Çanakkaleli Kadınların Ürettiği Ürünler Sofralarınızla Buluşmak İçin Yola Çıkıyor

Çanakkaleli Kadınların Ürettiği Ürünler Sofralarınızla Buluşmak İçin Yola Çıkıyor
19 Şubat 2021

Çanakkale Belediyesi'nin Kırsal Kalkınma hedefleri doğrultusunda hayata geçirilen Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin “Farm17s Çanakkale” markası ile ürettiği ürünler, 19 Şubat 2021 Cuma günü düzenlen lansman ile tanıtımı yapıldı.

Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nin üretim atölyesinde gerçekleştirilen lansman törenine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, eşi Hale Gökhan, Cumhuriyet Halk Partisi Kooperatiflerden Sorumlu Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Metin Ümit Ural, Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Tarım-Koop Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, Trend Grup temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Ofisinin İş Modeli Geliştirme Uzmanı Nurhan Keleer, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri ve davetliler katılımda bulundu.

“İnternet Ortamından Satışlar Başladı”

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nazmiye Gök, kooperatifin kuruluş süreci ve gelinen sürece ilişkin bilgi edindirmede bulunurken, Trend Grup temsilcisi ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Ofisinin İş Modeli Geliştirme Uzmanı Nurhan Keleer ise şimdiye kadar yapılan çalışmalara ilişkin bilgilendirmede bulundu. Keleer konuşmasında; “Bir program yapıp ürün satın alarak işe başladık. Kesmeye kıyamayacağınız kadar iyi ve güzel ürünleri aldık ve üretime başladık. O aşamada Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Kuruluşu ile projemizi paylaştık. Onlar da bizi can kulağı ile dinlediler. Bize inandılar ve onlar da bize katıldılar. 4 kişi ile başlayan süreçte çember giderek de genişliyor. Son iki gün içinde de internet ortamından satışlarımız başladı. İlk satışlarımızı da İstanbul, Van, Bolu ve Mersin gibi birçok farklı şehrimize yaptık” dedi.

“Bu Proje Aynı Zamanda Bir Sosyal Projedir”

Törende konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar ise, yoğun araştırmalar ve çalışmalar neticesinde kooperatifleşme için yola çıktıklarını ifade ederek; “Bu fikir, Belediye Başkanımızın 2019 seçimleri vaatleri arasında bir yerel kalkınma modeli olarak çıkmıştı. Biz hemen seçimlerin ertesinde çalışmalarımıza başladık. Kooperatifleri inceledik. Yaptığımız çalışmaların ardından bilimsel verileri baz alarak 7 kurucu arkadaşımız ile kooperatifimizi hayata geçirdik. Bu proje sadece kadın istihdam projesi değil, ayını zamanda sosyal bir projedir. Bu kadının, çocuğun, üreticinin ve tüketicinin hayatına dokunan bir projedir. Bu projede yola çıkarken, İrfan Bey bize öyle güzel zemin hazırladı ki, kendimize kısa sürede paydaşlar bulduk. Çok çeşitli kesimlerden insanlar olarak bir araya geldik ve bu üretim atölyesinde ortak bir şekilde üretime başladık. Şimdi de ürettiğimiz ürünleri satarak, sonra da hakça paylaşmanın keyfini yaşayacağız” dedi.

“Üretim İçin Kadınları Bir Araya Getirdik”

Kooperatifin önüne hedefler koyarak ilerlediğini söyleyen Ünüvar; “Kooperatifimizin önüne kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koyduk. Kısa hedefimiz, üretim atölyemizi kurarak işe ihtiyacı olan kadınları bir araya getirmekti. Orta hedefimiz de gelecekte tekstil üretiminden çocuk ve hasta bakımına kadar birçok alanda örgütlenmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda şirketlere ve kurumlara yemek hizmeti sunabilecek bir konuma geldik. Uzun vadedeki hedefimizi ise markamızı ve Çanakkale'nin ürünlerini ülkemizde ve hatta tüm dünyada bilinir hale getirmek olarak belirledik” dedi.

“Amacımız Kadınları Güçlendirmek”

Kooperatife büyük katkılar sunan Uluslararası Göç Örgütüne de teşekkür eden Ünüvar; “Uluslararası Göç Örgütü, bizim gibi yeni kurulan bir kadın kooperatifine inandı ve destek oldu. Üretim malzemelerinin tamamını bize hibe ettiler. Bunların karşılığında da bizden esasından Çanakkale'nin ve Çanakkale Belediyesi'nin yaşattığı bir şeyi istediler. Mülteci, göçmen, ekonomik ihtiyacı olan ya da sosyalleşmek isteyen hiçbir kadını ayırt etmeksizin bütün kadınları destekleyeceksiniz elbette ki üretim araçlarını severek hibe ederiz dediler. Bizim amacımız kadınlarımızı güçlendirmek. Çünkü kadın güçlenirse, çocuklar eğitim alır. Çocuklar eğitim alırsa, ülkemiz gelişir ve kalkınır” dedi.  

“Kadın Kooperatiflerine İhtiyacımız Var”

Ünüvar'ın ardından görüşlerini bildiren Cumhuriyet Halk Partisi Kooperatiflerden Sorumlu Genel Başkan Danışmanı Fatma Köse ise kooperatifi kuran kadınları tebrik etti. Kooperatifleşmenin önemine vurgu yapan Köse; “Kadın kooperatiflerine büyük ihtiyaç var. Çünkü ne yazık ki ülkemizde kadınlar dezavantajlı gurupta yer alıyor. İşte kadın kooperatifleri sayesinde kadınlar her yerde olabiliyor. Bunu diğer bölgelerde yaptığım çalışmalarda da gördüm. Kooperatifler ile birlikte kadınların bir güç haline gelebildiğini gördüm. Çanakkale Belediye Başkanımızın desteği ve kadınlarımızın da gayreti ile bu kooperatif ses getirecektir. Buradan çıkacak güçlü ses de Anadolu'ya da umut olacaktır” dedi.

“Üretimde Birlik”

Programa online ortamdan katılan BM Uluslararası Göç Örgütü Türkiye Ofisi'nden Mohanad Ameen ve Yelda Devlet ise tebrik mesajlarını ileterek, kadınların üretimde rol almasının önemine vurgu yaptılar. Törende son olarak görüşlerini bildiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise kooperatifin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek; Bugün çok mutluyum. Seçim döneminde klasik vaatlerimizin dışında kooperatifleşme ve kırsal kalkınmaya yönelik vaatlerimiz vardı. Bugünün şartları bizi buraya itti. Gerçekten de ülkemiz üretim yapmak ve buna önem vermek zorunda. Özellikle de tarımsal üretimin desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Tüm dünyada yaşanan küresel ısınma ile beraber tarımsal üretimde yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi amacı ile kooperatifleşme üzerine yoğunlaşmamız gerektiğini düşündüm. Avrupa'ya yaptığımız ziyaretlerde de bunları gördük. Avrupa tarım ve gıda noktasındaki ilerleme hep kooperatifler üzerinden sağlanıyor. Bizde de kooperatifleşmeye teşvikler olmuş, fakat bu konuda başarı elde edilememiş. Tabi bunun sebepleri ayrı bir konu fakat, işin en doğrusu kooperatifleşme. Üretimde birlik. Hele ki bu kadınlar eli ile olursa da başarısız olması düşünülemez. Çünkü kadınlar üretken bir yapıya sahip” dedi.

“Hedef Daha Fazla Üretmek”

Kooperatifin daha çok kişiye ulaşması ve daha çok üretim yapması hedefinde olduğunu ifade eden Başkan Gökhan; “7 kişi ile başlayan kooperatifimiz şu anda 50 kişiye ulaşmış durumda. Tabi hedef daha çok olmak, daha fazla üretim yapabilmek. Bugün bir yere kadar geldiler ve önümüzdeki süreçte çok daha rahat hareket edebileceklerdir. Yalnızca marmelat salça gibi tarımsal ürünlerin pazarlanması ile yetinmediler. Şimdi de yemek üretimi gerçekleştiriyorlar. Belediye ve farklı kurumlara da yemek verebilir hale geldiler. Bunların yanında başka ürünler de üretecekler. Ne kadar çok alanda üretim yapabileceklerse, oraya kadar gidecekler. Kooperatifimiz üretimde tamamen sıhhatli ürünler kullanıyorlar. Çarık çürük olmayan, lekesiz ve ilaçsız ürünler ile üretim yapıyorlar. Bize yakışan da budur ve bu yüzden de bu biçimde hareket etmemiz gerekir” dedi.

“Çanakkale'nin Kadınları Kahkaha Atacak”

Çanakkale'de kadınların mutlu olduğunu vurgulayan Başkan Gökhan; “Çanakkale'nin kadınları gülüyor. Elbette burada kendime de pay biçiyorum. Çünkü bizler kadınlarımızın gülebilmesi için bir çok çalışma yapıyoruz. Çanakkale'de kadınlar niye gülüyor? Bu kentte kadınlar üretime katılabildiği ve kendilerini özgür hissedebildiği için gülüyor. Umarım bundan sonra daha çok gülecekler. Hatta gülmekle kalmayacak ve kahkaha atacaklar” dedi.

Konuşmaların ardından program, kooperatif tarafından coğrafi işaretli ürünlerle üretilen ürünlerin tanıtımı ile devam etti.  

Farm17s Çanakkale 

Farm17s markamızla katkısız, atıksız, Çanakkale'de yetişen ürünlerle (hatta coğrafi işaretli ürünlerle) pekmez, reçel, marmelat, salça, sos, fermente içecek ve sirkeler üretiyoruz.

Üretime başlamadan önce, ihtiyaçları ve beklentileri belirlemek için 'tüRetici araştırmaları', 'hane halkı tüketim verileri' ve TÜİK'in 'bitkisel denge tabloları' istatistiklerinden faydalandık. İyi tarım uygulamaları, bitkisel denge istatistikleri ve ürünlerin hane halkı penetrasyonlarına göre, üretim ve ürün karmasına karar verdik. Üretim süreçlerini, üretim ve pazarlama görevlerini ve ekipman ihtiyaçlarını belirledik. Meyve sebzelerin hasat dönemlerine göre üretim planları hazırladık.

Tohumundan meyvesine Çanakkale'de yetişen, tadının zirvesinde olan meyveleri aldık bazen de kendimiz ellerimizle hasat ettik.

Minimal atık, iyi tarım, katkısız gıda, ekosistem, biyo-çeşitlilik, kadın girişimi gibi değerleri benimsedik.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü'nden (IOM Türkiye'den) Topluluk Destekli Tarım projesi kapsamında ekipman desteği ve iş modeli danışmanlığı aldık.

Sürdürülebilir olmayı, güncel kalmayı, iyi gıdalar üretmeyi ve ilham kaynağı olmayı arzu ediyoruz.

Çanakkale'de kadınların ürettiği özenli, dürüst yiyeceklerin tadını çıkarmanız dileğiyle.

www.canakkale.bel.tr
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir