Çanakkale’de, Merkez Üssü Saros Körfezi Olan 5.3 Büyüklüğünde Deprem!

03 Kasım 2010

Çanakkale’de, merkez üssü Saros Körfezi olan 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü yetkililerinden edinilen bilgiye göre sabah 04.51’de Saros Körfezi?nde 40.4232 enlem ve 26.3332 boylam koordinatlarında yerin 15,3 kilometre derinliğinde meydana gelen depremin büyüklüğünün 5,3 olduğu açıklandı.

Saat 04.51’de meydana gelen deprem nedeniyle vatandaşlar, yeni bir deprem olma ihtimaline karşın binalardan dışarı çıkarken; yetkililer, şu ana kadar, can ve mal kaybına yönelik bilgi ulaşmadığını bildirdi.. Depremin 10-15 saniye kadar sürdüğü belirtildi.

Çanakkale’de sabah saatlerinde depreme evlerinde uykuda yakalanan vatandaşlar şiddetli şekilde hissedilen sarsıntının ardından cadde ve sokaklara koştu. Sabah 04.51’de Saros Körfez’inde deniz içinde erin 15,3 kilometre derinliğinde meydana gelen şiddetli sarsıntı ile şoke olduklarını belirten vatandaşlar, “Şiddetli bir sarsıntıydı. Uyuyorduk. Bir anda yataklarımızın hızla sarsıldığını duyunca kendimizi dışarıya attık. Korku içindeyiz. Gün aydınlanıncaya kadar sabahı dışarıda geçireceğiz” dediler.

Çanakkale Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü sabah saatlerinde meydana gelen depremin ardından vatandaşların kısa süreli korku ile evlerinden dışarıya çıktıklarını belirterek, yaptıkları araştırmalar sonunda il genelinde can ve mal kaybının yaşanmadığını söyledi. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da yaptığı açıklamada kısa süren depremin ilde bir hasara yol açmadığını belirterek, kısa süreli sokaklara çıkan vatandaşların yavaş yavaş evlerine dönmeye başladıklarını ifade etti.
Öte yandan Çanakkale?nin Çan ilçesine bağlı Etili köyünde 24 saat içinde 30?dan fazla depremin olduğu bölgede bu yörede şiddetli bir deprem beklentisi devam ederken, 5,3 büyüklüğündeki depremin Saros Körfezi?nde yaşanması herkesi korkuttu.

Deprem İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir’de de hissedildi.

İşte Çanakkale’deki deprem anı
Saros Körfezi’nde saat 04.51’de meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin yoğun olarak hissedildiği sarsıntı Çanakkale’de bir marketin güvenlik kamerası kayıtlarına böyle yansıdı.

Çanakkale'de, Merkez Üssü Saros Körfezi Olan 5.3 Büyüklüğünde Deprem!

SAROS KÖRFEZİ’NDEKİ DEPREM İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

Saros Körfezi’nde sabaha karşı meydana gelen ve Çanakkale il merkezinde de şiddetli bir şekilde hissedilen 5,3 büyüklüğündeki depremin, olası Marmara depremi ile ilgisinin bulunmadığı açıklandı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Bekler, Saros Körfezi’nde Gelibolu açıklarında meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin il merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta olduğunu belirterek, “Bu deprem orta şiddete bir deprem olarak tanımlanır. Mühendislik ve betonarme yapılarında hasar yapıcı etkisi yoktur. Deprem Kuzey Anadolu Fayı olarak bilinen yanal atımlı fay zonunun Saroz Körfezi’ndeki uzanımında ve Saroz-Gaziköy Fayı’nda meydana gelmiştir. Bu fayın literatürde bilinen uzunluğu 50 kilometredir. Bu uzunluktaki bir kırıkta beklenen depremin büyüklüğü en fazla 7.1 olacaktır. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi FBE Jeofizik Anabilim Dalı’nda Çanakkale ve yakın çevresi için yapılan deprem risk analizi konulu yüksek lisans tez çalışmasında da bu bölge ve Biga Yarımadası incelenmiştir. Gerek Gelibolu gerekse Biga Yarımadası aktif ve büyük deprem üretme potansiyeline sahip faylar barındırmaktadır. Bölgede 7,2 büyüklüğündeki 1953 Yenice Depremi’nden günümüze önemli ve ciddi hasar yapan deprem olmamıştır. 1-3 Kasım 2010 tarihleri arasında Çan-Etili arasında büyüklüğü 2.5 – 3.0 olan 30’a yakın deprem olması, bölgenin sismik aktivitesini anlamak için önemlidir. Belirtilen çalışmada da yüksek risk bölgeleri belirlenmiş olup bölgemiz de bu açıdan risk bölgesi içindedir. Risk çalışmalarından bu bölgelerin hasar yapıcı büyük deprem oluşumu dönüş periyodunun 60-109 yıl arası olduğu hesaplanmıştır. Diğer yandan Çanakkale ili yerleşim alanının yapı stoğunun genelde alüvyon olarak bildiğimiz gevşek birimler üstüne olduğu gerçeği, bu yapıların nedenle risk altında olduğunun göstergesidir. Bu konu ile ilgili olarak da Çanakkale merkez ve yakın çevresinin zemin durumu yine Jeofizik Mühendisliği bölümü yürütücülüğündeki Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında incelenmiştir. Çanakkale ve çevresi zemin ve yer hareketleri bilgisinin daha kapsamlı bir çalışmasının yapılması gelecekte şehrin gelişimi, sanayi merkezlerinin belirlenmesi, imar alanları ve önemli mühendislik yapılarının projelendirilmesi aşamasında yer bilimleri ve yakın disiplinlerin çalışması son derece önemlidir” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Tolga Bekler, Saros Körfezi’nde meydana gelen 5,3 büyüklüğündeki depremin olası Marmara depremi ile ilgisinin bulunmadığın da belirterek, “Bu deprem Marmara Denizi’ndeki depremlere benzer özellikler taşıyan bir deprem. Fakat bu aynı fay üzerinde olan bir deprem değil. Bu tamamıyla münferit bir deprem” diye konuştu.

İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir