Çanakkale Ticaret Borsasında İstihdam Toplantısı
23 Şubat 2017 Perşembe günü Çanakkale Ticaret Borsası Toplantı Salonunda Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Çalışkan ve Sosyal Güvenlik Kurumu Çanakkale İl Müdürü Hilmi Ercan’ın katılımıyla “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Toplantısı” gerçekleştirildi.
Çalışma hayatında istihdam seferberliği kapsamında düzenlenen ve istihdam teşvikleri, finansmana erişim, krediler ve teşvikler ile devlet desteklerinin konuşulduğu toplantıya Meclis Başkanı Abdullah Deniz Meclis Başkan Yardımcıları İzzet Arıcı, C.Cem Demir, Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Başkan Yardımcısı Gökhan Uysal Meclis üyesi Yaşar Çetin ve Genel Sekreter Sevcan Elver katıldı.
İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan öncelikle Çanakkale Ticaret Borsası ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında düzenlenen Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü hakkında bilgiler verdi. Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programı konusunda bilgi veren İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan, “Bu sene çok önemli bir sene. Arzu ettiğimiz hedeflere ulaşabilirsek, bundan sonraki süreçte daha başarılı olacağız. Seferberlik kapsamında Çanakkale Merkez ve ilçelerimizdeki iş adamlarımız ile bir araya geliyoruz. Bugünde Çanakkale Ticaret Borsamızda olmaktan son derece mutluyuz” dedi.
İŞKUR İstihdam Paketinde en göz alıcı programın işbaşı eğitim programı olduğunu vurgulayan Ali Çalışkan, “Eğitim Programı, işsizlerin ve öğrencilerimizin mesleki tecrübe kazanmaları için geliştirilen bir program. Programdan kimler yararlanabilir? SSK’lı en az 2 çalışanı olan ve İŞKUR’a kayıtlı olan işverenler, kamu kurum ve kuruluşlarının payının yüzde 50’nin altında olduğu iktisadi teşekküller, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler gibi geniş kapsamda işveren grubuna hitap ediyoruz. Kimler katılımcı olabilir? Kuruma kayıtlı işsiz olmak, işverenin 1. ve 2. derece akrabası olmaması, emekli olmamak, programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programın yapılacağı işyerinin çalışanı olmamak ve aynı dönemde işsiz olmak… Program nasıl uygulanır. Çalışan sayısı 2 ile 10 arasında ise 1 katılımcı, 11 ve üzerinde ise çalışan sayısının 1/10’u oranında katılımcı alınabilir. Burada kazan-kazan formülü var. İŞKUR kazanıyor, işsiz kazanıyor, işveren kazanıyor. Her tarafın fayda sağladığı, işsizliğin azaltılmasında elimizdeki en büyük argüman işbaşı eğitim programıdır. İşverenler için faydaları nelerdir? İşe almayı planladıkları kişilerin mesleki gelişim ve deneyim kazanmasını gözlemlemek. Herhangi bir maliyete katlanmadan potansiyel işçiler yetiştirmek. Katılımcının işgücünden yararlanarak rekabet avantajı sağlamak. Teşviklerden yararlanarak istihdam maliyetini düşürmek. Katılımcılara yaptıkları ekstra ödemeleri vergi matrahından düşürmek. Teşviklerden yararlanacak kişinin İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması gerekiyor. Personel yönetiminizin bunu çok dikkate alması gerekmektedir. İşe alacağınız her türlü elemanla ilgili taleplerinizi İŞKUR’a bildirin. Bu şekilde açık nokta kalmaz” açıklamalarında bulundu.
SGK İl Müdürü Hilmi Ercan ise işverenlerin sahip olduğu haklar ile ilgili olarak Borsa yetkililerine detaylı bilgiler verdi. Borsa üyelerinin ihtiyaç duyduğu her konuda yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade etti.
Meclis Başkanı Abdullah Deniz de “Öncelikle bu istihdam seferberliği konusunda başta bu seferberliği başlatan Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm bakanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu seferberliğe biz de Çanakkaleli işadamları olarak elimizden gelen tüm desteği vereceğiz. Bu seferberliğin kalıcı ve sürekli olması için her desteğe ve fedakârlığa hazır olduğumuzu burada huzurlarınızda ifade etmek istiyorum.” dedi.
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen de konuşmasında “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında etkin şekilde işleyen bir işbirliği tesis etmek amacı ile 18 Ağustos tarihinde Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü imzalanmıştır. Bizlerde Çanakkale Ticaret Borsası ve İŞKUR İl Müdürlüğümüz ile gerekli protokollerimizi yaparak 01 Kasım 2016 tarihinde Borsamızı hem İŞKUR Hizmet noktası haline getirdik hem de her iki kurumun birlikte harekete geçirilmesi ile faaliyetlerin daha etkin ve daha verimli şekilde sunulmasını hedefledik.
Yapılan protokol gereğince İŞKUR portalı üzerinden; iş arayanların kaydını alma ve güncelleme, iş arayanların profillerine uygun açık işleri sorgulama, iş başvurusu alma ve başvuruları takip etme, işsizlik sigortası başvurusu talep dilekçesini sisteme kayıt etmek ve talep dilekçesi ile ödeme planı sorgulama, işgücü uyum programlarına başvuru yapma ve takip etme, özel sektör işverenin işgücü talebini almak ve sonuçlandırma işlemlerinin tamamı artık borsamız bünyesinde görevlendirilen personellerimiz tarafından yapılmaktadır. Üyelerimiz personel ihtiyaçlarını doğrudan borsamıza iletebilmektedir. Borsamız tarafından görevlendirilen ve İŞKUR tarafından konuyla ilgili eğitim verilen Merkez ve irtibat bürolarımızdaki personellerimiz gelen talepleri alarak başvuru sürecini başlatma yetkisine sahiptirler. İş arayan kişiler ile firmalarımızı bir araya geleceği bir platform oluşturduk. İşbirliğinden dolayı İŞKUR İl Müdürlüğümüze ve SGK İl Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Başkan Üzen ayrıca “İş dünyası temsilcileri olarak bizler, yeni yatırımlarla daha çok üreterek daha çok istihdam sağlayarak, daha çok ihracat yaparak Ülkemizin birliğine, refahına ve geleceğine sahip çıkmalıyız. Ülkemizin kalkınması ve dünyadaki hak ettiği yere ulaşması için ekonomik seferberlik bilinci ile hareket etmemiz gerektiğini özellikle bir sefer daha belirtmek istiyorum.” dedi.
Yorumlar...
Henüz yorum yok...