Çanakkale’de Bir Endüstriyel Kültür Mirası Yok Mu Olacak !?

11 Eylül 2014

Çanakkale Kent Hakkı Atölyesi’nin Fotoğraf ve Video birimi üyeleri, Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası alanında çektiği “Parkour” adlı kısa filmin ön sunumunu Atölye 16/1’de gerçekleştirdi. Kısa filmde, Eski Kanyak Fabrikası’nın endüstriyel bir kültür mirası olduğuna dikkat çeken Kent Hakkı Atölyesi üyeleri, harabe gibi görünen alanın aslında kendi içerisinde yeni bir yaşam alanı yarattığını ön plana çıkarıyor.

2014 yerel seçimleri öncesinde, Çanakkale Belediyesi tarafından kent halkına ait olduğu duyurulan Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası alanı, hiç görülmeyen bir yönüyle bir belgesele konu oldu. Çanakkale Kent Hakkı Atölyesi’nin Fotoğraf ve Video biriminde bulunan Mehmet Şakir Arslan, Yaprak Aydın, Selen Aktan, Fulya Güven, İpek Sakarya ve Burkay Doğan, yaklaşık üç ay önce tamamı 12.026.56 metrekare olan Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası alanında “Şehrin Bizden Çaldığı Hareketler” konulu kısa bir film hazırlamaya başladı. Bu sırada fabrika içerisinde parkur sporuyla ilgilenen gençler ile karşılaşan atölye üyeleri, kısa filmde bu gençlere daha geniş bir şekilde yer ayırmaya karar verdi. 20 gencin parkur sporu ile ilgili düşünce ve duygularının aktarıldığı “Parkour” adlı kısa filmin ön sunumu ise geçtiğimiz günlerde Atölye 16/1’de gerçekleştirdi. Katılımcılar tarafından merakla izlenen kısa film hakkında konuşan atölye üyeleri, Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası’nın endüstriyel bir kültür mirası olduğunu, korunması gerektiğini dile getirdi.

“YAP-İŞLET-DEVRET 17 BURDA’NIN (!)”
Öte yandan Barbaros Mahallesi’nde Atatürk Caddesi’ne cepheli denize sıfır 12.026 m2‘lik alanın, mülkiyeti Çanakkale Belediyesi’ne geçtikten sonra 2014 yılı yerel seçimleri öncesinde kent halkına yeniden kamusal alan olarak kazandırılması için çeşitli toplantılar düzenlendi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, katıldığı pek çok toplantı ve ziyarette bu alanın artık Çanakkale halkına ait olduğunu duyurdu, eski fabrika alanının girişine asılan tabelada, “Bu arsanın tamamı 12.026.56 metrekare olup; Çanakkale halkına aittir” ibaresi yer aldı. Belediye Meclisinde alınan diğer bir karar ile Yap-İşlet-Devret yöntemiyle 4 Eylül 2014 tarihinde ihaleye açılan alanın, 10 Eylül 2014 tarihinde sonuçlanan ihale ile 17 Burda Alışveriş Merkezi’ne verildiği iddia edildi. Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası alanının kent halkına ait olduğu yönünde çıkan açıklamalar sonrasında, Çanakkale’de yeni yapılan bir AVM’ye verilmesinin doğru olmadığını ifade eden Kent Hakkı Atölyesi üyeleri, bu konuyla ilgili tepkilerini “Parkour” adlı kısa film ile kamuoyuna yayacaklarını belirtti.


Çanakkale Belediyesi, Eski Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası Alanının Düzenlenmesi Projesi hakkında yaptığı son açıklamada ise şu ifadelere yer vermişti:

“Geçmişte Tekel Şarap ve Kanyak Fabrikası olarak uzun yıllar hizmet etmiş, kent istihdamına ve ekonomisine katma değer kazandıran fabrika alanının mülkiyeti, uzun bir sürenin ardından Çanakkale Belediyesi’ne geçmiştir. Barbaros Mahallesi’nde Atatürk Caddesi’ne cepheli denize sıfır 12.026 m2‘lik alanın ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin kentlilerin de görüşlerinin alındığı toplantılar devam etmekte olup, ortak olarak alınacak karara ilişkin bu alanda çalışmalar başlatılacaktır. Yap-İşlet-Devret yöntemiyle yapılması konusunda Belediye Meclisinden karar alınmış olup alınan karar doğrultusunda Encümen kararı ile 10 Eylül 2014 tarihinde ihalesi Encümen huzurunda yapılacaktır. Proje Tarihi: Kasım 2014, Yapım Süresi: 10 ay, Tahmini Proje Tarihi: Eylül 2015″

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir