Çanakkale’de Engellilerden Tabutlu Eylem
Çanakkale’de yapımına 12 yıl önce başlanan Spastik Özürlüler Okulu’nun bitirilememesine tepki gösteren engelliler, tabutlu eylem düzenleyip inşaat alanında temsili cenaze namazı kıldı.
Troya Caddesi’nde bir firma tarafından 1998 yılında temeli atılan Spastik Özürlüler Okulu inşaatının ekonomik kriz ve ardından ortaya çıkan vakıf engeli sebebiyle bitirilememesi, özürlü vatandaşları çileden çıkardı. Okulun 12 yıldır tamamlanamamasına bir anlam veremediklerini belirten engelliler, bu durumu protesto etmek amacıyla inşaat çalışmalarının durduğu bina önünde tabutlu eylem yaptı. Tansaş Kavşağı’ndan okul inşaatının bulunduğu bölgeye kadar omuzlarında tabutla sloganlar atarak yürüyüşe geçen engelliler, “Spastik Özürlü Çocuklar Vakfı’nı öldürenlere Allah’tan uzun ömürler dileriz” yazılı bir pankart taşıdı.
Sloganlar eşliğinde gerçekleşen yürüyüşe bazı siyasi parti temsilcilerinin de katkı sağlaması dikkat çekerken, inşaatın bulunduğu bölgeye gelen engelliler imam eşliğinde temsili cenaze namazı kılıp tabut üzerindeki oyuncak bebeği gömdü.
Burada Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şubesi ve Çanakkale Engelliler Spor Kulübü adına bir basın açıklaması yapan Nevzat Başaran, 12 yıldan bu yana tamamlanamayan okulun en kısa sürede bitirilmesini istediklerini belirterek, “Eski belediye başkanlarımızdan birinin ailesi, Barbaros Mahallesi Troya Caddesi’nde özel hastane yanındaki yaklaşık 4 dekarlık arazisini özürlüler yurdu yapılması için 1990’lı yıllarda Çanakkale Belediyesi’ne hibe etmiştir. 1998 yılında da işadamı Niyazi Önen tarafından inşaatına başlanan bu tesis, amaca uygun haliyle bugüne kadar yapılamamıştır. İlimizde üç adet özürlülere eğitim veren özel eğitim merkezi ve iki adet resmi ilköğretim okulu mevcuttur. Bu da göstermektedir ki, eğitime muhtaç ilimizde çok sayıda engelli ve spastik özürlü mevcuttur. Bağışçının mirasçıları amaca uygun tesisin yapılmaması nedeniyle avukat Orhan Usal aracılığı ile taşınmazın iadesi için Çanakkale Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açmış, bu davada Çanakkale Belediye Başkanlığı amaca uygun tesisin yapılacağını, çalışmaların sürdürüldüğünü taahhüt ve beyan etmiştir. Arsanın mirasçılara dönmesi yahut Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce amacın gerçekleştirilememesi nedeniyle tasfiye sonunda taşınmaza el konulması riski mevcuttur. Bu nedenle mekanın engellilere kazandırılması gerekir. Bugüne kadar engelli mütevelli heyeti üyeleri yönetimden dışlanmış, görmezlikten gelinmiştir. Şu kadar ki, vakıf yönetimleri de basiretli bir işadamı gibi davranamamış, vakfı iyi yönetememişlerdir. Binanın bitirilememesi, vakfın SGK’ya borçlandırılması bunun göstergesidir. Sonuç olarak; ölü doğan Spastik Özürlü Çocuklar Vakfı’nın canlandırılmasını, yarım işin tamamlanmasını, manevi sorumluluk anlamında çalışmaları başlatan mütevelli heyeti üyesi ve Eski Belediye Başkanı İsmail Özay ile dört engellinin yönetime getirilmesini ve kendilerine destek olunmasını bekliyor ve talep ediyoruz” dedi.
Eyleme katılan engeliler de en kısa sürede binanın tamamlanması için yetkililerden yardım talebinde bulundu.
İHA
Yorumlar...
Henüz yorum yok...