Çanakkale’den Genç Sanatçılar Başarılarıyla Dikkat Çekiyor
Sanatın farklı disiplinlerinde eğitimlerini tamamlayarak Çanakkale’ye dönen ya da burada eğitim alarak üretmeye başlayan genç kuşak sanatçılar kentte yeni ve heyecan verici bir enerji oluşturdu. Bu gençlerin ulusal ve uluslararası platformlardaki başarıları ise kentimizin bir kültür kenti olma kimliğini perçinliyor ve her türlü desteği hak ediyor.
ÇOMÜ GSF Grafik Tasarım Bölümü’nü tamamladıktan sonra Okan Üniversitesi’nde Sinema-TV mastırı yapan Ülkü Sönmez, ilk kısa metraj belgesel filmi ‘Sığda’ (Shallow) ile uluslararası birçok festivalde öne çıktı. İngiltere’de düzenlenen Lift-off İlk Filmler Festivali’nde Resmi Seçkiye girerek gösterime hak kazanan, İtalya Cefalù Film Festivali’nde ise yine resmi gösterim seçkisine giren ‘Sığda’, Roma’da gerçekleştirilen 2019 Mojo İtalya Festivali’nde 5 dakikadan uzun öykü belgesel dalında En İyi Film seçildi. Uluslararası jürinin klasik bir belgeselin kalite ve tekniğine sahip, Türkiye sinemasının özünü yansıtan, yüksek seviyede bir ilk film olarak nitelediği ‘Sığda’, Çanakkale’nin bir köyünde yaşayan ve zıt karakterlere sahip iki erkek kardeşin taşra yaşamını anlatıyor.
Öte yandan görsel sanatlar alanından yeni kuşak iki sanatçı Burak Topçakıl ve Erdal Sezer, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Sivil Toplum Destek Programı çerçevesinde desteklenen ve “Konuk Sanatçı” Programı Aracılığıyla STK’lar ve Kamu Kurumları Arasında Ağ Oluşturmayı amaçlayan DAİRE programına katılıyor. Ulusal ölçekte yapılan açık çağrıya başvurarak birçok aday arasından seçilen Erdal Sezer Hatay’da, Burak Topçakıl ise Mardin’de çalışarak üretimlerde bulunacak. Bu üretimleri ise Haziran 2020’de İzmir’de gerçekleştirilecek sonuç etkinliğinde sergilenecek. Burak Topçakıl bu sene ayrıca ZERO1 ve ABD Başkonsolosluğu işbirliğiyle 15 Mart–8 Nisan tarihleri arasında InogarArt’ta gerçekleştirilen AAI 2019 Türkiye Yaratıcı Değişim Programı kapsamında, Amerikalı disiplinlerarası sanatçı, araştırmacı ve teknolojist Heidi Boisvert ile çalışma ve kolektif üretimlerde bulunma şansı yakalamıştı.
Geçtiğimiz yıllarda SUB adlı sanat mekanını açan İlayda Tunca ise, Türkiye’deki Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Ankara Elçiliği, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından yürütülen ve Avrupa ile Türkiye arasındaki sanatsal ve kültürel etkileşimi güçlendirmeyi amaçlayan “Be Mobile Create Together!” Projesi kapsamında, Eylül-Ekim aylarında Paris Cité International des Arts’da konuk sanatçı olmaya hak kazandı.
CABININ olarak kentimizin yeni kuşak sanatçılarını yürekten kutluyor ve bu başarıların çeşitlenerek devam edeceğine inanıyoruz.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...