği tıkıyor. Bir an önce bu yola 2 cep yapılsa, tıkanan araçlar buraya çekilir ve arkadan gelenlere yol açılır, trafik rahatlar. Ben bu konuda talepte bulundum ama sit alanı olduğu için Karayolları dokunamıyor. Kültür ve Turizm ve Orman müdürlerimiz de buradayken, bu işi çözüme kavuşturalım” dedi. Vali Çınar da ilgili müdürlerin ve yetkililerin bir araya gelerek konuyla ilgili karar almalarını istedi.
Çanakkale genelindeki 9 barajda da yüzde 70 doluluk
DSİ 25. Bölge Müdürü Erol Şenöz de, sunumuna barajlardaki doluluk oranı ile ilgili bilgi vererek başladı. Atikhisar barajından yüzde 79, Çanakkale genelindeki 9 barajda da ortalama yüzde 70 doluluğun söz konusu olduğunu söyleyen Şenöz, içme ve sulamada doluluk oranında sorun olmadığını belirtti. Büyük su işlerinden Taşoluk Barajı’nın tamamlandığını, 2008 yılından bu yana su tutuğunu, iletim tüneli inşaatında yüzde 93 fiziki gerçekleşme sağlandığını, Taşoluk sulaması inşaatında ise yüzde 20 gerçekleşme sağlandığını belirten Şenöz, gelecek bir bölümünü işletmeye almayı planladıklarını ifade etti. Şenöz, Biga içinden geçen Kocabaş Çayı taşkın koruma ve ıslah çalışmasında da yüzde 25 gerçekleşme sağlandığını vurguladı.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...