Çanakkaleli Koyun-Keçi Yetiştiricileri İspanya’da

01 Kasım 2016

​Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ” Kaliteli Süt Çanakkale’den Geçer ” projesi kapsamında, 11 çiftçi İspanya’da gerçekleştirilen inceleme gezisine katıldı.
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Onsekiz Mart Üniversitesi (Ziraat Fakültesi ve Gıda Mühendisliği Bölümü) ve Çanakkale Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği ile birlikte yürütülen “Kaliteli Süt Çanakkale’den Geçer” projesi devam ediyor. Bu kapsamda projenin yurt dışı inceleme gezisi, İspanya’ya gerçekleştirildi. İspanya’nın Valencia ve Murcia kentlerine 24-28 Ekim 2016 tarihinde yapılan ve 5 gün süren çiftçi inceleme gezisine ise Çanakkale’nin farklı ilçelerinden küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan toplam 11 çiftçi katılım gösterdi.
1
İspanya’nın Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerini Gezdiler

Yapılan gezide çiftçiler, İspanya’nın Valencia kentinde önce “Tarımsal Araştırmalar Valencia Enstitüsü (IVIA)’ne bağlı “Hayvancılık Teknolojileri Araştırma Enstitüsünü” ziyaret etme fırsatı buldular. Burada Enstitü Müdürü Ernesto A. Gómez tarafından üreticilere; küçükbaş hayvanlarda suni tohumlama, kayıt tutma, yerel çeşitlerin ıslahı ve süt kalitesi konuların bilgiler verildi. Daha sonra Valencia/Almedijar’da peynir üretimi yapan ”Quesería Artesana Los Corrales” adlı Süt İşleme Tesisi ziyaret edildi. Teknik gezinin 2. gününde Valencia kentinde bulunan “Granja Rinya” adli 4.000 başlık bir koyunculuk işletmesi gezildi. Yetiştiriciler 3. gün Valensia Politeknica Üniversitesi Süt Analiz laboratuvarlarını ziyaret ederek burada yönetici olan Prof. Dr. Cristofel Peris’ten; laboratuvarda sütteki yağ, protein, laktoz, su ilave edilip edilmemesi durumu, hijyen kalitesi (bakteri sayısı, somatik hücre, antibiyotik kalıntısı) analizleri yapıldığını, İspanya’da süt ve süt ürünleri işleyen firmaların hayvan işletmelerine sütün kalitesine göre fiyat verdiklerini öğrendiler. Çiftçiler ayrıca; İspanya’nın Murcia kentinde 5.000 başlık “KPRA” keçi işletmesini gezme fırsatı buldular. Çanakkale İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden geziyle ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi;“Yetiştiricilerimiz ziyarette bulundukları küçükbaş hayvancılık işletmeleri ile ülkemizdeki işletmeler arasında benzerlik ve farklılıkları gözlemlemişler ve İnceleme Gezisi ile ufuklarının genişlediğini ifade ederek, kendilerine bu imkânı sağlayan Bakanlığımıza ve İl Müdürlüğümüze teşekkür etmişlerdir”
1
Proje Hakkında

Proje, Çanakkale ilinde üretilen küçükbaş hayvan sütlerinde bakteri ve somatik hücre sayısı ile antibiyotik kalıntısını bu konudaki standartlara uygun hale getirmek amaçlanmaktadır. Projenin uygulanması ile Çanakkale ilinde süt üretimi yapan işletmelerin ürettiği çiğ koyun/keçi sütündeki somatik hücre ve bakteri sayısını azaltarak antibiyotik kalıntısı olmadan sürdürülebilir, kaliteli ve güvenilir süt elde etmeleri hedeflenmektedir.

Bir Eğitim ve Yayım Projesi olan “Kaliteli Süt Çanakkale’den Geçer” Projesi kapsamında İl Müdürlüğümüzce, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi ve Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile işbirliği yapılarak 24 Şubat 2016 tarihinde 213 kişinin katılımıyla proje tanıtım toplantısı yapılmış daha sonra proje kapsamında 24 Mart 2016 tarihinde de 203 kişinin katılımı ile bir panel düzenlenmiştir. Proje başlangıcından bu yana İl Müdürlüğümüz ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte toplam 256 adet çiftçi ziyareti yapılmış olup, bu ziyaretlerde proje hedef grubunu oluşturan 221 adet işletmede “İşletme Değerlendirme Formları” tanzim edilmiştir.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir