Çanakkale Seramikleri, Argilla Seramik Fuarı’nda Tanıtıldı

11 Eylül 2014

İtalya’nın Faenza kentinde bu yıl 5-7 Eylül tarihleri arasında dördüncüsü düzenlenen Argilla Seramik Fuarı’na Çanakkale Belediyesi de katıldı.

Çanakkale Seramikleri’nin ve Çanakkale Seramik Müzesi’nin tanıtıldığı fuarda, yoğun ilgi gören Çanakkale standı dünyanın birçok ülkesinden gelen binlerce kişi tarafından ziyaret edildi. 17 farklı ülkeden yüzlerce seramik sanatçısının katıldığı fuarda Çanakkale de, geleneksel Çanakkale seramikleri ile yer aldı.

5 Eylül’de İtalya’nın Faenza kentinde düzenlenen fuar öncesi Çanakkale ekibi Venedik’te açılan Venedik Mimarlık Bienali 2014’ü ziyaret etti. Bienalin ardından Ravenna’nın Faenza kentine hareket eden kafile, ilk olarak Faenza Uluslararası Seramik Müzesi hakkında yetkililerden bilgi alarak müzeyi ziyaret etti. Yaklaşık 15 bin metrekare alan üzerine kurulan Faenza Müzesi’nde Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Faenza Belediye Başkanı Giovanni Malpezzi ve Fuar Koordinatörü Guiseppe Olmetti ile görüşmede bulundu. Ziyarette konuşan Belediye Başkanı Malpezzi, Çanakkale’yi Faenza’da görmekten mutluluk duyduğunu belirtirken, bundan sonra Avrupa’da gerçekleştirilecek olan projelerde Çanakkale’yi de görmek istediklerini söyledi. Başkan Gökhan da Malpezzi’ye bu konuda katıldığını ve ortak organizasyonlarda yer alma sözünde bulundu. Görüşmenin ardından Başkan Gökhan, Faenza Belediye Başkanı Giovanni Malpezzi’ye Çanakkale seramiği hediye etti.

Daha sonra fuar alanına geçen Çanakkale heyeti, 65 parça Çanakkale Seramiği ile kentin tanıtımında bulunurken, açılış töreninde konuşan Başkan Gökhan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

“Çanakkale Belediyesi olarak ilk defa Argilla Seramik Fuarı’na katılmaktan dolayı mutlu ve heyecanlıyız. Çanakkale dünya üzerinde adını seramikten alan 3 şehirden biridir. Kentimizin adı; seramik kap olan çanak ve şehrin iki yanında bulunan iki kaleden gelmektedir. Aslında tüm dünya Çanakkale’yi tanıyor. Dünya tarihinde önemli etkilere neden olmuş Troia Çanakkale’dedir ve seramik Troia’dan doğru günümüze gelmiştir. Kentimizin ana kültür öğelerinden biri olan Çanakkale Seramiğini ulusal ve uluslararası platformda görünür ve daha çok bilinir olsun diye çalışıyoruz. Seramik, geçmişten bugüne kent kimliğimizi yansıtan, aynı zamanda geleceğe ışık tutan, sürekli yaşayan, gelişen, devinim halinde, yaşayan bir kültür mirasımız. Geçmişin yorumları, güncele ilişkin algılamaları, geleceğe yönelik beklentileri ilişkilendirerek kent yaşamına fayda sağlamaktadır. Bu nedenle bu kültürün yaşanması, izlenmesi, sürdürülmesi ve kayda geçirilmesi de bu anlamda önem taşımaktadır. Belediye olarak bölgenin hatta ülkemizin en büyük seramik atölyesini oluşturduk ve kentimizin en yaşlı seramik ustasını belediye olarak sahiplendik ve genç nesilleri geleneksel Çanakkale seramiği üzerine yetiştiriyoruz. Kentimizde bulunan Tarihi Er Hamamı olan binayı restore ederek Çanakkale Seramik Müzesi’ni açtık. Müzemiz tarihsel oluşum içinde kentin özgünlüğünü ortaya çıkaran bir konumdadır. Kentin hem seramik üzerine gelişim zamanına tanıklık eden, hem de günümüzde attığı yeni adımlara ait izler var müzemizde. Bu anlamda Çanakkale Seramik Müzesi yaşanmışlıkları geleceğe taşıyarak bir öğrenme köprüsü ve etkileme alanı olarak tasarlandı. Sanat tarihi literatüründe halk sanatı olarak özel bir yere sahip olan Geleneksel Çanakkale Seramikleri ile çağdaş seramik örneklerini bir araya getirdik. Tüm süreçte yerel, ulusal ve uluslararası alanda seramik konusunda faaliyet gösteren aktörler ile iş birliği yaparak mevcut bilgi ve deneyimleri kentte kazandırdık ve Seramik Şehri Çanakkale’yi adeta yeniden bir doğuşa hazırlıyoruz. Faenza Belediye Başkanı ve Faenza Seramik Müzesi Müdürü ile yaptığımız görüşme sonucu birlikte çalışmalar yapmaya karar verdik ve önümüzde ki süreç içinde ortak, güzel projeler gerçekleştireceğimize inanıyorum. Burada, Faenza’da sizlerle birlikte olmaktan çok keyif aldık ve mutlu olduk. İlginiz için teşekkür ediyor, tekrar birlikte olmayı umuyorum”

dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve eşi Hale Gökhan, Çanakkale Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Özlem Eryiğit, Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi Koordinatörü Övgü Gökdağ, Çanakkale Belediyesi Seramik Müzesi personeli Burak Çiftci ve ÇOMÜ GSF Yard. Doç. Halide Okumuş’un yer aldığı Çanakkale heyeti 5-7 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen fuarda Çanakkale’yi, 65 parça seramik eser ile tanıttı. Dünyanın dört bir yanından gelen binlerce sanatsever Çanakkale standına yoğun ilgi gösterirken, fuara Türkiye’den ilk kurumsal katılımı ise Çanakkale Belediyesi gerçekleştirmiş oldu.

[canakkale.bel.tr]

Yorumlar...

    Henüz yorum yok...

Sizin Yorumunuz...

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir