Çanakkale’de Tıbbi Atıkların Bertarafı Sorunu
Çanakkale’de belediyenin özel araçla topladığı tıbbi atıkları şehir çöplüğüne dökerek bertaraf etmesi Doğayı Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği temsilcilerinin tepkisine sebep oldu.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ve Doğayı Hayvanları Koruma,Yaşatma Derneği (DOHAYKO) Çanakkale Temsilcisi Sitare Şahin, belediyenin özel bir araçla topladığı tıbbi atıkları çöp deponi alanında hiçbir işleme tabi tutmadan evsel atıklarla bulunan bölümde bertaraf ettiğini iddia ederek, “Çanakkale Belediyesi’nin “Tıbbi Atık” yazan kırmızı araba ile topladığı ve bertaraf ettiğini beyan ederek, bu atıkları üreten kurumlardan tahsil ettiği tıbbi atık bertaraf ücretine karşılık, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve 2005 yılında yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”nde belirtilen sistemleri oluşturmayıp, toplanılan tıbbi atıkları hiçbir işleme tabi tutmadan, kati atık bertaraf tesisindeki evsel nitelikli çöplerin döküldüğü hücreye döktüğünü ve kepçelerle sıkıştırıldığını kamera ile de tespit ettik. Katı atık bertaraf tesisi ÇED raporunda, buradaki hücrelere kesinlikle tıbbi atık ve cam malzemelerin konulamayacağı belirtilmiş olmasına ve yönetmelik madde 5-C maddesi gereği evsel atıklarla tıbbi atıkların karıştırılmamasının gerektiği ifade edilmesine rağmen bu uygulanmamakta. Bu olay çok vahim bir durum. Tıbbi atıklar, enfeksiyon, patolojik, kesici ve delici atıkları ifade eder. Bu çöplerin üzerinde bütün gün çeşitli hayvanlar gezinerek yiyecek toplamakta, sonra buradan çekip gitmektedirler. Bu torbaların içinde çeşitli mikrop yayan atıklar olabileceği gibi, parçalayıcı, batıcı delici aletler de bulunmakta. Bu nedenle belediyenin sorumlu Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar hakkında 2872 Sayılı Cevre Kanunu ve ilgili yönetmeliğini yok sayarak yaptıkları tasıma modeli ile halkı yanıltması kapsamında gerekli cezai işlemin yapılması icin Çanakkale Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne, müdürün devlet memuru olması nedeni ile TCK’ya göre görevini kötüye kullanmaktan ve görev ihmalinden yargılanabilmesi için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” dedi.
“ATIKLARLA İLGİLİ STERİLİZASYON TESİSİ KURACAĞIZ”
Öte yandan Çanakkale Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Aysun Kavcar ise 2005 yılından buyana gelen bu sorunun çözümü için defalarca bakanlığa yazı yazdıklarını belirterek, “Biz tıbbi atıkları 2005 yılından buyana ayrı olarak topluyoruz. Daha önceki yıllarda bu atıkları eski çöplük bölgesine vahşi ortama kireçle gömerek bertaraf ediyorduk. Yeni çöp deponu alanının kurulması sırasında da bu tesis içinde tıbbi atıkların bertarafı için bir tesis kurulmasını istedik. Ancak ödenek yetersizliği sebebiyle bu yapılamadı. Bakanlığa da topladığımız tıbbi atıkları ne yapabileceğimizi sorduk. Bu konuda onlarca kez durumu yazılı olarak bakanlığa ilettik. Katı Atık bertaraf tesisi ÇED raporu ile yönetmeliğin 5-C maddesinde söylenenler doğru. Bu atıkların evsel nitelikteki çöplerle bir arada olmayacağı belirtiliyor. Ancak topladığımız bu tıbbi atıkları ne yapacağız? Bunları yutacak değiliz. Bakanlık bu tıbbi atıkları bertaraf için belirli illerde toplama alanları kurmak için çalışma yapılacağını belirtiyor. İyi de topladığımız bu tıbbi atıkları oraya nasıl taşıyacağız? Bunun maliyetini kim karşılayacak. Bunları Çanakkale’de nerede depolayacağız? Bunları bilen yok. Bakanlık da bu atıkları buraya döktüğümüzü biliyor. Bu gizli olan bir durum değil. Konu hakkında bakanlık bize yap işlet devret modeli ile buraya bir tesis kurmamızı istedi. Bizlerde bu konuda geçtiğimiz hafta içerisinde meclisten karar çıkardık ve çöp deponu alanının bulunduğu bölgeye sterilizasyon tesisi kurma kararı aldık. Bu tesisi kısa sürede yapıp sorunu çözmekten yanayız” dedi.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...