Çanakkale’de En Yüksek Açık İş Oranı “İmalat” Sektöründe

02 Ekim 2014

Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında hazırlanan “Çanakkale İşgücü Piyasası Talep Araştırması” raporu açıklandı.

Çanakkale’de istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması doğrultusunda 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında, Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından işgücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile bir çalışma gerçekleştirdi. Çanakkale İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile ilgili dün açıklama yapan Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Çanakkale’de en yüksek açık iş oranının olduğu alanın “İmalat sektörü” olduğunu ifade etti. Çanakkale’de “açık iş oranının” % 2,4 olarak hesaplandığı raporda ayrıca şu bilgiler yer aldı:

701 KİŞİLİK AÇIK İŞ VAR

“Alan çalışması Türkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Çanakkale’deki özel sektörde faal olan 10+ istihdamlı işyerlerinde gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Çanakkale’de tam sayım yöntemi ile çalışılmıştır. Yani Çanakkale ilindeki 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda 988 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin 908 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır.
Çalışma kapsamında Çanakkale ilinde 701 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Çanakkale’nin “açık iş oranı” % 2,4 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Çanakkale’de her 100 kişilik kadronun 97,6’si dolu 2,4’i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin % 22,5’i, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 4 işyerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır”

“İMALAT” SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR

Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 31,9 ile “İmalat” sektöründe tespit edilmiştir. Bunu, “İnşaat” sektörü yüzde 8,8’lik açık iş oranı ile, “Ulaştırma ve Depolama” sektörü %2,9 açık iş oranı ile ve “İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri” sektörü yüzde 2,2’lik açık iş oranı ile izlemektedir.

SERVİS ELEMANI EN ÇOK ARANAN KİŞİ

Çanakkale’de açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Garson (Servis Elemanı), Konfeksiyon İşçisi, Pişirici-Konserveci (Meyve ve Sebze), Şoför-Yük Taşıma, Paketleme İşçisi(Gıda), Satış Danışmanı, Mobilya İmalat Ustası/Mobilyacı (Ahşap), Kompozit Cephe Kaplama İşçisi, Pazarlamacı, Temizlik Görevlisi olduğu tespit edilmiştir.

ASGARİ EĞİTİM DÜZEYİ TALEP EDİLİYOR

Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 54,3 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için % 31,4 lise ve dengi eğitimler, % 15,8 oranında lise altı eğitimliler, ve % 7,2 lise üstü eğitimliler, % 0,1 oranında çıraklık eğitimi talep edilmektedir.

MESLEĞE İLİŞKİN BECERİ EN ÇOK TALEP EDİLENLER ARASINDA

Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 5,1’i için yabancı dil yeterliliği, yüzde 13’ü için bilgisayar kullanımı, yüzde 8,6’si için satış ve pazarlama, yüzde 14,2’i için proje tabanlı çalışma, yüzde 21,6’sı için etkin hesap yapabilme, yüzde 20,5’u için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 29,8’ü için iletişim ve ifade etme, yüzde 38,3’si için takım çalışması becerileri, yüzde 63,6’sı için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve yüzde 52,9’u için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir.

HER 10 İŞVERENDEN 4’Ü ELEMAN BULURKEN GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Çanakkale İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, Çanakkale’de ilk 6 ay için temininde güçlük çekilen kişi sayısı 1245’tir.. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin % 43’ü eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 10 işverenden 4’ü işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmaktadır.

BU MESLEKLER İÇİN ELEMAN BULUNAMIYOR

Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler; Garson (Servis Elemanı), Makineci (Dikiş), Pişirici-Konserveci (Meyve Ve Sebze), Satış Danışmanı, Mermer İşçisi, Madenci, Aşçı, Beden İşçisi (İnşaat), olarak tespit edilmiştir.

1918 KİŞİLİK NET İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENMEKTEDİR

Çanakkale İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle istihdamda 1918 kişilik net istihdam artışı beklenmektedir.. Başka bir deyişle, bugüne kıyasla, 30 Haziran 2015 tarihinde istihdamın net olarak % 6,8 artması beklenmektedir.
30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 33,6 ile “İnşaat”, yüzde 22,5 ile “Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı” ve yüzde 20,4 ile “İmalat” sektörleri olduğu görülmektedir.

ÇANAKKALE’DE 2015 YILININ MESLEKLERİ BUNLAR OLACAK

Beden İşçisi (İnşaat), Garson (Servis Elemanı), Konfeksiyon İşçisi, Seramik İmal İşçisi, Satış Danışmanı meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artışı beklenen meslekler arasındadır. Buna karşılık; İnşaat Elemanları Kalıpçısı (Makineyle), Taş Parçalayıcısı, Lojistik Elemanı, Özel Güvenlik Ve Koruma Meslek Elemanı, Bekçi, meslekleri ise 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu mesleklerdir. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı “Çanakkale İşgücü Piyasası Analizi Raporu” 2014 yılı içerisinde yayınlanacaktır. Bu Rapor kapsamında Çanakkale işgücü arzı ve talebine ilişkin temel veriler derlenecektir.

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir