Çanakkale’de Kalp Krizi Çok Fazla Görülüyor!

14 Aralık 2015

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Barutçu ülkemizde ve dünyada sıkça görülen kalp rahatsızlıkları hakkında bilgiler verdi.

Barutçu, yaptığı açıklamalarda kalp ameliyatlarının başarı oranlarının %90’lara kadar ulaştığını ifade ederek kalp rahatsızlığı dışında başka hastalığı da bulunan yaşlı hastaların genç hastalara göre daha yüksek risk taşıdığını dile getirdi.

normal_5-113

Doç. Dr. Ahmet Barutçu konuyla ilgili sorulara şu şekilde cevap verdi:

– Türkiye’de ve dünyada sıkça görülen bir hastalık olan kalp hastalığı nedir?

Kalp krizi koroner arterin yani kalbi besleyen arterin tıkanması ile meydana gelir. Ani ve ölümcül bir durumdur. Göğüs ağrısı ile başlar. Göğüs ağrısı özellikle baskı tarzında bazen kola, sırta ve boğaza yayılabilen bir ağrıdır. Ölüm korkusu ile beraber gelir.

– Kalp hastalığı tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastaları hemen koroner anjiyo grafi laboratuvarına alıp bazen koldan bazen de kasıktan girerek tıkalı arteri açıyoruz, oraya balon ve stent implante ederek damarın açık kalmasını sağlıyoruz.

– Ailesinde kalp rahatsızlığı olan birinin hastalığa yakalanma riski nedir?

Ailesinde kalp rahatsızlığı olan birinin hastalığa yakalanma riski, ailesel öyküsü olmayanlara göre daha yüksek. Ailesinde kalp rahatsızlığı olan birinin özellikle tarama testlerinden geçmesi gerekir. Beraberinde hipertansiyonu, diyabeti varsa, sigara içiyorsa ve kiloları da fazla ise mutlaka bir kalp doktoruna gitmesi ve kalp kontrollerini yaptırması gerekir.

– Kalp ameliyatlarındaki başarı oranı nedir?

Kalp ameliyatlarının başarı oranı oldukça yüksek, yani %90’lara varan bir başarı oranı var. Bu durumda ameliyata girmeden önce kalp ameliyatı olacak hastaların riskleri de önemli. Çok yaşlı hastaların başka hastalıkları varsa eğer, kalp fonksiyonları çok bozuksa, hastaların biraz daha yüksek risk taşıdığını söyleyebiliriz.

– Kalp hastası olan biri kalbini korumak için neler yapmalı ve nasıl beslenmeli?

Kalp hastalarına özellikle Akdeniz tipi diyet öneriyoruz. Akdeniz tipi diyet de sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet ve balık tüketimini öneriyoruz. Tabii hiç yemesin demiyoruz. Biz hastalarımıza et yemelerini de öneriyoruz, ama kilo almayacak şekilde vücudun ihtiyacı kadar et yemelerini özellikle yağsız eti, ızgara etini yemelerini ve her gün mutlaka sebze yemelerini, en az bir porsiyon kadar meyve yemelerini öneriyoruz.

– Peki Çanakkale ilimize baktığımızda kalp rahatsızlığı görülme riski ne durumda?

Türkiye İstatistik Kurumu Verilerine göre Türkiye’de en yaşlı kesim Çanakkale ilimizde görülmektedir. Bu bölgede emekli nüfus da fazla. Bu anlamda diğer illere göre kalp hastalıkları ve kalp krizleri de çok fazla görülüyor.

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir