Çanakkale Tabya Zengini

27 Ocak 2009

Tarihi ve turistik açıdan önemli bir yere sahip olan Çanakkale’de il genelinde 19 tabyanın bulunduğu bildirildi.

Çanakkale’de 3 yıl önce vefat eden araştırmacı-yazar Ramazan Eren tarafından derlenen Çanakkale ve yöresindeki Türk devri eserlerinin anlatıldığı kitapta, il genelinde 19 tabyanın bulunduğu ifade ediliyor. Tabyaların büyük kısmı çetin muharebelere sahne olan Çanakkale il merkeziyle Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda bulunuyor. Kitapta Anadolu Mecidiye, Çimenlik, Hamidiye, Dardanos, Mesudiye, Turgut Reis, Çataltepe, İntepe, Topçular, Karanlık Liman, Orhaniye, Kayalıtepe, Domuzdere, Değirmenburnu, 14. Ertuğrul, 15. Yıldız, Rumeli Mecidiye, Rumeli Hamidiye, Namazgah ve Bolayır tabyalarının büyük kısmının halen ayakta olduğu belirtiliyor.

Bu tabyalardan en eskilerinden birinin de 1839 ile 1861 yılları arasında Abdülmecid Han tarafından yaptırılan Anadolu Mecidiye tabyası olduğunun belirtildiği kitapta, tabyanın 1882 yılında Abdülhamid Han tarafından onarılarak yeni surlar ilave edildiği anlatılıyor. Bunun dışında en eski tabyalardan birisinin de 1853-1856 yılları arasında Osmanlı ile Rusya arasındaki Kırım Savaşı sırasında boğaz trafiğinin güvenliğini sağlamak için yaptırılan Bolayır tabyalarının olduğunun ifade edildiği kitapta, Çanakkale’nin adeta bir tabya zengini il olduğu dile getiriliyor.

Bu arada, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda uzun devreli gelişim planı çerçevesinde yeniden restore edilen tabyaların pırıl pırıl hali takdir topluyor.
İHA

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir