Çanakkale’de Yaşlı Olmak Çalıştayı Büyük İlgi Gördü
Altın Yıllar Yaşam Merkezi Projesi kapsamında düzenlenen “Çanakkale’de Yaşlı Olmak Çalıştayı” 16 Kasım Cumartesi günü saat 14.00’te Çimenlik Kalesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Demografik açıdan yaşlanan bir nüfusa sahip olmaya başladığı bilimsel olarak tespit edilen günümüz Türkiye’sinde, yaşlılıkla birlikte gelen ekonomik, sosyal ve toplumsal konulardaki değişikliklerin tartışıldığı, yaşlılığın tanımının yapıldığı ve sürecin tüm evrelerinin ele alındığı çalıştay büyük ilgi gördü. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, İl Emniyet Müdürü Osman Zoroğlu başta olmak üzere, Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nin 65 yaş üzeri katılımcıları ile kentimizde bulunan 65 yaş üzeri hemşerilerimiz ve aileleri çalıştaya yoğun bir katılım göstererek bilgi aldılar.
Moderatörlüğünü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cumhur Arslan‘ın gerçekleştirdiği çalıştayda, Çanakkale Yaşlı Atlası çalışmaları ile elde edilen mevcut durumun ve gelecek stratejilerinin belirlenmesine yönelik Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Coşkun Bakar Çanakkale Yaşlı Atlası Alan Araştırması Rapor Sunumunu gerçekleştirirken, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından ‘Türkiye Demografik Değişimlere Hazır mı?’, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mithat Durak tarafından ‘Yaşlılarda Depresyon’ ve Çanakkale Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Nigar Karacık tarafından da ‘Çanakkale’de Yaşlılık Alanı İle İlgili Sosyal Hizmet Uygulamaları’ konulu sunumlar gerçekleştirildi.
“ALTIN YILLAR YAŞAM MERKEZİ, ÇANAKKALE ve TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK ŞANS”
Alınan ilk nefesten son nefese kadar geçen sürecin yaşlılık süreci olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Kurucu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, Çanakkale’de bulunan Altın Yıllar Yaşam Merkezi’nin hem kent hem de ülke için büyük şans olduğunu ifade etti. Tufan, “Türkiye’yi dört defa dolaşmış, bu süreç içerisinde pek çok ailenin içeriden görüntüsüne ve bilgisine sahip biri olarak, Türkiye’deki yaşlanma ve yaşlılık konusuna Çanakkale’deki gibi büyük ve özveriyle yaklaşan bir grubun olması, başta Başkan Ülgür Gökhan ve kentin çok büyük bir şansıdır. Başkan Gökhan’ın da, buradaki arkadaşlarımıza özveriyle destek olması Türkiye’nin her yerinde görülen bir durum değildir. Onun için bu kıymetli girişimi çok önemsiyorum. Çalıştay öncesinde de farklı kesimlerden akademisyen arkadaşlarla, kamudan ve sivil toplum kuruluşlarından fikir sahibi ve Çanakkale’nin yaşlanma ve yaşlılık konusunda nasıl yol alması gerektiğini konuştuğumuz arkadaşlarla bir araya geldik ve bu yalnızca Çanakkale’de gördüğüm bir manzaraydı. Onun için de ayrıca mutlu oldum” diye konuştu.
Türkiye’nin hızla yaşlandığını belirten Tufan, ülke olarak yaşlanma ve yaşlılık konularının her açıdan değerlendirilmesi gerektiğini, sosyal politikaların da bu duruma göre belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
“İNSANA DOKUNUN”
Yerel yönetimlerin de büyük görevlerinden birinin yaşlanma ve yaşlılığa yönelik hizmetler olduğunu belirten Tufan, “insanın gönlüne ve ihtiyaçlarına yönelik, özellikle yaşlanma sürecinin ortaya koyduğu sorunlara yönelik uyulama hizmetleri üretirseniz, yani insana dokunursanız, insanın sorununu çözerseniz insan odaklı bir hizmet yapmış olursunuz. Bizim girişimlerimizin yerel yönetimler tarafından algılanmasını istediğimiz nokta bu. Gittiğimiz her yerde ‘demokratik körlüğü bırakın’ diyoruz. Ve ben çok mutluyum. Çanakkale’nin görme problemi yok. Çanakkale’nin çok güzel bir girişimi var. Bu Çanakkale ve Türkiye açısından çok büyük şans. Sizlerin burada ortaya koyacağı çalışma, çevre bölgelerdeki belediyeler için de önemli bir örnek teşkil edebilir” şeklinde konuştu.
Büyük ilgi gören ve günümüzün en önemli konularından biri haline gelen yaşlanma ve yaşlılık üzerine geniş çaplı konu başlıklarında gerçekleştirilen sunumların ardından, karşılıklı soru cevap bölümü ile birlikte çalıştay sona erdi.
[canakkale.bel.tr]
Yorumlar...
Henüz yorum yok...