Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü’nden Kurbanlık Hayvan Uyarısı

03 Aralık 2008

Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri yaklaşan Kurban Bayramı öncesi vatandaşları kurbanlık hayvan alımında dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, Kurban Bayramı’nda çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvanın sınırlı bir sürede kesilip tüketildiğini belirterek, “Bu dönemde hayvan hareketleri artmakta, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimizden diğer illere önemli miktarda hayvan sevki olmakta ve buna paralel olarak da Kurban Bayramı öncesi hayvan pazarları dışında hayvan satış yerleri çoğalıp bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riski artmaktadır. Bu bakımdan Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşlarımız dini vecibelerini yerine getirirken sağlıklı hayvan almalarını sağlamak, artacak hayvan hareketleri nedeniyle hastalıkların yayılmasını engellemek için bir takım tedbirler alınmıştır. Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyon kararıyla özellikle Doğu ve Güneydoğu illerimizden gelecek olan raporsuz ve küpesiz hayvan nakillerinin önlenmesi için jandarma ve emniyet birimlerinin yollarda kontrol ve denetimlerin arttırılmasına karar verilmiştir. Kurban Bayramı döneminde oluşturulan kurban satış yerleri Müdürlüğümüz Veteriner Hekimleri tarafından sürekli denetlenecek olup, sağlık kontrolleri yapılarak belgesiz ve sağlıksız hayvanların nakillerine izin verilmeyecektir” dedi.

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri kurbanlık hayvan sevk ettirecek yetiştiricilerin hayvanlarını sevk tarihinden en az 15 gün önceden şap hastalığına karşı koruyucu olarak aşılanmalarının zorunlu olduğunu da belirterek, “Aşısız ve kayıt altına alınmamış, kulak küpesiz ve yanlarında pasaportu bulunmayan hayvanların nakline müsaade edilmeyecektir. Hayvanların ilçe içinde Menşei Şahadetnamesi, ilçe veya iller arası ise Veteriner Sağlık Raporu ile nakletmeleri gerekmekte olup, belgesiz hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine idari para cezası; bunları taşıyan nakil vasıtalarına da 3 ay süreli trafikten men cezası verilmektedir. Hayvanların nakil vasıtalarına aşırı yüklenmelerine, nakliye sırasında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek nakil vasıtaları ile sevklerine izin verilmeyecektir. Kurbanlık hayvanların satışında pasaportun satıcıda kalan kısmına ” Kurbanlık olarak satıldı” ibaresi yazılarak bu pasaportları ve kurbanlık kesilen hayvanların kulak küpelerini işletmelerinin bağlı bulunduğu İl ve İlçe Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir. Kurbanlık hayvanlar, il kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kurban satış ve kesim yerlerinden alınıp kesilmelidir. Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır” dedi.

Kurbanlıkları satın alacak kişilerin çok dikkatli olmalarını da isteyen Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, “Kurbanlıkların Veteriner Sağlık Raporu ve Menşe Belgesinin olmasına, hayvanların gebe ve çok zayıf, yüksek ateşinin ve yeni doğum yapmış olmamasına, çok genç ve etleri olgunlaşmamış kılların karışık ve mat halde olmamasına, ağız ve burundan kokulu burun ve salya akıntısının, deride yara, eksudat akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı duyarlı ve duyarsız hayvanlar satın alınmamalıdır. İl Müdürlüklerimizde Kurban Bayramı boyunca nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirilmiş olup vatandaşların talepleri değerlendirilecektir” dedi.
İHA

Filtreler:
Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir